Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden blokkeren Carrefour in Evere

Vakbonden blokkeren Carrefour in Evere

EVERE -- De bediendenbonden BBTK en LBC blokkeerden vrijdag de hoofdzetel en een winkel van Carrefour in Evere. De vakbonden zijn boos dat Carrefour in Brugge een nieuwe winkel opent waar werknemers aan een veel lager loon zullen werken.

carrefour8.jpg

LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck: “Carrefour wil een nieuwe hypermarkt openen in Brugge. Uiteraard zijn we daar zeer tevreden over: 150 à 200 nieuwe jobs. Alleen hebben we vernomen dat de mensen daar onder de voorwaarden van een ander paritair comité zullen vallen. Concreet betekent dat dat de werknemers een heel stuk minder zullen verdienen en dat de arbeidsregels veel minder gunstig zullen zijn dan in de andere winkels van Carrefour.”

Hoeveel minder zullen de werknemers verdienen?
“Op een bruto jaarloon kan het 30 % verschil betekenen. Op een uurloon betekent dat een verschil van 2 euro. Daar komt nog bij dat bepaalde toeslagen bij zaterdagwerk en vroege en late uren niet meer betaald zullen worden. Allemaal samen komt dat neer op een loonverlies van dik 250 euro per maand.”

Plots een ander paritair comité kiezen, is dat wel wettelijk?
“Om de winkel te openen hebben ze een aparte naamloze vennootschap opgericht. Die NV, Brugge Retail, is de eigenaar/uitbater van die nieuwe winkel. Maar als we dan gaan kijken wie de aandeelhouders zijn van Brugge Retail dan zien we daar Carrefour Belgium en GBRA staan. GBRA is een dochter van Carrefour Belgium. Dus de aandeelhouders zijn Carrefour en Carrefour. Het is dus gewoon Carrefour dat een nieuwe winkel opent en toch moet iedereen geloven dat het geen echte Carrefour is. Wettelijk blijkt dat dan te kunnen want formeel is Brugge Retail niet Carrefour. Begrijpe wie begrijpen kan, het lijkt me allemaal erg surrealistisch.”

Carrefour kampt toch al een tijdje met problemen?
“Carrefour heeft eind vorig jaar 16 Super GB's gesloten en 900 mensen op straat gezet. Op 3 januari gaan die winkels weer open en zijn het plots allemaal franchisezaken. Achteraf bleek nochtans dat acht van die winkels nog altijd in handen zijn van Carrefour. Datzelfde scenario probeert men nu uit met de hypermarkten.”

Wat zijn de plannen van de vakbonden?
“In eerste instantie hebben we geprobeerd te praten met Carrefour, maar dat heeft niets opgeleverd. Vandaag sluiten we de hoofdzetel van Carrefour af. Ik blijf hun reactie hautain vinden. Ze zijn bitsig, ze snappen nog altijd niet dat wij vinden dat zij aan sociale afbraak doen. Volgende woensdag zullen we ook bij de opening van de hypermarkt in Brugge aanwezig zijn. Vanaf dat ogenblik zullen we elk weekend wel ergens actie voeren.”

carrefour3.jpg
carrefour4.jpg
carrefour5.jpg
carrefour6.jpg
carrefour9.jpg
carrefour2.jpg