Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gesukerk in Brussel opnieuw tijdelijk bezet

Gesukerk in Brussel opnieuw tijdelijk bezet

Zondag 5 oktober was het open bedrijvendag. Het Ministerie van Wooncrisis maakte gisteren van deze gelegenheid gebruik om de deuren van een wel erg bedrijvige sector letterlijk en figuurlijk open te zetten. De immobilliënsector is sinds een aantal jaren, nu de steden weer hip en lucratief zijn geworden, zeer actief. Met de actieve en passieve steun van de overheid worden gebouwen, halve straten en hele stadsdelen opgekocht om er nieuwe winstgevende bestemmingen aan te geven, zoals hotels, lofts en winkelcentra. Slachtoffers zijn zoals altijd de zwaksten, die, als ze al niet letterlijk de deur worden uitgezet, moeten verhuizen omdat niets nog betaalbaar is.

Het Ministerie van Wooncrisis lanceerde gisteren in Brussel haar campagne “een sleutel voor iedereen”. Het werd ondanks de stromende regen een geslaagde actie, met een opmerkelijke coup de theatre als hoogtepunt.

De oorspronkelijke bedoeling was om een optocht te houden vanuit de Koningstraat 123, een leegstaand kantoorgebouw dat nu al enkele maanden, met het akkoord van de eigenaar, bewoond wordt, naar het leegstaande vredegerecht op het Liedtsplein in Schaarbeek. Daar zouden de organisatoren een symbolisch tribunaal tegen de Belgische overheden organiseren, voor niet respect van het recht op wonen. Hiervoor hadden zij een mondeling akkoord van de gemeente Schaarbeek gekregen. Op de valreep verbood de burgemeester van Schaarbeek echter deze manifestatie. De initiatiefnemers moesten dus op zoek naar een alternatief. Dat moesten ze niet ver gaan zoeken. Deze leegstaande Gesukerk aan de Koningstraat in Sint Joost ten Node is zowat de wieg van het Ministerie van Wooncrisis en ligt langs het oorspronkelijk voorziene parcours.

Het jezuietenklooster en de bijbehorende kerk stonden al jaren leeg toen ze in 2007 werden bezet door actievoerders van het Ministerie. Ze stichtten er een woongemeenschap en gebruikten deze bezetting tegelijkertijd om het uitblijven van een sociale woonpolitiek in ons land aan te klagen. Na enkele weken werden ze echter door de eigenaar, de jezuitenorde, op straat gezet. De kerk en het klooster, twee gebouwen die nog in goede staat verkeren en perfect bewoonbaar zijn, staan ondertussen alweer anderhalf jaar leeg. De nieuwe eigenaar wil er een luxehotel in onderbrengen.

Toen de optocht rond 15 uur aan de Gesukerk langskwam verrasten de 150 betogers de massaal aanwezige politiemacht door het parcours te verlaten en de kerk binnen te wandelen. Twee actievoerders waren voordien het gebouw binnengedrongen en openden de monumentale poort op het moment dat de betoging langstrok.
In de kerk werd een proces tegen de Belgische overheden, voor het niet respecteren van het recht op wonen, georganiseerd. Deze actie verliep vreedzaam en de actievoerders hadden aan de politie de garantie gegeven dat zij om 20 uur het gebouw zouden verlaten. Desondanks werden ze na zowat een half uur, op bevel van de burgemeester van Sint Joost ten Node, door de politie naar buiten gedreven.

De rest van het tribunaal werd op de trappen van de kerk gehouden. Daarna ging het terug richting 123, waar de betogers nog harverwarmende optredens van les Fanfoireux, Lara, A Flor de Pele en la Balleine wachtten, en een al even harverwarmende maaltijd van Kokkerellen. De komende dagen wordt nog in heel België actie gevoerd.