Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Politieke stand-up comedy: Han Solo

Politieke stand-up comedy: Han Solo

Han Solo, een personage gespeeld door Han Coucke (33), geeft zich uit als de eerste extreemrechtse stand-up comedian van Vlaanderen. Op scène verdedigt hij in al zijn conservativiteit extreemrechtse ideeën. Zowel vreemdelingen, de Waalse problematiek als de emancipatie van vrouwen worden zwaar en zonder ommewegen op de korrel genomen. Han Solo neemt geen blad voor de mond, schuwt geen gevoelige onderwerpen en neemt een loopje met de waakzaamheid van het publiek. Een baanbrekende, nooit geziene performance die de maatschappij en zijn toeschouwers een serieus confronterende spiegel voorhoudt. Een gesprek over de verrechtsing, de keiharde reacties en de comedy-scène in Vlaanderen. “Ik ben eigenlijk een heel positieve mens maar ik hou van cynisme omdat het verlicht en relativeert.”

HAN_SOLO_300DPI.jpgDe naam ‘Han Solo’ is afkomstig van de bekende Star Wars-held. In één van de Star Wars-films zegt het personage tegen prinses Leia: “You said you wanted to be around when I made a mistake, well, this could be it, sweetheart.” Heb je zelf nooit het gevoel gehad dat je verkeerd bezig was met de uitwerking van het personage?
Coucke: “Het was een enorme zoektocht omdat het geen logische personage is. Er komt ook vrij veel publiek naar kijken omdat de voorstelling handelt over zaken waar mensen zowel bang van zijn als nieuwsgierig naar zijn. En ze zijn altijd bang dat je over de grens bent gegaan of net niet terwijl dat ze dat eigenlijk wel willen. En als je dan als stand-up die zaken inderdaad ook over je lippen krijgt, gaan ze daar dan ook meer dan akkoord mee. Het is een beetje dubbel. Maar ik heb momenten gehad waar ik echt wel duidelijk over de grens ging. Wanneer ik te duidelijk overschakelde naar het realisme. Als ik zodanig realistisch begon te spelen dat mensen echt begonnen te geloven. Mijn ding is om constant op die grens te spelen en om te zeggen van “kom, tis maar om te lachen, we gaan nog een schepje verder.” En mensen gaan daar in mee zonder dat ze het weten.”

Ontvang je dan ook scherpe reacties vanuit het publiek?
Coucke: “Ja, vooral verrassende reacties. Ik was er al van overtuigd dat Vlaanderen vooral vrij rechts denkt en daar heb ik nu zeker een bevestiging in gekregen. We zijn absoluut geen links land meer. Hoeveel Dedecker en andere politici ook mogen klagen dat zij niet tot de politiek correcte stempel behoren, zijn ze nu net eigenlijk het politiek correcte want zij behoren tot de meerderheid in Vlaanderen. Vlaanderen denkt rechts.”

Je merkt dat je een deel bevestiging krijg in je performance. Is net dat dan niet wel beangstigend als je daarbij stilstaat?
Coucke: “Wat is beangstigend? Er bestaat vooral een enorme angst bij mensen die niet tot het extreemrechtse behoren. Daarmee bedoel ik niet dat ik extreemrechts ben maar die groepering wordt onophoudelijk beschimmeld en afgezonderd in onze maatschappij. Ze zijn direct racistisch, worden vergeleken met Hitler en de joden worden er ook direct bij gesleurd. Er wordt geen enkele nuance aan de dag gelegd. Natuurlijk hebben zij het zelf ook uitgelokt met het Vlaams Blok. Maar hoe meer angst er bestaat, hoe minder vat je hebt over de situatie waardoor je des te meer een stellingenoorlog krijgt. Ik durf zelf verder gaan. Ik ben een tegenstander van het cordon sanitair omdat het voor mij een basisondermijning is van de democratie. Als de democratie beslist om zichzelf op te heffen, dan moet het maar zo zijn. Het concept democratie kan je niet beschermen door partijen uit te sluiten. Dan valt de essentie van het democratische principe weg.”Vlaamse verrechtsing

Vrees je niet dat door lacherig te doen over extreemrechts of over extreme zaken, de zaken ook te veel genuanceerd en gerelativeerd zullen worden?
Coucke: “Ik hou het publiek een spiegel voor. Bepaalde redeneringen die mensen maken licht ik uit, vergroot ik en maak ik zodanig belachelijk dat mensen er stil bij gaan staan. Ik kan daar niet zomaar op antwoorden hoe mensen zullen reageren. Misschien kan het inderdaad dat ze te veel zullen relativeren. Dan is het zo. Waarom zou dat niet goed zijn? Tot nu toe is de enige communicatie over extreemrechts het feit dat het slecht is. Terwijl, als we even stil staan, het duidelijk is dat onze maatschappij goed rechts aan het worden is. De rechtse zaak is geen marginaal feit meer.”

