Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Broederlijk Delen teleurgesteld over Doharonde

Broederlijk Delen teleurgesteld over Doharonde

BRUSSEL (KerkNet) – Broederlijk Delen is ontgoocheld over de VN-top in Doha (Qatar) over de financiering voor ontwikkeling. Bart Bode Broederlijk Delen: “Verschillende vooraanstaande leiders zegden al bij voorbaat hun deelname af, hoewel dit een top van hoog niveau moest zijn. Een tweede lezing van de teksten maakt duidelijk dat amper vooruitgang werd geboekt, al werden enkele engagementen van zes jaar geleden bekrachtigd ondanks de economische en financiële crisis. Hoopgevend is dat voor 2009 een nieuwe top wordt gepland over de financiële crisis en vooral dat die zal plaatsvinden onder leiding van de Verenigde Naties.”

De voorbereidende tekst voor Doha was nochtans veelbelovend, zegt Bode, onder meer wat betreft het op elkaar afstemmen van belastingsystemen. “Dat is een belangrijk instrument voor herverdeling van rijkdom. De kloof tussen arm en rijk in de derde wereld kan ook zo bestreden worden. België pleitte, samen met andere landen, voor de invoering van de Tobintaks, maar inzake creatieve financiering van ontwikkeling is in de slottekst nauwelijks nog iets terug te vinden. De passage over belastingparadijzen is ronduit bedroevend, ook al omdat Europese landen het daarover zelf niet eens zijn.”

Het streefcijfer van 0,7% van het BNP voor ontwikkelingshulp is een oude eis van de ontwikkelingsorganisaties. Ook België engageert zich om zijn groeipijl naar 0,7% van het BNP tegen 2010 aan te houden, momenteel bedraagt dit 0,56%. Bode: “Het is echter problematisch dat dit ontwikkelingsbudget ‘vervuild’ dreigt te worden, omdat hieronder kosten worden geschoven die er niet thuishoren zoals repatriëring van illegalen of schuldkwijtschelding voor Congo. Wij moeten waken over dit budget en ervoor zorgen dat de normen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling worden gerespecteerd.” De huidige financiële crisis ten slotte heeft volgens Broederlijk Delen ongetwijfeld ingrijpende gevolgen voor de derde wereld: “Beschikbare kredieten en noodfondsen vallen weg, er wordt geaarzeld met investeringen. De armoedesituatie in arme landen verslechtert almaar meer. Vooral Afrika boert er steeds verder op achteruit.”