Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verloningsbeleid voor toplui van banken moet herzien worden

Verloningsbeleid voor toplui van banken moet herzien worden

De ontslagvergoeding van Fortis-topman Mittler is nog maar eens een dreun voor de duizenden bankmedewerkers die dag aan dag de ellende van de crisis moeten uitgelegd krijgen aan hun klanten.

Terwijl de man die mee Fortis naar de afgrond heeft gebracht, schaamteloos 4 miljoen euro (= 160.000.0000 oude Belgische franken) opstrijkt, poogt de Fortis-medewerker (die straks wellicht te horen krijgt dat de invulling van zijn koopkrachtverhoging niet mogelijk is omwille van de crisis) het vertrouwen van de klanten te behouden of te herwinnen.

Het illustreert het ethisch gehalte van topbankiers maar laat het duidelijk wezen : Dit is geen Fortis-verhaal alleen. De perversiteit van de verloning zit in de systemen zelf. Mensen worden aangemoedigd met excessieve bonussen om resultaten te halen. Buitensporige persoonlijke objectieven vormen het perfecte mechanisme om mensen van alles te laten doen.

De sky is the limit en dat drijft bankgoeroes naar het nemen van onverantwoorde risico's. De centen die ze daarvoor opstrijken zijn niet alleen onethisch, ze zijn gewoon bedreigend voor alle werknemers van een bank.

LBC-NVK wil:

1. dat de complete verloningspolitiek transparant op tafel komt in elke bank
2. dat de complete verloningspolitiek voor de banken verplicht wordt geregeld via collectieve arbeidsovereenkomsten zodat excessen worden vermeden.
3. het human ressources beleid, als slaafje van het commerciële management, moet terug in ere hersteld worden en de macht van de commerciële managers moet teruggeschroefd worden. Stop aan de dictatuur van de cijfertjes. Het zal de bankiersstiel en het personeelsbeleid absoluut ten goede komen.
4. de criteria voor de verloning ook van topmanagers via CAO worden vastgelegd

Stefaan Decock is nationaal secretaris van de christelijke bediendenbond LBC-NVK.