Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV reageert op reddingsplan Fortis

ABVV reageert op reddingsplan Fortis

Met opluchting nam het ABVV kennis van het reddingsplan van de Staat om het ergste te vermijden. Het ABVV wil dat alle voorwaarden vervuld worden opdat de operatie zou slagen en eist maximale garanties voor het behoud van de werkgelegenheid.

Het ABVV wil het reddingsplan uiteraard zien slagen, maar daarbij mogen de problemen van slecht beheer en het gebrek aan vooruitziendheid in de aanpak van deze crisis - waarvan wij vrezen dat ze als een olievlek zal uitbreiden - niet in de doofpot worden gestopt.

Het ABVV vraagt zich af waarom de Commissie voor het Bank- en Assurantiewezen geen enkel probleem heeft gemeld in de week voorafgaand aan de aankondiging van de crisis. Deed ze dit doelbewust of had ze er de middelen niet toe?

De reddingsplannen in de financiële sector (in Europa of in de Verenigde Staten) volgen het ondertussen banaal geworden - maar daarom niet minder schandalige - mechanisme van “privatisering van de winsten en socialisatie van de verliezen”, zonder oog te hebben voor de fouten in het beheer van de ondernemingen. De deregulering van het kapitalistische systeem heeft zijn grenzen bereikt.
Het ABVV roept de politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen en zowel op Belgisch als op Europees vlak duidelijke regels in te voeren voor de omkadering van het dol draaiende financieel systeem.

Wat Fortis betreft, eist het ABVV dat in het kader van de nationalisering, de financiële inbreng met Staatsgarantie gepaard gaat met een strikte omkadering, waarbij het beheer van de instelling in alle transparantie kan worden gecontroleerd en waarbij de kleine spaarders een betere bescherming krijgen.

Veel ABVV leden begrijpen ook niet waarom de regering niet met evenveel enthousiasme een correct en volledig antwoord biedt op de koopkrachtproblemen van de werknemers en de uitkeringsgerechtigden, als ze deed bij het kwijtschelden van de schulden van de privé-bank Fortis.

Het ABVV vraagt dat de regering ook hier haar verantwoordelijkheid opneemt en herhaalt zijn vraag voor een reddingsplan voor de koopkracht van alle werknemers en sociaal uitkeringsgerechtigden. Dit plan moet ook een tussenkomst bevatten in de verplaatsingsonkosten voor het woon-werkverkeer, waarbij voorrang moet worden gegeven aan het openbaar vervoer en waarbij het fiscale evenwicht moet worden hersteld, om de lage en middelhoge inkomens te ontlasten. Bovendien vraagt het ABVV een verlaging van de BTW van 21 tot 6 % op gas, elektriciteit en stookolie, niet ten laste van de Staat, maar van de betrokken sectoren.

reddingsplan Fortis???

De Belgische staat doen opdraaien voor Fortis, dat afgelopen jaar miljarden euro's winst uitreikte in dividenden aan de aandeelhouders! Wie zal daarvan het dupe zijn, de gewone belastingbetaler natuurlijk. Dat de aandeelhouders zelf de crisis betalen i.p.v de Belgische staat, dat zelfs een begrotingstekort zal hebben van ongeveer 5 miljard...! Hoe verklaar je dit nog allemaal aan de mensen, hoe geloofwaardig zijn jullie politiekers nog...!

een bank van de mensen

Zoals de ASLK er een was.
Het liberalisme en het grote geldgewin zagen de rijpe vruchten hangen.
Heeft mateloos geoogst.
De boom en grond zijn leeg.
Leeggeroofd en uitgeput beland het weer terug bij het volk.
Die mogen opdraaien voor zoveel vraatzucht.
Hoelang gaan we nog slikken dat de kapitalisten ons en deze planeet beroven.
Een andere wereld moet; voor ons en de kinderen.
Praktisch:
Als er veel geld wordt gegeven aan Fortis is het fout.
Nationaliseren zonder vergoeding.

Leo

Het is belangrijk dat Fortis

Het is belangrijk dat Fortis gered is. Ze waren omzeggens goed voor de gieren ...
Deels heeft het te maken met de marktomstandigheden,
MAAR ook deels met idiote beslissingen van een autoritair en weinig gecontroleerd management. Het Fortis deel van ABN-AMRO is aangekocht voor ongeveer 1000 miljard oude Belgische Fr. De herverkoop van het grootste deel van die aankoop zal wellicht nog maar een 500 miljard Belgische Fr. opleveren. Indien het voor die prijs nog gaat lukken ... Er zal dus waarschijnlijk 500 miljard puur verlies zijn op een dik jaar tijd.
Idioot is als term dus wel op zijn plaats !
In die baken van het financieel kapitalisme op z'n Amerikaans moet (toevallig ?) dringend ongeveer 500 miljard overheidsgeld gestoken worden om de zaak te redden...
En dan zou het overblijvend management (dat ook een hoop boter op zijn hoofd heeft ivm ABN-AMRO en andere zaken) duidelijk het liefst alles zoveel mogelijk bij het oude laten en het debacle zo vlug mogelijk willen vergeten ...
De vertegenwoordigers van de overheid gaan die Fortis-managers eens goed duidelijk moeten maken dat het uit moet zijn met het versieren van riante bezoldigingen voor zichzelf op kap van de gepluimde cliënteel en van het uitgeperste personeel.
Maak er zoals bij de ASLK opnieuw de bank van cliënten en personeel van die een gevoelig stuk marktregulerend kan werken !! Het zal de instelling en uiteindelijk ook zijn aandeelhouders nog het snelst ten goede komen !