Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[ESF Malmö] Slotdag van het ESF: enkele mobilisatiemomenten

[ESF Malmö] Slotdag van het ESF: enkele mobilisatiemomenten

Malmö -- Op de laatste dag van het Europees Sociaal Forum organiseert men traditiegetrouw een general assembly. Bij deze bijeenkomst kan de andersglobaliseringsbeweging per thema een kort verslag brengen en mogelijke mobilisaties aankondigen. Ze krijgen exact twee minuten waarin ze hun verslag in een snel tempo kunnen afratelen tot groot ongenoegen van de vertalers. We bundelen enkele mobilisatiedata.

general.JPG

De in grote getale aanwezige vakbonden mochten de spits afbijten. Ze kondigen aan dat ze gezamelijke strijd willen aangaan tegen de neo-liberale agenda van de EU. Ook de uitspraken van het Europees hof, dat de vrije markt belangrijker achtte dan sociale rechten, zijn nog niet verteert. De Europese aanval tegen de vakbonden moet gecounterd worden. De Europese vakbond (ETUC) moet ook meer druk uitoefenen om sociale clausule op te nemen in de Europese richtlijnen. De Europese vakbonden worden opgeroepen om Zweden te steunen tegen de ratificatie van het Lissabonverdrag in het Zweeds parlement. Ze deden ook een oproep om te mobiliseerden voor de acties op 7 oktober tijdens de Internationale actiedag voor waardig werk, "World Day for Decent Work".

Het thema klimaatsverandering stond heel hoog op de agenda. Voor de milieubeweging is 6 december de actiedag. Oproep om te mobiliseren tegen de klimaattop in Posnan, Polen in december 2008 en de klimaattop van Kopenhagen in 2009.

De vredesbeweging riep op tot massale mobilisatie tegen de NAVO tijdens een betoging op 4 april in Kehl vlakbij Straatsburg. In Kehl zullen op 4 april allerlei plechtigheden plaatsvinden naar aanleiding van de viering van 60 jaar bestaan van de NAVO. Landen die niet naar Straatsburg kunnen komen kunnen lokale acties organiseren.

Ook vluchtelingenrechten werden op het Forum besproken. De EU werd veroordeeld voor haar repressief migratiebeleid en men eist de regularisatie voor al de mensen zonder papieren in Europa. Ook de externalisering van het Europees vluchtelingenprobleem naar kampen buiten Europa werd veroordeeld. Oproep voor een internationale mobilisatie naar aanleiding van de conferentie over migratie in Spanje in december 2008.

De volgende bijeenkomst van de G8-top is in juli 2009 op het eilandje Maddalena bij Sardinië. De organisatie deed een warme oproep om massaal naar de tegentop in Sardinië te komen om te protesteren tegen de bijeenkomst van de acht rijkste landen. De G8-top wordt georganiseerd op een voormalige legerbasis. Het is volgens de activisten een symbolische plaats. De bewuste legerbasis werd na massaal protest van de eilandbewoners ontruimd.

De vrouwenbeweging waarschuwen tegen de voortschrijdende conservatisme ook in onze westerse landen. Deze zet reeds verworven vrouwenrechten onder druk. Ze deden een oproep om te mobiliseren op 8 maart voor de Internationale Vrouwendag tegen armoede en geweld op vrouwen en voor voedselsouvereiniteit. Op 18 april is het de Internationale dag voor voedselsouvereiniteit.

In 2010 is het Europees jaar tegen de armoede. Daarom een oproep van het netwerk tegen armoede om met alle sociale bewegingen op 17 oktober 2010 in Brussel te betogen tegen armoede.

Attac op haar beurt kondigt aan dat ze 15 december zal uitroepen tot een actiedag voor "the disarmament of the financial market" en voor meer democratische controle op de financiële markt.

Het Forum werd afgesloten met hier en daar wat kritiek op de mankementen in de organisatie van het Forum. Vooral de vrijwillige vertalers van Babels toonden hun ongenoegen over de manke communicatie met de organisatie en de slechte omstandigheden waarin ze hun werk moesten uitvoeren. De organisatie verontschuldigde zich.

Het volgende Europees Sociaal Forum is in 2010 en wordt in Istanbul georganiseerd maar in tussentijd kunnen de activisten in februari eerst nog langs het Wereld Sociaal Forum in Belem, Brazilië.