Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Nuff Said @ Sfinks: "Humor om te relativeren"

'Nuff Said @ Sfinks: "Humor om te relativeren"

BOECHOUT - Zaterdagavond kan je op Sfinks in de clubtent naar 'Nuff Said @ Sfinks. Je kent hen wellicht van het hilarische filmpje De Abdelstraat. 'Nuff Said organiseert elke maand een avond met comedy, literatuur, video en live muziek in Antwerpen. "Onze zesde editie is net achter de rug. Normaal gingen we op vakantie, maar Sfinks heeft ons gevraagd om een speciale editie te doen," vertelt Mourad Bekkour. Op het programma de scherpe humor van o.m. Latif, Stijn Vranken en Scott Capurro.

mourad-3-2.jpg

(Tekst Marc-Antoon De Schryver, foto's Inge Driesen)

Hoe kwam jij eigenlijk op het idee om 'Nuff Said op te starten?

Mourad: "Ik heb een tijdje voor de VRT gewerkt, bij het journaal. Ik vond dat ze daar veel te serieus, veel te snel, veel te opgefokt bezig waren. Dat gedoe met Joe Van Holsbeek enzo... Het hele land stond in rep en roer. In die periode begon ik ook veel naar comedy te kijken. Naar sketches van Dave Chappelle en naar de comedy shows van Chris Rock enzo. Ik dacht: dat moeten we hier ook kunnen. Lachen met de actualiteit, met het nieuws, met de politiek. Humor gebruiken om te relativeren. Om te zeggen: 'mannekes, doe eens normaal'. Ik heb dat idee besproken met een paar vrienden, waaronder Latif. We hadden alles klaar in ons hoofd, tot en met de flyer, maar we hadden nog geen geld. Ik ben toen rondgegaan bij een aantal cultuurhuizen, zonder succes, en uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij Moussem, een kunstencentrum dat is gegroeid uit de cel Cultuur van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV)."

Jullie brengen op 'Nuff Said ook literatuur. Dat klinkt ernstig!

Mourad: "Als je alleen comedy programmeert dan trek je een bepaald publiek aan. Dan komt er veel volk, maar alleen om te lachen. Als je alleen literatuur programmeert dan krijg je misschien twee man, alleen intellectuelen. Maar als je dat allemaal samengooit in één pot en je haalt er een funky live-band bij zoals Brazzaville en een hippe flyer, dan bereik je zo'n beetje iedereen... Het is ook niet echt literatuur maar spoken word. Het moeten goede woordperformers zijn: ze moeten kunnen op een podium staan. Zo raken heel veel mensen die komen voor comedy ook gefascineerd door literatuur."

Hoe verschilt 'Nuff Said van bijvoorbeeld Comedy Casino?

Mourad: "Wij doen niet alleen comedy en we doen ook niet om het even welke comedy. Comedians die alleen humor brengen over kaka en foefen zullen we niet boeken. Maar comedians zoals Nigel Williams die naar het nieuws kijken en analyses maken en humor gebruiken om een punt te maken, die zijn welkom! We willen geëngageerde, intelligente humor."

Humor met een boodschap?

"Dat moet niet altijd hoor, anders wordt het al snel belerend. Maar ik denk wel dat elke goede comedian toch z'n mening in zijn werk steekt. Anders kan je geen punt maken. Al is absurde humor zoals die van Wim Helsen ook plezant, vind ik. Maar je hebt zoveel opkomende comedians die alleen maar om ter degoutantst bezig zijn, om naam te maken: 'Kijk eens wat ik allemaal durf op het podium!' Dat zij de De Deckers van de humor... Grof doen en roepen omdat de mensen dat wel leuk zullen vinden. Voor een bepaald publiek werkt dat, maar niet voor 'Nuff Said."

Welk publiek komt er eigenlijk naar jullie shows?

"Een heel gemengd publiek. Ik heb geen enquête gedaan maar het is denk ik een goede mix: vrouwen, mannen, jonge mensen, oude mensen, zwarten, Turken, Marokkanen,... Het hangt natuurlijk ook af van de namen op de affiche. Toen we Kristien Hemmerechts hebben geprogrammeerd bracht die ook haar eigen publiek mee."

Zenuwachtig voor Sfinks?

"Het is een erkenning om hier te mogen staan en het zal ook goed zijn voor onze naambekendheid. Maar het zal wel anders zijn, want normaal doen we 'Nuff Said in een lounge-achtige setting. Met gedempt licht, niemand die stoort, het publiek zit vlakbij de artiest... De mensen voelen zich heel betrokken. Zaterdag staan we op een festival met duizenden mensen, overal muziek, achtergrondlawaai,... Een heel andere sfeer. We hebben daarom ook performers gezocht die dat aankunnen: Latif, Scott Capurro, Stijn Vranken, Youssef El Mousaoui..."

Wat is voor jou eigenlijk het hoogtepunt van de eerste zes maand NuffSaid?

"De Abdelstraat, het filmpje waarin we in de Abdijstraat op het Kiel rondgaan met een petitie om de naam te veranderen in Abdelstraat. Het is 55.000 keer bekeken. We zijn er mee op de VRT gekomen, in de Standaard, op de voorpagina van De Morgen, in Het Laatste Nieuws,... 'De Abdelstraat' is een begrip geworden. Elke maand maken we zo'n filmpje. Maar telkens in een andere stijl, anders wordt het saai - zowel voor het publiek als voor ons."

Wat zou je na de zomer anders doen?

"Tot nu toe hebben we altijd mensen geboekt die we gewoon hun ding lieten doen. Kristien Hemmerechts kwam gewoon op het podium, pakte haar boek, zette een brilletje op haar neus en ze begon te lezen - in het midden van het boek. Velen dachten: "what the fuck? Begint die midden in een verhaal? Geen goeiedag of niks...?" Maar na tien seconden hing iedereen aan haar lippen. In november komt Abdelkader Benali, trouwens ook een heel goede verteller, en in het voorjaar van 2009 komt Tom Lanoye... Maar zulke mensen zijn ook interessante opiniemakers. Misschien moeten we vanaf het najaar op het podium toch ook een kort interview met hen doen..."

www.moussem.be
www.myspace.com/moussem_nuffsaid

Lees ook: Scott Capurro: "Comedy is vreselijk mainstream geworden"

mourad-2-2.jpg