Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hoog radio-actief afval gestrand in het treinstation van Mol

Hoog radio-actief afval gestrand in het treinstation van Mol

Voor Moeder Aarde vzw en Kempens Forum Atoomstop zijn erg bezorgd over de problemen die gerezen zijn bij het transport van hoog radio-actief afval, in de vroege dinsdagmorgen. Het transport van verglaasd hoog radio-actief afval kwam vanuit de plutoniumfabrieken van La Hague. Het moest overgebracht worden naar een vrachtwagen in Mol, om daar de laatste kilometers vervoerd te naar Belgoprocess in Dessel. In plaats daarvan, strandde de 112 ton kernafval container in het station van Mol.

Activisten van twee milieu-organisaties, die in Mol protesteerden tegen het transport, keken toe hoe ingenieurs kampten met de besturing van een speciaal ontworpen kraan. Door een fout met de kraan werd het transport van de trein naar de truck met minstens 9 uur uitgesteld. David Heller, woordvoerder van Voor Moeder Aarde stelt: "Indien we NIRAS niet kunnen vertrouwen om deze redelijk eenvoudige procedure van transport uit te voeren, hoe kunnen we dan erop vertrouwen dat ze dit hoog radio-actief kernafval voor duizenden jaren zullen bewaren? Dit incident toont des te meer aan dat er geen veilige lange-termijn oplossing is voor het probleem van kernafval. Het enige antwoord bestaat erin de productie van kernafval te stoppen en dat betekent de onmiddellijke uitstap uit kernenergie."

De actievoerders protesteren tegen de struisvogelpolitiek van de nucleaire industrie en de overheid. Ze vragen een onmiddellijke stopzetting van alle opwerkingscontracten en risicovolle transporten en wensen een versnelde uitstap uit kernenergie. De voorziene uitstap uit kernenergie tegen 2025 is volgens de milieuverenigingen onverantwoord. Ze vragen aan de overheid om nu reeds massaal te investeren in energiebesparing, -efficiëntie en hernieuwbare energieprogramma's.

Kernenergie is volgens Voor Moeder Aarde ook geen oplossing voor klimaatverandering. Zowel fossiele brandstoffen als gebruik van uranium voor ontwikkeling van kernenergie hebben de voorbije decennia een dramatische impact op het leefmilieu. Dit terwijl beiden ook volgens alle voorspellingen binnen de tijdspanne van enkele generaties uitgeput zullen zijn. Daartegenover staat een enorm potentieel aan hernieuwbare energie. Dit krijgt echter onvoldoende kansen omwille van de invloed -ook in de media- van economische belangengroepen zoals Electrabel, EDF en Exxon-Mobil om er maar enkele te noemen.

In 2006 wil Voor Moeder Aarde samen met zijn 30 Europese partners van Friends of the Earth Europe minstens 1 miljoen handtekeningen ophalen voor een uitstap uit kernenergie en voor meer EU middelen voor hernieuwbare energiebronnen en
energiebesparing en -efficiëntie. Bedoeling is de 1 miljoen te halen tegen november 2006, waar met een actie de handtekeningen zullen overhandigd worden aan de Europese Commissie te Brussel. Vandaag zijn reeds meer dan 390.000 handtekeningen opgehaald.

Kernenergie is geen oplossing!

In 2003 besliste België na een lang en grondig debat om de huidige kerncentrales nog een tijd open te houden, maar ze dan definitief te sluiten. Kernenergie is te duur, te onveilig en asociaal. De nucleaire lobby wil zich echter niet neerleggen bij deze beslissing, en schuift kernenergie nu naar voren als onmisbaar om het broeikaseffect te stoppen.

Niets is minder waar. Kernenergie is een probleem, geen oplossing. Ook niet voor het broeikaseffect. In de fiches die je op deze pagina's vindt, zetten we nog eens alle argumenten, feiten en cijfers op een rijtje.
Er werden fiches gemaakt met de argumenten tegen kernenergie. Ze zijn het resultaat van een samenwerking van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Voor Moeder Aarde, Velt, IEW en WWF (April 2005).
http://www.motherearth.org/tour/tour_nl.php#fiches