Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Doel: 64 krakers gedagvaard

Doel: 64 krakers gedagvaard

64 krakers uit Doel worden op dinsdag 04 november "verwacht" in het Dendermondse justitiepaleis, om te verschijnen voor de correctionele rechtbank.

electricity.JPG

De "misdaad" van de krakers?,......Het stelen van elektriciteit en water.

Het belooft alleszins een vreemd proces te worden,...Toen de krakers hun intrek namen in de leegstaande huizen,was immers overal het water en de elektriciteit nog steeds aangesloten,...de meters waren echter overal weg,....

De krakers schreven brieven naar de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening om een officiële aansluiting, doch op deze brieven werd bijna niet gereageerd en als er dan al op werd gereageerd,was de boodschap dat de aansluiting geweigerd werd,….

Eandis (elektriciteit) liet al die tijd ook niets van zich horen,…..

Tot op de dag dat een massale politiemacht Doel dorp binnen viel en bij elke bewoner aan de deur stond met een huiszoekingsbevel,…..en bij sommigen zonder,…..Sommige bewoners die de politie weigerden binnen te laten, werden alsnog hardhandig tegen muren gegooid,met hun hoofd ertegen gesmakt ,gefouilleerd,gefotografeerd en er werden vingerafdrukken genomen,…totaal onwettig,….

Een tactiek om de krakers te verjagen?Of bekijkt men de krakers van Doel als “test-cases”, speelgoedjes waar alles bij kan en mag, ver buiten de politiecodex?

Het OCMW van Ekeren bij Antwerpen leverde (in de letterlijke zin van het woord) dan weer krakers aan,…met busjes kwamen zij aangereden, en zeiden letterlijk tegen de mensen (hoofdzakelijk Roma-zigeuners en mensen met de voormalig Joegoslavische nationaliteit).

“Kijk, dit huis kan je nemen!”,….

Een vorm van mensenhandel georganiseerd door een gemeentedienst, aangezien bij rondvraag aan de huidige bewoners van Doel bevestigd word dat dezelfde gemeentedienst destijds dan ook nog geld vroeg om deze mensen naar Doel te brengen en hielp om een kraakbaar huis aan te wijzen(het merendeel waren mensen zonder papieren).

Daarna gebeurde wat door de huidige bewoners van Doel wordt omschreven als “ De Kristallnacht”.Enkele krakers die mij hun verhaal deden spreken over die nacht vol huivering,…”De politie viel ’s nachts wederom Doel dorp binnen, ook in de letterlijke zin van het woord,…Deuren werden uitgestampt of ingebeukt met een stormram,en als het “rapper” moest gebeuren werden door de politie zelfs ramen ingegooid, om zich zo toegang te verschaffen,…

Mensen werden opgepakt, en gezinnen letterlijk uiteengehaald,…Mannen/vrouwen kwamen thuis en troffen een leeg huis aan,weg vrouw, weg kind, geen briefje of nota was achtergelaten,…Het merendeel werd gerepatrieerd,…maar naar waar?Dat weet niemand,…Joegoslavië bestond immers dan al niet meer, de Doelse Joegoslaviërs waren ‘staatslozen’….”

Ruikt (stinkt) heel veel naar een door de Staat georganiseerde collectieve uitwijzingsaanpak,…..een schending van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens.

Vele Roma-zigeuners en ‘staatslozen’ werden ook gedagvaard wegens het stelen van electriciteit en water, maar op de dagvaarding die ik mocht inkijken van 1 van de krakers blijkt dat justitie zelf niet weet waar de ‘staatslozen’ zijn,….

Benieuwd wat dit allemaal gaat worden?

Dinsdag 04 november,09:00 uur,

Gerechtsgebouw Dendermonde
Justitieplein 1, 9200 Dendermonde

betaal water en

betaal water en elektriciteit en men kan al niks meer doen...

Huh? Hoe kan dat!? Ik had

Huh? Hoe kan dat!? Ik had meer geschreven dan een zinnetje! Om vlotjes elektriciteit te kunnen aansluiten moet men vooral ingeschreven staan op het adres in kwestie. Wij hebben dit ook ooit nog eens zonder gedaan, maar dan hebben we verschillende keren zonder twijfel moeten dreigen met een advocaat. Eens iemand op het adres in geschreven is, is het een zaak om niet op te geven en zeker geen water of elektriciteit te gaan gebruiken zonder te betalen, ook al is het er aanwezig. Want dit is iets, "het stelen van water en elektriciteit" waar men al verschillende (heel positieve) panden mee genekt heeft!
Toen ik jaren terug door verschillende omstandigheden een sociale woning aanvroeg in Gent, kreeg ik te horen dat ik nog zo jong was en er zoveel huizen gewoon leeg stonden, ... Het is effectief zo dat het OCMW onofficieel armen aanspoort om te gaan kraken!

Water is een mensenrecht

Ik ben zelf één van de 'gedaagden' ik woon al vier jaar in Doel. Elektriciteit heb ik zonder problemen vanaf de eerste dag kunnen laten aansluiten. De watermaatschappij kreeg van mij een aangetekend schrijven om een meter aan te vragen waarop ze niet gereageerd hebben. Ik heb hen ook telefonisch een paar keer om een meter gevraagd, telkens was het antwoord 'dat dit niet kon in een kraakpand'.
Ik dacht altijd dat een nutsmaatschappij niets te maken had met een eventueel conflict tussen huiseigenaar en bewoners en ik dacht dat water een mensenrecht was. Maar blijkbaar denkt de VMW daar anders over. En blijkbaar heeft men op het parket van Dendermonde wel tijd om dit uit te zoeken maar zaakjes waar de stinkende potjes van de politie/rijkswacht dreigen boven te komen laten ze met veel plezier verjaren (peter de vermoorde rijkswachter, remember?)

Letterlijk een Criminal justice system dus...

En wie mag ervoor opdraaien? mensen die amper geld hebben om een advocaat te betalen. Dank u klote-vmw, kankerparket, en kutgerecht! Wat leven we toch in een fantastisch landje...

Beste Vikt, Je hebt tot

Beste Vikt,

Je hebt tot zekere hoogte gelijk hoor, maar als je het artikel goed leest zie je dat het er hier om ging dat de maatschappijen weigerden aan te sluiten, etc. Terwijl het hier wél gaat om -zeker in onze samenleving anno 2008- primaire levensbehoeften van water respectievelijk (gas en) electra. Deze weigering is ronduit a-sociaal en discriminerend! De bedrijven moesten zich schamen!