Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rik Coolsaet: “De toekomst moet je maken”

Rik Coolsaet: “De toekomst moet je maken”

'De geschiedenis van de wereld van morgen' is het boek dat dit jaar verscheen van Rik Coolsaet, professor internationale politiek aan de universiteit van Gent. In tijden van verwarring, onzekerheid en angst voor de toekomst, werpt de hoogleraar een boei en loodst ons vervolgens doorheen de wereld van vandaag op weg naar morgen.

coolsaet.jpg

(foto elisabeth)

Vreemd dat u met de titel 'De geschiedenis van de wereld van morgen' uitpakt op een moment dat iedereen, zoals u zelf zegt, de trappers kwijt is. Weet u dan wél waar we naartoe gaan?
COOLSAET: “Dat is niet vreemd. Juist wanneer mensen de trappers kwijt zijn, is het noodzakelijk om orde te scheppen in de dagdagelijkse berichtgeving. Waar we naartoe gaan, kan ik niet zeggen. De toekomst kan je niet voorspellen, je moet de toekomst maken. Mensen of samenlevingen die onzeker zijn kunnen soms heel eigenaardig reageren. Door de krachten te schetsen die aan het werk zijn kan je samenlevingen voor keuzen stellen. En op basis van die keuzen zal de toekomst zijn wat ze is.”

We leven meer en meer in een angstmaatschappij: angst voor het klimaat, angst voor terrorisme, angst voor recessie, noem maar op. Is angst een slechte raadgever die we naast ons moeten neerlegen, of moeten we angst au sérieux nemen?
COOLSAET: “Alleszins moet je angst au sérieux nemen, want angst veroorzaakt een pessimistische samenleving. Maar je moet je tegelijk voorhouden dat angst zich in ons hoofd afspeelt. Angst voor terrorisme bijvoorbeeld, is niet in overeenstemming met de realiteit, want het aantal aanslagen en slachtoffers zijn minimaal. Een van de doelstellingen van dit boek is juist die angst in perspectief te plaatsen, want het is pas wanneer mensen minder angstig zijn dat ze zich gaan inzetten voor een betere samenleving. Democratische partijen moeten hier veel meer op inspelen. Anders laten ze de samenleving ten prooi aan populistische partijen en extreem rechts. Om een voobeeld te geven: als je als partij niet inspeelt op het gevoel van angst voor migratie, dan laat je de kans aan het Vlaams Belang om te scoren.”

Hoe kan je angst voor migratie wegnemen?
COOLSAET: “Door het hele historische verhaal te geven. Doorheen de geschiedenis hebben samenlevingen altijd problemen gehad wanneer er sprake was van migratie. Migratie creëert nu eenmaal spanningen. Overheden en sociale bewegingen moeten daar werk van maken. Ze moeten het uitleggen, uitleggen en uitleggen. Zodat de mensen minder bang worden.”

U legt het uit door te wijzen op de nood aan meer mensen in Europa om de vergrijzing te betalen, maar u gaat voorbij aan het feit dat de migratiegolven nog nooit zo groot geweest zijn. Steeds meer mensen vluchten om politieke, economische en ecologische redenen.
COOLSAET: “Toch is vandaag de migratie kleiner dan honderd jaar geleden. Toen schatte men dat tien procent van de wereldbevolking aan het migreren was, nu is dat naar schatting drie procent. Men vergeet ook dat het gros van de vluchtelingen bij de buurlanden aanklopt en niet naar Europa komt. Hoedanook zullen migratiegolven altijd problemen veroorzaken. De vuistregel zegt dat het drie generaties duurt vooraleer nieuwkomers als landgenoten beschouwd worden. Het beste socialisatiemiddel is werk vinden. Niet alleen voor de eerste generatie, maar ook voor de kinderen en de kleinkinderen. En elk individu moet zijn verantwoordelijkheid nemen, door een migrant te beschouwen als een individu en niet als lid van een andere groep, ook al draagt de persoon die voor jou staat een hoofddoek.”

Samenlevingen die onzeker zijn kunnen soms heel eigenaardig reageren, zei u daarnet. Dat hebben de VS ook gedaan na de aanval op het WTC.
COOLSAET: “Het is opvallend dat men in de VS begint te beseffen dat men heeft overgereageerd na de aanslagen van 11 september. Dat is een gezonde reflex. Terrorisme is nauwelijks nog een discussiepunt tussen Obama en McCain en ook in de publieke opinie neemt het belang ervan af. Jaar na jaar zie je de angst voor terrorisme afnemen in de Amerikaanse opiniepeilingen. Hoe langer hoe meer beschouwt men het als een exceptionele gebeurtenis. Men wordt dus meer realistisch over de bedreiging van het terrorisme; en gelukkig maar.”

