Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Murga goes South Africa: week 1

Murga goes South Africa: week 1

Het murgaproject is dinsdag van start gegaan en was van de eerste dag al een groot succes.
We zijn allemaal overdonderd door de grote opkomst van de deelnemers, aangezien er ook veel bestaande groepen deelnemen, hielden we de eerste dag een toonmoment.
Wat ik toen gezien heb, had ik nog nooit gezien, zoveel talent en creativiteit in Soweto!
De voorstellingen bestonden uit dans, theater, muziek en zang, de thema`s die werden aangehaald waren voornamelijk HIV en liefde, geen struisvogelpolitiek hier. HIV is aanwezig en er wordt over gesproken!

Jaak, die de begeleiding voor theater doet, had onlangs een gesprek met iemand hier en die zei: "HIV is part of our life". Waarop Jaak direct repliceerde: "HIV can never be part of your life, it`s a disease and you can do something to prevent it!".
Is dit onze westerse manier van denken? Misschien wel maar in ieder geval is het thema waar je niet omheen kan in dit land. Overal hangen er preventieaffiches, je hoort preventiespots op de radio, veel mensen dragen het rood lintje en voor het Ipelegeng Community Centre staat ook een bus waar de mensen zich gratis kunnen laten testen.

Onze deelnemers bestaan uit volwassen, jongeren en kinderen met elk hun eigen verhaal maar het mooiste wat ik Danger (deelnemer van het murgaproject vorig jaar en dit jaar) hoorde zeggen was:"Murga is spirit of oneness".
Beter kan het niet worden samengevat.

Kristel

Gepost door Kristel
04.12.2008