Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Metaalarbeiders in Brussel op straat tegen generatiepact (+ foto's)

Metaalarbeiders in Brussel op straat tegen generatiepact (+ foto's)

BRUSSEL -- Een duizendtal metaalarbeiders betoogde in Brussel tegen het generatiepact van de regering. Mikpunt was het kabinet van minister van Werk Peter Vanvelthoven die een kleine delegatie van de vakbonden ontving. Het generatiepact maakt in 2010 een einde aan de bestaande brugpensioen-CAO's van de metaalsector en dat zint de bonden niet.

DSC_3208_R_500.JPG

Begeleid door knallende voetzoekers en luide muziek uit de megafoons van de wagen op kop trokken duizend metaalarbeiders van de Pachecolaan bij de Kruidtuin naar de Koningsstraat even verder op. Daar bevindt zich het kabinet van kersvers minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A). De vakbonden willen van de minister weten hoe ver het zit met de heronderhandeling van het generatiepact.

Nu kunnen arbeides uit de metaalsector na een loopbaan van 38 jaar met brugpensioen als ze 55, 56 of 57 jaar zijn. Volgens het generatiepact kan die regel nog één keer verlengd worden tot 2010. Het is één van de belangrijkste redenen waarom de metaalarbeiders voorop lopen in het protest tegen het generatiepact. “Brugpensioen is het lichtje aan het einde van de tunnel,” zegt Dirk, een delegee van een onderhoudsbedrijf uit Antwerpen. “Het is hard werken bij ons op het bedrijf, heel flexibel en in weer en wind. Met 400 arbeiders verzamelden we vorig jaar 48.000 overuren. Zo zit je op je 55ste met hernia en artrose en snak je naar je brugpensioen.”

Het generatiepact belandde deze week opnieuw op de onderhandelingstafel. De bonden willen zoveel mogelijk sleutelen aan het pact. Eén van de pistes is om de bestaande CAO ook na 2010 te verlengen. SP.A-voorzitter Vande Lanotte zou tegenover metaalarbeiders uit West-Vlaanderen beloofd hebben dat het nog tot 2019 kan verlengd worden. In de metaalsector werken nu nog veel arbeiders die op hun veertiende of iets later begonnen zijn met werken. Die groep dooft langzaam uit doordat begin jaren '80 de schoolplicht verlengd werd tot 18.

Een dergelijke verlenging zou volgens velen de lont uit het kruitvat halen. “Klopt niet,” werpen een delegee en een militant van Umicore uit Balen tegen. “De groep die op 56 of 57 kan stoppen, dooft niet uit.” Volgens een ACV-delegee van busbouwer Van Hool zou het een stap vooruit zijn, maar ook hij blijft voorzichtig. “De ongerustheid zal blijven knagen. In 2011 wil de regering de vooruitgang evalueren. Wie verzekert ons dat er dan niet opnieuw geprutst wordt aan de voorwaarden? Wij blijven ook de druk van de globalisering voelen. In Duitsland verhoogt de pensioenleeftijd van 65 naar 67. Ik hoor Agoria (de werkgevers van de metaalsector, nvdr) al roepen: 'ook bij ons kan het zo niet verder'.” De delegee van Van Hool kijkt naar Europa. “Het wordt tijd dat er daar eens iets beweegt om die neerwaartse spiraal te stoppen.”

De onderhandelaars van de bonden Herwig Jorissen van het ABVV en Tony Janssen van het ACV kregen geen ondubbelzinnig signaal van minister Peter Vanvelthoven. “Het ligt moeilijk binnen de regering,” zegt Herwig Jorissen. “Vanvelthoven wil nadenken over een voorstel, maar hij wil van ons dan wel de zekerheid dat het niet afgeschoten wordt door onze achterban,” zegt Tony Janssen. Volgens Janssen wordt het wellicht een 'gefaseerde verlenging van de CAO'. “De groep die hoopt op 55 met brugpensioen te gaan, moet je ontzien. Anders gaat de lont niet uit het kruitvat,” aldus Janssen.

Van de definitie van zware beroepen – een andere piste om metaalarbeiders de mogelijkheid te geven om voor hun 60ste met brugpensioen te gaan - wordt niet veel verwacht. In de Nationale Arbeidsraad moet die knoop nog worden ontward, maar veel delegees zijn sceptisch. “Heeft een poetsvrouw in een chemisch bedrijf dan geen zwaar beroep?”, vraagt een delegee uit Antwerpen zich af. “In het zelfde bedrijf staat de ene aan een zware machine, de andere aan een lichte machine. Hoe ga je dat onderscheid ooit maken?,” zegt een delegee van Sidmar uit Gent.

Zonder bevredigende oplossing volgt er volgende week vrijdag een nieuwe 24-urenstaking. Dan zou het er wel eens grimmig aan toe kunnen gaan. “Gedaan met de schoonheidswandelingen,” zegt een delegee van Van Hool. “Willen we onze eisen realiseren, dan zal er gestaakt moeten worden en op mijn bedrijf zijn ze daartoe bereid.” Begin volgende week moet duidelijk worden of de staking kan vermeden worden.

DSC_3186_R_500.JPG

(Foto han Soete)

DSC_3222_R_500.JPG

(Foto han Soete)

DSC_3223_R_500.JPG

(Foto han Soete)

DSC_3236_R_500.JPG

(Foto han Soete)

DSC_3262_R_500.JPG

(Foto han Soete)