Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

GGF staakt juridische Lappersfort bosstrijd

GGF staakt juridische Lappersfort bosstrijd

Tot 3 november kan er naar de raad van state gestapt worden om de bouwvergunning voor Fabricom juriridisch aan te vechten. Daarna zijn 7 voetbalvelden symboolbos echt vogelvrij. GGF heeft samen met Groen vzw en VBV gezocht naar gegronde argumenten maar heeft geen voldoende rechtszekerheid voor de bedreigde bomen gevonden. We betreuren het dat de leefomgeving vernietigen wettelijk in orde is. De strijd gaat voort en gelukkig zijn er elders wel http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=K8221U06 juridische successen te boeken.

We danken allen die zich ingezet hebben & vragen alertheid de komende week. Diplomatie www.ggf.be blijft. Axie www.groenfront.be www.lappersfort.tk Fabricom is na 18 jaar politieke inzet toe aan zijn zoveelste bouwvergunning. Zullen ze het nu echt verzilveren op de markt of rest er een vleugje hoop? Gaat de Brugse kei(e)zer naakt?

Ter info ontbossing in Vlaanderen en de wereld: waarom Lappersfort symboolbos is ?

Ontbossing in Vlaanderen
Enkele veelzeggende cijfers: Tussen 1994 en 2006 ging in Vlaanderen 4.154 ha bos verloren. Zonevreemde bossen zijn heden een vogel voor de kat. Er gaat nog steeds bos verloren: er werden in 2006 voor 140 ha ontbossingsvergunningen uitgereikt. Bovendien werd in 2006 377 ha ontbost na ontheffing. Het boscompensatiefonds heeft een achterstand van 490 ha. Nochtans stelt het RSV een bosuitbreiding van 10.000 ha voorop. Indien de recente ontbossing in rekening wordt gebracht, betekent dit dat er nog 11.400 ha bos moet bijkomen tov 1994. Door fijn stof zijn er 13.000 vroegtijdige sterftes per jaar. Bomen maken lucht 25% schoner, een bufferzone van 500 m betekent een reductie van de stofconcentratie van 37%. Bossen zijn een landschaps- en geluidsscherm. Hoop en zuurstof voor het leven.

Ontbossing in de wereld
FAO gegevens rond ontbossing. Deze zijn bijzonder pessimistisch. Zo schat FAO dat er jaarlijks nog steeds 10.4 miljoen ha tropisch bos permanent vernietigd wordt. De ontbossingsindex is tov 1990 met 8.5 % gestegen en voor primary forest zelfs met 25 %. Meer concreet verdwijnt er in het Amazonegebied elk jaar 25 à 30.000 km2 bos. Ook de oppervlaktes bos die verdwijnen in Indonesië en Kameroen spreken boekdelen. Voorlopig is het Congolees oerwoud nog één van de meest ongerepte plekken op aarde. Het wordt echter een gegeerde prooi voor houtfirma’s.

De top-10 stijgingspercentage van de ontbossing toont heel duidelijk de rampzalige situatie van bossen in Malesië (85.7%), Cambodja (71.3%), Burundi (47.6%) en Togo (41.6 %). Maar ook de volgende in het lijst zijn bijzonder dramatisch: Nigeria, Sri lanka, Benin, Brazilië, Uganda en Indonesië.

Ontbossing leidt zonder twijfel tot een bedreiging van de biodiversiteit. Wereldwijd is bijvoorbeeld 12% van de vogels bedreigd, 25% van de zoogdieren en 32% van de amfibieën. In regenwoud leeft ongeveer 50% van de soorten wereldwijd. Het regenwoud is dus een zeer kwetsbaar ecosysteem. Bijkomend is het ook heel belangrijk te benadrukken dat regenwoud ook een levensbron is van inheemse volkeren.

Ontbossing en Klimaat
Er wordt gestreefd naar een reductie van 70-80% CO2 tegen 2050. EU streeft naar een reductie van 20% tegen 2020.

Ontbossing is verantwoordelijk voor 17% CO2-uitstoot. ‘Avoided forestation’ is daarom de goedkoopste manier om het klimaatprobleem aan te pakken. Het is uiteraard niet dé oplossing, die het klimaat-probleem zal oplossen. Maar het is wel een zeer belangrijke factor, die dringend ernstiger moet worden genomen.

Nicolas Stern (ex-Wereldbank) berekende de kosten om schade ten gevolge van klimaatsveranderingen op te ruimen. De bedragen zijn gigantisch. Elke ton CO2 veroorzaakt vandaag al 85 dollarschade, de kost van niets doen kan oplopen tot 20% van het wereldwijde BBP, dat betekent niet minder dan 50.000 miljard dollar. Hij stelt voor om 1% van het wereld BNP (274 biljoen €) te besteden aan het oplossen van het klimaatprobleem. Dat zou betekenen voor België een uitgave van 3 miljard euro. Zo zou bijvoorbeeld ontbossing kunnen vermeden worden door financiële compensatie.

Agro-brandstoffen
De opgang van agro-brandstoffen heeft een donkere keerzijde. De grootschalige aanplanting van energieteelten gaat vaak ten koste van bos en het teelten van voedingsgewassen (cfr Tortilla-oorlog te Mexico). Door de toenemende interesse in energieteelten stijgt de concurrentie om grond en in deze strijd is bos steeds de verliezer.