Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Lappersfort (Brugge) - Update 16-10-08

Lappersfort (Brugge) - Update 16-10-08

De bezetting van het Lappersfortbos bij Brugge gaat nog steeds door. Ondanks alle regen, wind en kou wordt de bezetting nu al bijna een maand volgehouden. De sfeer in het kamp is nog steeds zeer goed. Er worden meer boomhutten gebouwd en ook de keuken is bijna waterdicht. Het ziet er naar uit dat een ontruiming op korte termijn niet op handen is. De bezetting gaat waarschijnlijk de gehele winter door. Extra mensen en materialen zijn dus nog steeds zeer welkom!

B1_G3J218DGL.1+WBLAPPERSFORT.1.jpg

Terwijl GroenFront rustig door bouwt, laat eigenaar Fabricom ook eindelijk iets van zich horen. Eerst spreken ze over een grondruil en trekken dit de volgende dag al weer in en beginnen direct met chantage over de ontruimingskosten uit 2002.

Verder in deze update: levende bomen en verfbommen, meerderheid Belgen tegen de boskap en regen, regen en meer regen.

Eigenaar Fabricom neemt belofte terug
Fabricom is de eigenaar van het Lappersfortbos. Zij willen 3,5 ha bos kappen om industrieterreinen te realiseren. Het Groene Gordel Front (GGF) voert actie voor het Lappersfortbos via politieke en diplomatiek weg. Het GGF hadden begin oktober telefonisch contact met Philippe Casier, voormalige CEO van Fabricom en woordvoerder in het Lappersfort-dossier. Telefonisch vertelde Casier dat Fabricom bereid is om grond te ruilen om op die manier de kap van het bos te voorkomen. Zodra dit bericht echter in de media verscheen, nam Casier de volgende dag al zijn woorden terug. Ook begon hij te dreigen met het verhalen van de ontruimingskosten uit 2002 als de huidige bezetters niet vertrekken.

Chantage en dreigementen
Tijdens de eerdere bosbezetting heeft Fabricom - via inlichtingenwerk - de namen van verschillende activisten achterhaalt. Na de ontruiming van het actiekamp in 2002, zijn de kosten van € 50.000,- verhaalt op 13 activisten. Deze beschikking is echter nog nooit bekrachtigd. Fabricom heeft dit altijd al als chantage-middel gebruikt. Als een van die 13 activisten ooit nog het bos zou betreden, zouden ze alsnog direct de kosten verhalen. Nu dreigt Fabricom, bij monde van Casier, dat ze de kosten ook gaan verhalen op de vorige bezetters, als de huidige niet vertrekken. Dit is natuurlijk regelrechte chantage en een poging de onderlinge solidariteit te breken. De 13 activisten die bij naam bekend zijn, houden zich geheel buiten de huidige bezetting.

Gisteren reageerde Pjotr, een van de oud-bezetters, in Het Nieuwsblad op de dreigementen van Fabricom. 'Eerst verklaarden ze nochtans dat we niets te vrezen hadden zolang we hun eigendom niet meer betraden', zegt Pjotr, die in 2002 een klein jaar in het bos leefde. 'Maar nu het gebied bezet is door anderen, komen ze weer aandraven met die som. Velen van ons hebben ondertussen een gezin. Het wordt tijd dat Fabricom duidelijkheid brengt, want die intimidaties zijn we beu.'
[Lees gehele artikel]

Fabricom's papieren werkelijkheid
Daarnaast gebruikt Philippe Casier het standaard trucje om activisten af te schilderen als idioten zonder dossierkennis. Casier zegt namelijk dat dit bos als jaren ingekleurd is als industrieterrein (KMO-zone). Hierom telt het volgens hem niet als bos. Terwijl er toch veel bomen staan, er bosdieren leven en het de ecologie van een bos heeft. Voor Fabricom telt blijkbaar de papieren werkelijkheid, terwijl GroenFront! zich laat leiden door de werkelijkheid op de grond en in de bomen. En dan blijkt het industrieterrein toch een echt bos te zijn.

Levende bomen en verfbommen
Naast GroenFront! en het Groene Gordel Front! komt er ook steun vanuit andere hoeken. Hierbij voert iedereen de acties op hun eigen manier.

Het laatste weekend van september voerde de Jeugdbond voor Natuur en Milieu actie voor behoud van het Lappersfortbos op de markt in Brugge. Verkleed als bomen deelden ze flyers uit aan het winkelende publiek. En op 29 september heeft actiegroep De Boskabouters de voorgevel van Suez GTI in Bunnik (NL) beklad met de teksten: "Red het bos, Lappersfort leeft!" Tevens zijn er enkele verfbommen tegen de gevel geworpen. [Lees de claimbrief]

Meerderheid Belgen tegen boskap
Het Nieuwsblad heeft een online opiniepeiling gehouden. Hieruit blijkt dat 58,64% van mening is dat alles in het Lappersfort bos moet blijven.

Sluit je aan bij de bosbezetting
De beste manier waarop je de bezetting kunt helpen, is door naar het bos te gaan en je aan te sluiten bij de bezetting. Hoe meer mensen, hoe beter de bezetting. Sluit je dus aan bij de bosbezetting! Kennis of ervaring van bosbezettingen is hierbij niet per se vereist. Een positieve instelling is voldoende! En aldoende leert men. Lees wel even deze volgende tips en opmerkingen door.

Cyberactie: Stuur een protestmail
Website Navanadi.com is een cyberactie begonnen. Via deze site kun je een protestmail sturen naar burgemeester Moenaert en naar Fabricom GTI. Als je warm en droog thuis blijft zitten, is dit toch wel het minste wat je kunt doen! Mailen dus!

Benefieten en donaties
Het draaien van een actiekamp brengt altijd kosten met zich mee. Veel spullen worden gedoneerd door buurtbewoners, activisten en sympathisanten, maar nog steeds is er af en toe geld nodig. Hierom worden er deze week twee benefieten gegeven. Gisteren was er een benefiet in Leuven voor het Lappersfortbos en morgen zal er een benefiet in Gent plaats vinden. Als je de bezetting wilt steunen, zou het erg fijn zijn als je bij jou in de buurt ook een benefiet organiseert voor het Lappersfort.

Nieuws uit het Kamp
Gisteren (woensdag 15 oktober) was er een Open Dag en persconferentie in het actiekamp. Hier waren, naast GroenFront!, ook het Groene Gordel Front, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen aanwezig. Op de website van het Groene Gordel Front kun je alle teksten nalezen.

Naast alle publicitaire en politieke ontwikkelingen, gaat het kampleven natuurlijk ook iedere dag gewoon door. Opstaan en koffie zetten, overleggen en ontbijten, het bouwen van nieuwe boomhutten en het winterklaar maken van fort 'Villa Fabricom' en de keuken. En natuurlijk het zorgen voor avondeten. Op dit moment is de keuken regendicht. Dit is een flinke vooruitgang, want hiervoor stond werken in de keuken gelijk aan het nemen van een koude douche....

Ook het bouwen van boomhutten schiet aardig op. Er is ook flink wat bouwmateriaal gedoneerd door buurtbewoners en sympathisanten. Dank hiervoor! En verder regent het veel. Heel veel. Het valt echt met bakken tegelijk uit de lucht. We proberen (opnieuw) om regelmatiger met nieuwe updates te komen.

Groetjes vanuit het bos,

GroenFront!