Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

8-ung Baby!

8-ung Baby!

Op zaterdag 11 oktober vindt in Antwerpen de eerste editie van ‘8-ung!’ plaats. De acht stedelijke jeugdcentra slaan daarbij de handen in elkaar en bieden jongeren op vier locaties een mix van muziek, cultuur, en workshops. Jeugdwerkingsorganisatie JES wil zo zijn activiteiten voor iedereen openstellen.

8-tung-recto.jpg

Spot-on

De idee van een evenement als ‘8-ung!’ komt voort uit een dossier waarmee de Antwerpse jeugdcentra deelnamen aan de ‘Spot-On’ wedstrijd. Voor ‘Spot-On’ konden jeugdorganisaties initiatieven indienen voor een feestelijke jeugdhappening. “Hoewel we niet wonnen, vonden we ons idee zó goed dat we het toch in de praktijk hebben gebracht.”, vertelt Inez Hoefnagels van JES, medecoördinatrice van het evenement. “Hier in de Branderij zijn we het hele jaar door bezig met activiteiten voor de jongeren uit de buurt en op deze manier kunnen we onze activiteiten voor iedereen openstellen.” Ook schepen voor jeugd Leen Verbist ondersteunt het evenement zowel financieel als met de inzet van personeel van de stedelijke jeugddienst.

Jeugd en stad

JES, kort voor ‘Jeugd en stad’, ving zijn activiteiten in het Antwerpse aan in 1998. Vanuit ‘De Branderij’ stelt het alles in het werk om jongeren de kansen te geven die ze verdienen, met specifieke aandacht voor de maatschappelijk kwetsbare onder hen. “Maatschappelijk kwetsbare jongeren zijn personen die al van jongs af aan, wanneer ze in contact komen met maatschappelijke instellingen, te horen krijgen dat ze achterstand hebben tegenover de anderen. Vaak omwille van sociale of etnische factoren. Daardoor vermijden ze vaak die instellingen en komen ze nog meer in de problemen,” vertelt Filip Balthau, coördinator van JES Antwerpen. Door het organiseren van instuifmomenten biedt JES jongeren een laagdrempelige manier aan om elkaar te ontmoeten, om te leren en om zich te ontspannen. “We gaan niet uit van de problemen van de jongeren, maar vanuit hun potentieel en kracht. Toch sluiten we onze ogen niet voor de problemen. Vooral inspraak is belangrijk. De jongeren kunnen zelf activiteiten kiezen en wij zorgen voor de benodigdheden,” voegt Balthau toe. Men werkt daarbij met een ‘verticale groep’, wat wil zeggen dat jongeren van alle leeftijden op één locatie samenkomen, eerder dan gescheiden diensten voor verschillende leeftijdcategorieën te voorzien.

Stadstrophy

Eén van de activiteiten in het kader van ‘8-ung’ is de stadstrophy van jongerencompetentiecentrum ‘De Branderij”. Op deze manier moedigt het een actieve en groepsdynamische stadsexploratie door de kern van Antwerpen aan. Daarnaast zullen er ook een voetbaltoernooi en circusworkshop plaatsvinden.

De Roma

Zaterdag is ‘De Roma’ het centrum van alle activiteiten. Zo kan je er vanaf 15 uur terecht voor optredens van verschillende Antwerpse bands, gevolgd door de stand-up comedy van Youssef El Mousaoui. Daarna zorgt 2000wat voor de afsluiter. Wie er dan nog niet genoeg van heeft, kan vanaf middernacht terecht in zaal ‘Den Eglantier’ voor een afterparty.

© 2008 – StampMedia – Gil Plaquet