Heeft 11 september de wereld veranderd of niet?
COOLSAET: “De aanslagen hebben de wereld niet veranderd. Velen dachten dat 11 september de strijd van de 'beschaving' tegen het 'terrorisme' inluidde. Maar dat is het niet geworden. De wetten die de wereldpolitiek vandaag kneden, zijn de oeroude wetten van het komen en gaan van de grote mogendheden. Dus eigenlijk zitten we vandaag terug in de toestand van 10 september 2001.”

De periode van na de Koude Oorlog dus. Daar zijn volgens u vier grote mogendheden uitgekomen. De VS, de Europese Unie, Rusland en China. Moeten we afwachten om te zien wat daarmee gaat gebeuren?
COOLSAET: “Neen, dat is niet afwachten. Wat je volgend mij zal zien is een patroon waarbij die vier grote mogendheden soms met elkaar zullen samenwerken en soms met elkaar gaan botsen. En dat is volgens mij de politiek van de komende decennia.”

Maar dat botsen kan catastrofaal zijn.
COOLSAET: “Ja, dat kan inderdaad catastrofaal zijn. Daarom moet er gestreefd worden naar een overkoepelende doelstelling die dat afwisselend patroon van samenwerken en botsen in een keurslijf duwt. En volgens mij is de rol die de Europese Unie daarin speelt cruciaal. We moeten niet eufemistisch doen, de Europese Unie is een belangrijk machtsblok dat in staat is om een alternatieve agenda naar voor te schuiven. Europa kan een voortrekkersrol spelen bij problemen die de nationale grenzen overstijgen. Kijk maar naar de opwarming van de aarde, een mondiaal probleem dat de EU op een unieke manier bepleit. Zaken centraal plaatsen als het gebruik van natuurlijke rijkdommen of de verspreiding economische welvaart, dat kan de Europese Unie. Maar of ze dat zal doen, hangt af van de druk die de Europese samenleving gaat uitoefenen op beleidsmensen.”

Is dat niet de rol van de VN?
COOLSAET: “Ja maar de VN staat machteloos zolang de grote staten haar niet in een bepaalde richting sturen. Wat mij opvalt is dat de EU voor mondiale problemen de VN altijd centraal plaatst. De VN is belangrijk, ze heeft een onvervangbare waarde als legitimiteit, maar je mag niet voorbijgaan aan het feit dat veel groeilanden en derdewereldlanden de VN beschouwt als de megafoon van de rijke landen. En het is pas als de VN, mede onder druk van Europese Unie opkomt voor de belangen van de zwakken, dat ze aan geloofwaardigheid zal winnen. Dat voelt men in NY zeer sterk aan.”

Om af te ronden. In uw boek schrijft u: “Vraag niet wat de maatschappij kan doen voor u, maar wat u kan doen voor de maatschappij.” Dat is te vaag. Kunt u concreter zijn.
COOLSAET: “Neen, dat is niet te vaag. Dat stelt zich op alle vlakken van het maatschappelijke leven. Inzake migratie bijvoorbeeld mag je niet verwachten dat de overheid alle problemen kan oplossen. Jij hebt daar ook een rol in te spelen. Staten spelen een belangrijke rol bij de energietransitie, maar het is ook een individuele verantwoordelijkheid. Je kan stemmen op een partij die een solidaire samenleving nastreeft. Je kan debatten voeren tegen extreemrechts. In je dagelijkse leven kan je maatschappelijke keuzen maken die, als ze gedragen worden door anderen, de politiek in een andere richting duwen. Hou dus op met de politiek voortdurend te verwijten, als het enige wat je zelf doet stemmen is. Het sociale engagement om een solidaire samenleving te maken is een individuele verantwoordelijkheid. Dat is concreet.”

Een van de dingen waar we

Een van de dingen waar we vandaag de dag gebukt onder gaan is de leugens.
De waarheid wordt bijna taboe. de waarheid is verborgen. Eigenlijk zijn we in een collectieve staat van ontkenneing net zoals een kind dat verneemt dat zijn vader of moeder een moordenaar is; we hebben te maken met staats terrorisme en criminelen op hoog niveau Rik Coolsaet.
En mensen zoals u hebben de plicht net als elke andere burger die rechtvaardigheid na straaft dit aan te klagen want er zullen nog meer slachtoffers vallen als we de juiste daders niet pakken..

