Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF Malmö] De vrijwilligers op het Europees Sociaal Forum

[ESF Malmö] De vrijwilligers op het Europees Sociaal Forum

Malmö -- Morgen zullen duizenden vertegenwoordigers van sociale bewegingen uit gans Europa en daarbuiten hun weg zoeken tussen de 260 seminaries en conferenties en de 400 culturele activiteiten georganiseerd door het ESF. Om alles in goede banen te leiden doet het ESF beroep op meer dan 500 vrijwilligers. We ontmoetten enkele van deze vrijwilligers en polsten waarom ze actief zijn bij het Europees Sociaal forum.

Mik.JPG

Mika is 20 en werkt als vrijwilligster voor het ESF. Ze studeert Latin American Studies en wil volgend jaar op uitwisseling gaan naar Nicaragua. "Ik ben ingedeeld bij de vrijwilligers van de demonstratiegroep. Samen met de internationale deelnemers hebben we vandaag materiaal gemaakt voor de grote betoging van zaterdag. We lopen mee in het internationale blok. Ik help nu mee met het uitladen van infokranten die we morgen gratis uitdelen aan het grote publiek. Ik help mee met het ESF omdat ik hier heel wat mensen ken die in dezelfde vakgroep zitten en met wie ik volgend jaar naar Nicaragua reis. We zullen daar vooral werken rond de thematiek van landloze boeren en vrouwen."

hugo1.JPG

Hugo is 25 en afkomstig uit El Salvador. Zijn ouders emigreerden naar Zweden toen hij twee jaar oud was. "Ik werk als sinds enkele maanden als vrijwilliger voor het ESF. Ik help mee met het onthaal van de gasten uit Latijns Amerika. Er zijn een 25-tal gasten uit o.a Ecuador, Honduras, Nicaragua, Venezuela,... Ik zit ook mee in de organisatie die het onderdeel coördineert van de seminaries en culturele activiteiten rond Latijns Amerika. We vertonen o.a documentaires over migratie issues in Latijns Amerika. Het thema interesseert me enorm omdat ik daar een thesis over geschreven heb. Vrijwilligen voor het ESF geeft me de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en om ideeën uit te wisselen. Het is een heel leuke ervaring."

nielson.JPG

August is 23 en al bijna een jaar actief als vrijwilliger bij de organisatie van het ESF. Hij nam al in 2004 deel aan het ESF in Londen. "Ik ben actief bij het ESF omdat ik vind dat er nood is aan verandering in de wereld. Er moet dringend samengewerkt worden om de middelen te herverdelen. Ik vind het heel interessant om te zien hoe de Zweedse vakbonden nu betrokken zijn op Europees niveau en connecties zoeken met andere vakbonden. Ze beseffen na de uitspraken van het Europees Hof dat ze moeten samenwerken om de sociale rechten van de werknemers te kunnen blijven beschermen.

Mijn taak binnen het ESF bestond erin organisaties in Malmö te contacteren en hen aan te zetten om mee vorm te geven aan gehele ESF-gebeuren. Daarna was ik vooral betrokken bij het informeren van zoveel mogelijk mensen over het ESF. Weinig mensen hier in Malmö kennen het ESF. De reacties van de mensen zijn vrij gemengd. Heel wat mensen zijn geïnspireerd en nieuwsgierig naar de gebeurtenissen. Een groot deel kijkt echter met argusogen naar het ESF. De media diaboliseert het ESF een beetje door voortdurend te verwijzen naar de rellen in Athene tijdens het ESF van 2006. Ze proberen de mensen bang te maken. Het is ook duidelijk dat de media er alle belang bij heeft om zo'n beeld te schetsen van het ESF. Zo zal de politieke boodschap van het ESF onzichtbaar blijven."

affichesvrijwilliger.JPG

Johanson toont één van de doeken die op vestjes zullen gestikt worden. Op de doeken staan de verschillende landen die hulp krijgen van dokters uit Cuba.

latinosaffiche.JPG

Vrijwilligers uit Latijns Amerika tonen de affiches voor de betoging die ze beschilderd hebben.

vrijwilligers.JPG

In het vrijwilligerscentrum maken de vrijwilligers zich klaar om naar huis te gaan.

werk1.JPG

Vrijwilligers zijn overal druk bezig met de laatste voorbereidingen.

werken.JPG
media.JPG

Het mediacentrum waar de persconferenties zullen gehouden worden staat er nu nog leeg bij.

betogingaff.JPG

Overal in de stad hangen er affiches om op te roepen voor de grote betoging op zaterdag.

Breng je wat sfeer en

Breng je wat sfeer en een betere wereld voor me mee, a.u.b.?

Groentjes,
Jo van bio
x+x+o

Some english translation would help

Hello from Greece. I suppose these are fotos from the preparations for the ESF that begins today. Some translation in English would help to spread the word, thank you!

Translation

Hi indeed this are the preparations of the ESF. I'm very sorry but i don't have the time to translate the articles in English. I will do a call here tot the Flemish speaking readers. If anyone feels to translate the ESF-articles so we can spread them, let me know.

Thank you

Thanks to an online translation machine, I can get the basic data about what is goino on in Malmo, and i've already publish something. We 've publish also in indy.gr also the news about the Swedish police intimidating against ESF delegates from Poland - suppose you know already.

Any help welcomed though, there aren't many sites with news from ESF in Malmo in English.

Solidarity,
Al.

Audio

Hi Al

I've put some audio online of the speeches on the openingceremony in Malmö. Check out http://www.indymedia.be/nl/node/29451

grts

Kel