Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

KlimaatACTie in Brussel, NOW!

KlimaatACTie in Brussel, NOW!

Zaterdag 6 december was de internationale dag rond het klimaat. Dit ging gepaard met een manifestatie in Brussel.

IMGP1003.JPG
IMGP1019.JPG
IMGP1026.JPG
IMGP1028.JPG
IMGP1039.JPG
IMGP1043.JPG
IMGP1046.JPG
IMGP1047.JPG
IMGP1053.JPG
IMGP1066.JPG
IMGP1074.JPG
IMGP1099.JPG
IMGP1127.JPG
IMGP1145.JPG
IMGP1153.JPG

Referendum

Denk je dat we bij de politici gehoor zullen krijgen en dat ze zullen luisteren ? Als het in hun kraam paste hadden ze dit soort voorstellen toch al lang uitgevoerd? De 100 000 euro waarborg is zelfs tot grote spijt ven verschillende federale parlementsleden niet getekend voor de spaarders. Dat we nog geen succes geboekt hebt - anders zouden we als onmachtige burger toch geen steun komen vragen voor zo iets moeilijks waar we eigenlijk weing aan kunnen doen - is er blijkbaar iets aan de hand met onze beslissingsbevoegdheid in zo een zaken.

Zou het niet kunnen zijn dat politici graag hun macht bij zich houden en pas zullen luisteren als het hun goed uitkomt? Je zou toch van minder geloven dat we niet in een democratie leven. Ik heb gezien zelfs dat ongelooflijk veel goede wetsvoorstellen in de schuif blijven liggen;Ik deed zelfs mee met een hoorzitting in het parlement maar daar gebeurt NIKS mee. Dat is pas nep! Wat er ons als goedmenende actievoerder ontbreekt is een knuppel om in dat politiek hoenderhok te gooien. En die knuppel noemt "referendum". Dáár hebben de politici schrik van. Zie maar naar die Europese grondwet, hoe de politici bibberen van schrik als er nog maar één referendum wordt gehouden.

Misschiens is die gedachte bij vele nog niet opgekomen omdat je je door diezelfde politici hebt laten wijsmaken dat referenda gevaarlijk zijn. Ja, voor politici zijn ze gevaarlijk omdat zij er veel macht door kunnen verliezen. De burger heeft er alles bij te winnen; beslissingsbevoegdheid.
Over heel de wereld zijn al duizenden lokale en national referenda gehouden. Belgie blijft weer es achter.

Jammer genoeg leven wij niet in een democratie waar referenda mogelijk zijn maar leven we in een dictatuur van de meerderheidspartijen.

De allereerste stap die moet genomen worden om die democratie in te voeren is het mogelijk maken van referenda en dan faire referenda natuurlijk, waarbij je niet te veel handtekeningen moet verzamelen, en je onderwerp moet natuurlijk ook toegestaan zijn enz. Er zijn veel voorwaarden net als bij verkiezingen;

Zou het niet veel meer gewonnen zijn op termijn als we er eerst samen voor zorgen dát dit in de wet wordt ingevoerd? De politici hebben dat al lang begrepen en zullen dat niet gemakkelijk toelaten. Ziedaar de eerste stap waarmee ik zou willen helpen om een ander economisch beleid te krijgen en het Casino kapitalisme te stoppen
Ik zie anders niet hoe dat we daar toe kunnen komen.
Ja, kun je zeggen, maar er zijn ook voorstellen die diametraal ingaan tegen mijn voorstel. Ha, dat is pas echt leuk. Dan is het best om zulke patstellingen met een referendum te beslechten. Nu sta je honderd jaar immobiel verstart te trappelen op de plaats van betoging naar betoging. En als het van de eerste keer niet lukt om je voorstel per referendum erdoor te krijgen, wel dan begin je na een tijdje opnieuw, de mensen hebben er dan al meer over nagedacht.

De afschaffing van het leger werd in Zwitserland weggelachen. Het lachen was snel vergaan van de politici na een referendum over de inkrimping van het Zwitserse leger. Ze zijn nu deftig bezig dat militair bolwerk te verkleinen.
In Nederland stemden de burgers de mega veestallen weg in Groningen met een provinciaal referendum.

