Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

28.000 handtekeningen voor petitie ‘Racisme is onze collectieve verantwoordelijkheid’

28.000 handtekeningen voor petitie ‘Racisme is onze collectieve verantwoordelijkheid’

Een groep onderzoekers van Vlaamse universiteiten schreef drie weken geleden een oproep- en platformtekst, onder de titel 'Racisme is onze collectieve verantwoordelijkheid'. Vandaag, in het gemeenschapscentrum De Markten in Brussel, doen ze een oproep aan de Belgische samenleving om de confrontatie met racisme niet langer uit de weg te gaan. De reden : onze samenleving durft racisme niet écht aan te pakken zonder een steuntje in de rug. Walter Zinzen besluit de bijeenkomst met een krachtig “ze zijn nog niet van ons af”.

jaaaaaaaaa.JPG

Volgens de sprekers, in de prachtige spiegelzaal in De Markten, moeten we erkennen dat iedereen een potentiële racist is, want dat bewees het kolonialisme : “Maar de ene verdrukt dat meerderwaardigheidsgevoel en de andere probeert het uit te buiten. De overheid kan dat probleem daarom niet in haar eentje oplossen. En het Vlaams Belang heeft bovendien succes door het toenemende racisme, en niet andersom. Het cordon sanitaire moet blijven om ons eraan te herinneren waar extreem-rechts voor staat”.

“België begint steeds meer op het apartheidsregime in Zuid-Afrika te lijken”, zegt David van Reybrouck. Volgens de auteur van het boek ‘De Plaag’ dat zich in Zuid-Afrika afspeelt, bevinden we ons op een scharniermoment in de geschiedenis zoals dat in de tijd van priester Daens of Lumumba jaren geleden het geval was: “zoals toen, zorgt ook nu de armoedekloof -het verschil tussen arm en rijk- voor enorme problemen”. “En die kloof loopt evenwijdig met een etnisch - religieuze kloof waardoor de islam als het ware ‘de godsdienst van de armen’ genoemd wordt. Wanneer iemand die oorzaak van dat armoedeprobleem, -namelijk racisme- erkent en het wil veranderen, wordt ieder legitiem sociaal protest verboden, zoals bijvoorbeeld toen Abu Jahja op bevel van de eerste minister werd aangehouden”, vindt hij.

Bambi Ceuppens (Antropoloog, KUL) begint met een positieve noot: “Zowel Walen als Vlamingen bewijzen door de ondertekening van deze petitie dat de politieke tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië overbrugbaar is. De moorden in Antwerpen zijn niet toevallig gebeurd, er is een stijgend aantal racisten in onze samenleving. Veranderingen op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting moeten daarom voor een oplossing zorgen. Ze geeft het voorbeeld van quota die het aantal vreemdelingen op de werkvloer moeten verhogen: “Niet iedereen is gelijk, daarom moeten er quota komen”. “Quota zijn een steuntje in de rug van de bedrijven en de overheid. Het moet ervoor zorgen dat we het recht om niet gediscrimineerd te worden waarborgen, ook al zorgt het spijtig genoeg voor een stigmatisering, voor een label dat ‘de vreemdeling’ opgeplakt krijgt”.

Albert Martens (Em. Hoogleraar, Socioloog KUL) voegt daaraan toe dat het “maar een kleine aanpassing is, louter een formaliteit”, voor bedrijven en instellingen om een stand van zaken op te maken, en hier en daar hun personeelsbestand een beetje aan te passen. Daardoor worden er meer mensen aangenomen die bijvoorbeeld een niet-Belgisch klinkende naam hebben. De overheid moet daarom een signaal geven, en dan doen ze het wel. Je kan bij de overheid nu al anoniem solliciteren, en dat systeem werkt”. “Een belangrijk onderzoek bewees zes jaar geleden”, stelt Martens “dat er 37 procent discriminatie in België was, vooral op de arbeidsmarkt en in het onderwijs”. Vandaag blijkt dat er niet veel in de goede zin veranderd is: “De problemen zijn nog steeds dezelfde door een kolossale drempelvrees om die discriminatie vast te stellen en daar verplichtingen voor werkgevers aan vast te knopen. Er zijn bijvoorbeeld geen knelpuntberoepen, bepaalde werkgevers weigeren gewoonweg om mensen uit bepaalde landen aan te nemen”.

Moderator Walter Zinzen heeft het over het racistisch geweld, met als tragisch hoogtepunt de racistische moordaanslag op Luna, Oulemata en Songül op klaarlichte dag in Antwerpen: “We moeten beseffen dat “Vlaanderen multicultureel is , en dat dat onomkeerbaar is”. Hij roept België op om de problemen te analyseren en op te lossen, “want racisme en uitsluiting maken een samenleving kapot”. Bijna 18.000 handtekeningen werden vanavond overhandigd aan federaal minister Dupont van Maatschappelijke Integratie.

De lijst: http://www.petitiestopracisme.be/

Een begin maken

Ik stel voor dat we een begin maken in de bouw en in de landbouw: alle Polen terug naar huis, en vervangen door onze eigen allochtonen. Want Belgen zijn blijkbaar heel racistisch, maar als het om Polen gaat ineens veel minder.