Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Molenbeek in de kijker: Vier vrouwen met Marokkaanse roots debatteren met Hind Fraihi over haar boek

Molenbeek in de kijker: Vier vrouwen met Marokkaanse roots debatteren met Hind Fraihi over haar boek

Vier vrouwen met Marokkaanse roots debatteren met Hind Fraihi over haar boek.

debatfraihibewerkt.JPG

Laila, Saddie, Touria, Hind en Keltoum (die foto maakte)

Lees het gesprek | Download het gesprek in pdf-formaat Het boek van Hind Fraihi, "Undercover in Klein Marokko", werd in de media met lof en uitgebreide interviews onthaald. De Franse krant Le Monde bracht zelfs een recensie nog voor het boek in het frans beschikbaar was, dat was nog nooit gebeurd. In Molenbeek zelf was de verontwaardiging dan weer haast algemeen. In april 2005 leidde de publicatie van de artikelenreeks in Het Nieuwsblad, die later het boek zouden worden, en andere gelijkaardige reportages in de franstalige media tot een betoging in Molenbeek. De bewoners vroegen dat de media hen met meer respect en minder sensatiezucht zouden behandelen. Hind Fraihi deed in haar boek een oproep aan moslima's om met haar in debat te treden. Indymedia.be wilde graag op die vraag ingaan en bracht vijf meisjes met Marokkaanse roots en terreinervaring samen voor een gesprek over het boek, Molenbeek, racisme en integratie.
  • Hind Fraihi (Bornem): journaliste en auteur
  • Saddie Choua (Molenbeek): journaliste en auteur, voormalig stafmedewerkster bij KifKif
  • Keltoum Belorf (Antwerpen): journaliste, medewerkster bij GetBasic (beweging voor mediademocratie)
  • Leila Ekchouchou (Mechelen): bediende en actief in de organisatie 'Blijf Van Mijn Hoofddoek'
  • Touria Aziz (Sint Gillis): voormalig medewerkster Centrum West (Molenbeek), werkzaam bij FMDO (Federatie voor Marokkaanse Democratische Organisaties).
De meisjes trokken naar de thuisbasis van Hind (Bornem) om er een gemoedelijk gesprek te voeren over Molenbeek, racisme en integratie. Een kleine onopvallende casseterocorder die al snel vergeten werd, legde het gesprek vast. We kozen ervoor om het gesprek haast integraal weer te geven omdat we het niet wilden reduceren tot een klassiek mediadebat met scorebord. Indymedia.be 2006.06.22

42,3% van Molenbeek is Marokkaans

In Sint-Jans-Molenbeek is 42,3% van de bevolking van Marokkaanse afkomst. Slechts een kwart hiervan zijn nog Marokkaanse ‘vreemdeling’, de anderen zijn ‘nieuwe Belgen’. Van de Marokkaanse ‘vreemdelingen’ is de helft pas de laatste vijf jaar in België toegekomen.

Op 78.520 Molenbekenaars zijn er dus 33.214 van Marokkaanse afkomst en dat is een uniek gegeven in België (en bij uitbreiding de wereld). Als alle inwoners van Molenbeek in rekening gebracht worden wonen er nog een kwart ‘oude’ Belgen’, een kwart ‘vreemdelingen’ en de helft ‘nieuwe Belgen’.

% en aantallen van vreemde afkomst in alle andere Brusselse en Belgische gemeenten zijn terug te vinden op www.npdata.be.

Het is ook een gemeente waar

Het is ook een gemeente waar extreem-rechts (Vlaams Blok, FN) tot een kleine 15% heeft gehaald tijdens de verkiezingen van 2004, ondanks de minderheid aan autochtonen.
Als men ervan zou uitgaan dat deze autochtone minderheid in grote mate verantwoordelijk is voor dit percentage, dan stemt een overgrote meerderheid van de oude Belgen in Molenbeek op extreem-rechts.

Aantal stemmen VB/FN bij de autochtonen

Voor elke Brusselse gemeente is de berekening gemaakt hoeveel % van de 'autochtonen' op extreem-rechts gestemd hebben in 2000, er van uitgaande dat de 'allochtonen' niet op het VB/FN/FNB gestemd hebben.

De 15% stemmen voor extreem-rechts komen dan voort van 25% van de autochtonen in 2000 en niet de 'overgrote meerderheid' zoals in bovenstaande reactie. Dat is gemakkelijk te begrijpen als men weet dat in 2000 60% van de stemmen in Molenbeek 'autochtoon' waren. Die 15% moet dus omgeslagen worden naar de 60%¨autochtone stemmen van toen = 25%.

In tegenstelling tot 2000 zullen in 2006 in Molenbeek 63% van de stemmen van vreemde afkomst zijn, voortgaande op de nieuwe Belgen en ingeschreven vreemdelingen. Wil extreem-rechts nog 15% van de stemmen halen in Molenbeek zullen van de 37% 'autochtonen' nu wel een kleine helft (41%) op het VB/FN moeten stemmen. In deze context is het voorzienbaar dat extreem-rechts echter achteruit zal gaan. Als de autochtonen bv in gelijke mate als 2000 voor VB/FN stemmen zal extreem-rechts terugvallen op 9%.

Op www.npdata.be BuG 33 wordt een schema voorgesteld waar op de verkiezingsavond zelf onmiddelijk het % berekend wordt van VB/FN op de autochtone stemmers in de Brusselse gemeenten en enkele Vlaamse steden.

Jan Hertogen

Ik zou het boek

Ik zou het boek 'Recover in Molenbeek' willen schrijven.