Uit de vele reacties die je teweegbrengt valt ook duidelijk op te merken dat niet iedereen het personage an sich kan relativeren. Hoe gaat u daarmee om en is België klaar voor sarcasme in de stand-up comedy?
Coucke: “België is altijd wel al een seutenland geweest. Maar daar probeer ik op in te spelen. Op het afscheidsfeest van Gent Onafhankelijk was het duidelijk dat een aantal mensen niet doorhadden dat ik een personage speelde. Maar dat is ook juist mijn spel. Ik probeer vijanden te creeeren en het hele concept dat bestaat tegen extreemrechts na te bootsen. Vroeg of laat zullen die mensen ook beseffen dat Han Solo niet echt of een grap is. En dan hebben ze de tijd om stil te staan en zich af te vragen waar ik au fond mee bezig ben.”

Heb je het gevoel dat je je eigen mening kan inbrengen in de comedy?.
Coucke: “Natuurlijk. Met het personage van Han Solo val ik terug op cynisme. Een cynisch iemand heeft wel een eigen mening maar gaat de realiteit ook zeer negatief benaderen. En ik ben enorm aan cynische humor waarin alles zwartgallig en zeer negatief wordt voorgesteld. De mens heeft dat ook in zich om zo wat triest te gaan doen. De mens is van nature uit zo’n wezen. Wat ook volledig te begrijpen valt. Wat voor een leven hebben wij? Als je het echt allemaal van op een afstand bekijkt dan is dat een zeer dramatisch verhaal. Al bij al nutteloos en het einde is verschrikkelijk. Ik ben eigenlijk een heel positieve mens maar ik hou van cynisme omdat het verlicht en relativeert. Je merkt ook aan veel stand-up comedians dat ze zeer eenvoudige mensen zijn. In de comedy probeer je dan ook net die mensen op hun plaats te zetten die denken dat ze iets voorstellen in de nutteloosheid van het bestaan. Relativeren en besluiten dat we kakkende wezens zijn, de basis van alle stand-ups.”Comedy-ontwikkelingen

Je treedt tweemaal op in het Comedy-festival in Gent als Han Solo met de voorstelling ‘racist’. Hoe belangrijk is het festival voor u en de comedy-scène in België?
Coucke: “Het hele jaar door speel ik in verschillende zalen, overal in het land. Gentse feesten is altijd een aparte bedoening met een aparte sfeer. Het is ook een beetje een thuismatch en de mensen zijn er met vakantie. Het is geen doordeweekse voorstelling. In die zin is het vooral heel tof om er te spelen.”

De comedy-scène kent in België pas de voorbije jaren een ontwikkeling.
Coucke: “Inderdaad en is zich nu een beetje aan het vormen. Iedereen is daarin zijn of haar plaatsje aan het krijgen. Ik heb er, nu nog wat bescheiden, ook mijn plaatsje. Ik noem mezelf wel een stand-up comedian maar ik zie mezelf minder zo. Ik ben meer een soort verteller. Ik vind weinig stand-up comedy goed omdat ik niet aan die grappen ben. Ik ga veel meer mee in situatiecomedy die situaties belachelijk maakt. Via een soort redeneringwijze probeer ik mensen een ander inzicht te geven op hun manier van denken. Dat vind ik zeer belangrijk.”

En tenslotte, waar staat Han Solo binnen tien jaar?
Coucke: “Goh, dat weet ik niet. Misschien is hij dan links geworden. We zullen zien hoe de maatschappij en het politieke veld evolueert. In eerste instantie breng ik politieke stand-up en probeer ik daarin een spiegel te vormen van de samenleving. Voor mij gaat het niet om de persoon zelf maar om de onderstroom. Hoe evolueert België? Hoe rechts of links of grijs zijn we? Net rond die tegenstelling probeer ik een voorstelling op te bouwen.”Han Solo treedt twee maal op tijdens de Gentse feesten:
* woensdag 23 juli om 22u00 en donderdag 24 juli om 20u00
* Plaats: joc Rabot - opgeeïstenlaan 455 - Gent
* Reservatie: 10 euro, tel. 092337788 of www.uitbureau.be

http://www.han-solo.be
http://www.comedyfestival.be/

Vanaf september, oktober begint Han Solo Tv. Een parodie op internettelevisiestations zoals Philip Dewinter-televisie. Elke week zullen filmpjes voor de nodige cynische humor zorgen. Te bezichtigen op: http://www.han-solo.be