Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgische jongeren te gast bij Israëlisch-Palestijnse organisatie

Belgische jongeren te gast bij Israëlisch-Palestijnse organisatie

Op 31 juli vertrokken 20 Belgische jongeren naar Tel Aviv, Israël. Hun doel? Het begrijpen van het conflict in Israël en het ondersteunen van de Israëlisch-Palestijnse organisatie Sadaka Reut.

deze (Medium).jpg

Jacob links (UM4P) en Omri rechts (Sadaka Reut) tijdens de workshop fotografie.
(Foto Dries Claerhout)

Drie dagen geleden vertrokken 20 Belgische jongeren richting Israël. Het is een delegatie van U Move For Peace (UM4P), de jongerenwerking van Pax Christi Vlaanderen. Niet zomaar een plezierreisje, dat mag na drie dagen wel duidelijk zijn. Tot ’s avonds laat zijn de jongeren druk in de weer met het organiseren of meevolgen van een variatie aan workshops. Ze zijn er te gast bij de Israëlisch-Palestijnse organisatie Sadaka Reut.

Sadaka Reut is een politieke organisatie die de oneerlijke behandeling van de Palestijnse minderheid in Israël aanklaagt. Sadaka Reut pleit niet voor de ontbinding van de staat Israël, maar voor een eerlijke samenleving tussen Palestijnen en Israëlieten zonder enige vorm van discriminatie. Het bezoek van Belgische jongeren is voor deze organisatie een sterke stimulans en vorm van erkenning in hun strijd.

De jongeren leven er 10 dagen lang samen met Israëlische en Palestijnse jongeren die actief zijn in Sadaka Reut. Op deze manier kunnen ze kennis maken met beide culturen om een goed beeld te verkrijgen van de situatie. Ook voor zichzelf en hun eigen organisatie UM4P is dit een erg leerrijke ervaring.

Tijdens de uitwisseling leren de jongeren ondermeer hoe media een conflict naar voren kan brengen en zo de publieke opinie sturen in functie van de belangengroepen. Ook maken ze kennis met alternatieve media zoals indymedia en andere vormen van burgerjournalisme. Ze leren er hoe ze zelf artikels kunnen schrijven, interviews afnemen en krijgen een heleboel ‘tips & tricks’ in het maken van goede foto’s.

Niet enkel media komt in bod in deze uitwisseling, maar het is zowel voor de gasten als de gastheren een uitgesproken gelegenheid om elkaars cultuur te leren kennen ook vanuit een andere invalshoek. Zo werd op de derde dag België voorgesteld door de mensen van sadaka reut en visa versa.

Links:
Projectblog: http://rightfrequencyforpeace.blogspot.com
Sadaka Reut: http://www.reutsadaka.org