Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Journalist Wim De Neuter overleden

Journalist Wim De Neuter overleden

In Antwerpen is vorige week de journalist en publicist Wim De Neuter (58) overleden. Hij was al een tijd zwaar ziek.

Wim De Neuter publiceerde op Indymedia.be een lange reeks diepgravende boekbesprekingen. Wim kon zich vreselijk druk maken over de oppervlakkigheid van de boekenbijlages in bepaalde kranten. In 1995 schreef hij zelf samen met Nadia Dala, het boek 'Allah weent om Algiers', over de opkomst van het fundamentalisme in Algerije. Hij werkte ook mee aan de reader 'De Palestijnen: een volk te veel?' uit 1988. De strijd voor de rechten van de Palestijnen is één van de rode draden in zijn leven.

Als journalist schreef hij voor Solidair, De Morgen, De Standaard en Uitpers. Hij was ook ooit leraar Nederlands voor migranten en werkte een tijd bij Oxfam Solidariteit. De laatste jaren was hij actief als lector bij uitgeverij EPO en vertaalde recent nog enkele boeken. Voor de progressieve journalistiek is zijn heengaan een zware klap. We zullen Wim, zijn scherpe pen en zijn al even scherpe mening missen.

Alle artikels van Wim De Neuter op Indymedia.be

Zaterdag om 13u15 is er een plechtigheid in de aula "Chrysant" van het crematorium in Wilrijk (Jules Moretuslei 2).

Wim De Neuter en de linkerzijde in België

Wim De Neuter heeft z'n eigen weg gezocht en gegaan. Zijn invalshoek, analyse en doelgerichtheid was altijd een verademing. Hij heeft sterk spoor getrokken dat blijft en beklijft.

In de scriptie van Jan Buelens "Radicaal-links in België en de val van de Muur" van 2002 krijgt men mede langs interviews en e-mail-correspendentie met Wim De Meuter een beeld van zijn wedervaren en visie op het reilen en zeilen aan de linkerzijde in België.

De volledige thesis is te exploreren op http://www.npdoc.be/Buelinckx-Jan. Langs de zoekfunctie op naam in de browser komt men bij de uitreksels van Wim De Neuter in interview en e-mail terecht.