Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuw jongerenmedium of sociaal experiment in Mechelen?

Nieuw jongerenmedium of sociaal experiment in Mechelen?

MECHELEN -- Monk is een nieuw jongerenmagazine dat ontsproten is aan gemeenschappelijke belangen. Jeugdcentrum Metteko zocht een medium voor de Mechelse Jeugd. Studenten Journalistiek van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) wilden hun vaardigheden dan weer testen in een bestaand blad. Dit nieuwe magazine is het logische resultaat. In 'Monk' vind je oa de cultuuragenda van JC Metteko, tips and tricks voor jongeren van 16 tot 18 en interactieve rubrieken. Op 5 december vormde het Mechels Jeugdcentrum het decor voor de aftrap.

monk.JPG

'Synergie' is niet meteen het woord dat ik zou gebruiken voor de ietwat rommelige lancering van het nieuwe magazine 'Monk'. Op 5 december kondigden ze 'coole workshops' aan om hun eerste nummer rond het thema 'IJS' kracht bij te zetten. Het doelpubliek zijn jongeren van 16-18 jaar. Maar echt veel Mechelse jeugd kan ik hier niet vinden. Of het zijn de studenten van de Mechelse Hogeschool zelf die de workshops 'beatbox' 'en 'breakdance' bevolken.

Het straalt wat op me af als een gekende formule: mix X met Y en hoop vervolgens op een allesoverstijgend resultaat. In dit geval werden de afdelingen Communicatie- Event en Journalistiek van de KHM bij elkaar in de soep gedraaid om samen het project 'Aftrap Monk' af te leveren.
Resultaat: X en Y blijken niet al te veel van elkaar af te weten. Maar ... waar toeval een hand heeft, krijgen onverwachte wendingen een kans!

En ook hier. Een toevallige inval van een student zorgde ervoor dat jongeren van cultuurcentrum H30 bij de lancering van Monk werden betrokken. H30 is een cultuurhuis waar -kansarme- jongeren de kans krijgen om hun creatieve talenten te ontplooien. En het waren deze jongeren die hun talenten aanwendden om de 'coole workshops' in goede banen te leiden. H30 is niet erg bekend bij de modale Mechelaar. Maar kijk: 'Student meets Outcast'.

Je merkt de schroom van de ene wereld naar de andere. Maar in een tentje buiten in de regen staan ze bij elkaar. 'Outcast' leert 'Student' graffiti spuiten. Eén van hen spuit uit het niets een briljante ijsbeer. Studenten journalistiek en communicatie kijken met open mond toe. De verwondering en het respect zijn zichtbaar te merken. Ik spreek met enkele studenten. Geen van hen kende H30 voor dit gebeuren. Maar enthousiast zijn ze wel.

Jammer, merk ik op, dat zo weinig Mechelse jongeren van H30 weten. “Ja”, vertelt een student me, “Maar in ons nieuwe jongerenmagazine kunnen we er wel aandacht aan besteden. Ons volgende magazine zal als thema 'allochtone jongeren' hebben. Daarin kunnen ze uitgebreid aan bod komen.”

Aan één van de mannen van H30 vraag ik dat hij van plan is Monk te lezen. “Ja, ik heb al een stukske gelezen van diene skater. Das de Koen, das ne maat van mij die ga skaten in den bowl”.

Mooi vind ik dat. Maar wat nu te denken van deze chaos? Ben ik nu een getuige van de aankondiging van een nieuw blad? Of kon ik hier het ontstaan van een stukje sociaal bindweefsel bijwonen? Vinden Monk en H30 een partner in elkaar en stuwen ze elkaar in de toekomst naar journalistieke, culturele of sociale hoogtepunten? Misschien wel geen van al deze opties.
Maar wel dit: mijn interesse is gewekt. Ik kijk uit naar het volgende nummer in februari.