Ooit lachte men met stemrecht voor vrouwen en zwarten en arme mensen. Een logische democratische evolutie is het invoeren van het Bindende Referendum op Burger initiatief zodat wij een wettelijk instrument hebben om deel te nemen aan beslissingen; Dat is niet meer dan normaal;Ooit zullen we er mee lachen dat we dat niet hadden.

Onmogelijk bestaat niet in de referendum logica. Alles is mogelijk.Elk initiatief heeft dan teminste zin.

Dit is echt niet de eerste keer dat zo een soort stap moest worden gezet in onze samenleving.
We hebben al voor hetere vuren gestaan.
Help mee en zegt het voort.

http://artikel33.be/
www.democratie.nu

Relatie met klimaatbetoging?

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat deze commentaar onder de foute fotoreportage is verzeild geraakt...

Hetgeen niet belet dat ik over het onderwerp referenda ook wel wat commentaar kwijt wil:

Ik heb er ook al aan gedacht. Met de huidige communicatietechnologie, iedereen een elektronisch paswoord, etc. wordt het technisch mogelijk en goedkoop om zeer snel een referendum te organiseren. Binnenkort kunnen we bij wijze van spreken stemmen door een sms-je te sturen. Op die manier kan je de echte betekenis van democratie zo veel mogelijk proberen te benaderen. Blijft echter de vraag of ons dat veel vooruit gaat helpen. Geef je de macht aan het volk door iedereen een rechtstreeks oordeel te laten vellen? Geef je op die manier de macht niet aan de demagogen? Demagogen als de main stream media en reclame die de publieke opinie maar al te gemakkelijk kunnen beïnvloeden. Ik geef graag mijn mening. Maar enkel als ik die mening kan funderen op grondige kennis van zaken. En toegegeven, ik heb met mijn beperkte hersencapaciteit niet de tijd om over elk belangrijk issue voldoende achtergrondkennis op te doen. Ik vertrouw dan maar op een kabinet van specialisten dat zich kan verdiepen in de bewuste materie. Ik denk dat er op deze manier veel beter doordachte beslissingen worden genomen dan als het zou afhangen van de gemiddelde nieuwstraatpassant die elk uurtje van zijn vrije tijd opoffert aan het afschuimen van de winkelstraten. Ik denk trouwens ook niet dat het Jan en Alleman interesseert om bij elk wetsvoorstel te liggen sms-en. Het zou hun alleen maar storen tijdens het kijken van Neigbours. Voor echt belangrijke beslissingen (hoewel dat natuurlijk ook afhangt van het waardeoordeel van de bewuste burger, dus moeten we misschien eerst gaan stemmen over de belangrijkheid van een onderwerp … ) mag er van mij gerust meer beroep worden gedaan op de mening van de burger. Al is het maar om een idee te krijgen van wat er zoal gedacht wordt, en degenen die nog niet aan dat gedacht gekomen waren tot een beetje intellectuele activiteit te stimuleren. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de mogelijkheden van de toekomst.
Wat ik veel belangrijker vind, voordat we beginnen met stemmen per sms, is om de manier waarop onze vertegenwoordigers worden verkozen aan te passen. Ik ben voorstander van een standaard template waarop partijen hun standpunten, realisaties en doelen op kunnen invullen. Zet die templates samen op een officiële site, overzichtelijk en netjes geordend. Steek bij de oudjes, of degene die papier nodig hebben voor het aansteken van hun kachel desnoods nog een papieren versie in de bus. Dan is het eindelijk eens gedaan met die geldverspilling tijdens verkiezingscampagnes. Campagnes die toch gewonnen worden door de partij die het meeste centen kan steken in het fabriceren van oerlelijke portretten met fake glimlachskes. Als we op die manier de kwaliteit van onze vertegenwoordigers wat kunnen opvijzelen, dan ben ik al meer dan content. En laat ze het dan maar zo veel mogelijk zelf uitzoeken.