Belgie is in staay van oorlog. We stuurden 4 f16 naar afghanistan en een man besliste daar over.

Op grond van welke bewijzen verdienen de afghaanse burgers soldaten en gevechtsvliegtuigen?

Wat deden die ons aan die mensen?
Er is tot op de dag van vandaag geen bewijs van deelname van de islamieten aan die fameuse aanslagen op 11 sept meneer Coolsaet.
de lijst met 19 hijackers waarmee de Bush administratie kwam is nooit bevestigt door de FBI.Zes mensne leefden nog; De BBc heeft dat uirgebreid toegelicht. Ben laden wordt zelfs niet gezocht voor deze aanslag door de FBI. dit zijn feiten die u zelf kunt verifieren. Ik daag elke mens op deze planeet uit bewijzen te geven van deelname van islamieten aan de aanslagen; Er zijn geen DNA sporen,geen bourding gegevens, geen filmbeelden in de luchthavens, geen bewijzen zo zegt ook de FBI.

Waarom zijn we dan in oorlog met AFghanistan en Irak?
Spreken over de tegenstelling in dit land tussen verschillende nationaliteiten word een heel ander verhaal als zou blijken dat de Bush Administratie de aanslagen van binneiot zelf heeft geregeld.
Meer dan 1500 hoogegeplaatsten in de VS en de wereld waaronder Ex President Cossiga van Italie, vragen om een nieuw onderzoek.
En Gij?
Ik wil graag een antwoord op mijn mail.

We hebben gezien waar het demoniseren en vals beschuldigen van een bepaalde bevolkingsgroeps door de overheid toe geleid heeft in de jaren 40 ......

F-16's

Valentine Julien,

Ik weet niet wie de aanslagen in NY gepleegd heeft en wie ervan op de hoogte was. Het fijne, vrees ik, gaan we er nooit over weten.

Maar ik wil wel reageren op iets anders waar je boos over bent. Het was niet één man die besliste om met Belgische F-16's naar Afghanistan te gaan. Herinner je de beelden op het journaal: Verhofstadt zat naast De Crem en knikte instemmend toen De Crem verlaarde dat ons land F-16's in Afghanistan zou inzetten. Zonder de goedkeuring van de premier en de minister van Buitenlandse Zaken zouden die F-16's nooit vertrokken zijn. Het was een beslissing van de regering, dus de ganse regering is er verantwoordelijk voor. Wat ik niet in twijfel trek, is dat de Crem voor de volle 100% achter die missie staat.

En wat Coolsaet betreft, hij was zelf niet al te enthousiast over de F-16's. Dit is wat hij hierover zei (ik had het eruit geknipt om de tekst in te korten): "Het is een foute strategie die alleen maar meer wrevel veroorzaakt. Hoe je het draait of keert, de Taliban wordt alleen maar sterker. De oplossingen liggen bij de Afghanen zelf en niet bij de internationale gemeenschap. Wij zitten daar in het kader van de NAVO die daar een VN-mandaat voor heeft, maar de strategie werkt niet. Zelfs al is Karzai integer, zijn regering steunt op krijgsheren met bloed aan hun handen, die ook nog eens de opiumproductie controleren. Je als internationale gemeenschap militair engageren voor een regering die geen politieke geloofwaardigheid heeft, is om moeilijkheden vragen. Er moet wel iets gebeuren met Afghanstan, maar ik vrees dat niemand de oplossing heeft."

Over de beslissing van De Crem/de regering zei hij: "Minister De Crem is wel de pro-Atlantische uitzondering in de eerder pro-Europees denkende politieke klasse in ons land. Maar je kans als minister van Defensie geen beslissing nemen van die aard. Het sturen van F-16's werd ook gedragen door de regering."

Ik vroeg door over de geruchten dat onze F-16's eventueel ook de Amerikaanse vechtmissie (Enduring Freedom) zouden bijstaan. Als dat gebeurt, stapt ons land buiten het kader van het VN-mandaat. Coolsaet zei hierover: "Ik heb inderdaad ook de indruk dat De Crem dat heeft laten uitschijnen, maar De Gucht heeft daar remmend op gewerkt. Dat zou voor hevige discussies zorgen in het parlement. Je zou een politiek probleem hebben in België. Een engagement los van een VN-mandaat is in de huidige politieke context van ons land ondenkbaar."

Tags