Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

60 jaar Mensenrechten – Wat met het recht op water?

60 jaar Mensenrechten – Wat met het recht op water?

Op het ogenblik dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (1948-2008) haar zestigste verjaardag viert, zijn de meest invloedrijke en toonaangevende landen erin geslaagd de erkenning door de VN van de toegang tot water als een universeel mensenrecht te verhinderen. Een platform van NGO's en bezorgde burgers reageert.

De adviesraad van de mensenrechten van de VN heeft zich tevreden gesteld met de aanstelling van een nieuwe ‘speciale’ verslaggever die binnen drie jaar een rapport zal voorleggen over het recht op water.

Dit is onaanvaardbaar. De internationale gemeenschap maakt zich op die manier gemakkelijk af van haar verantwoordelijkheid. En tegelijk voedt ze de idee dat ongelijkheid tussen mensen onvermijdelijk is.

En het kan nog erger. Terwijl de VN het recht op water weigerde te erkennen, heeft ze tegelijk een groep bestuurders van multinationals die veel water verbruiken (zoals Coca-cola, Nestlé, Levy- Strauss) een mandaat toegekend om een Wereld Water Plan uit te werken. Deze groep zal acties voorstellen om het hoofd te bieden aan de mondiale watercrisis.

Wereldwaterforum in privéhanden

Dit plan zou samen met het verslag van het World Water Assessment Programme (WWAP) van Unesco voorgesteld worden op het vijfde Wereldwaterforum, dat plaatsvindt in maart 2009 in Istanbul. Dit Wereldwaterforum wordt georganiseerd door een privé-instantie (de wereldwateradviesraad), die is opgericht met de steun van de grote watermultinationals en de Wereldbank. Huidig voorzitter is Les Eaux de Marseilles, een filiaal van de twee private wereldleiders inzake watervoorziening (Veolia en Suez).

Het is ongehoord dat de agentschappen van de VN hun verantwoordelijkheid delegeren aan een forum dat gedomineerd wordt door de grote industriële, technologische, commerciële en financiële watermaatschappijen. Waarom heeft VN-Water (de 22 agentschappen van de VN die betrokken zijn bij watervoorziening) de verantwoordelijkheid niet genomen om zelf het mondiale, intergouvernementele en civiele forum te worden waar het mondiale waterbeleid wordt besproken en uitgewerkt?

Toegang tot water mag niet afhangen van de markt

Dat is helemaal in tegenspraak met het amendement dat het Europees Parlement in maart 2003 goedkeurde. Daarin wordt gesteld dat de toegang tot water een mensenrecht is en dat watervoorziening niet mag onderworpen worden aan de regels van de Europese markt, met name de liberalisering en deregulering. Er is eveneens de resolutie van het Europees Parlement van maart 2006 die het recht op water erkent als een mensenrecht. Het is veelzeggend dat deze resolutie van de volksvertegenwoordigers van meer dan 500 miljoen mensen op het vierde Wereldwaterforum in Mexico (2006) totaal genegeerd werd door de verantwoordelijken van de Wereldwaterraad.

De Europese Commissie zal in opdracht van de Europese Unie deelnemen aan het hoger vermelde 5de Wereldwaterforum. De organisatoren van het forum hebben niet het voornemen om het recht op water te erkennen. Zich beroepend op de verergering van de mondiale watercrisis stellen zij dat het er niet op aankomt grote verklaringen op te stellen en af te leggen, maar dat het veel belangrijker is actie te ondernemen. Die actie zien zij in het kader van de privaat-publieke samenwerking (PPS) in het waterbeheer. Die PPS bleek in het verleden voornamelijk een privatiseringmechanisme.

Publiek roept Europees Parlement ter verantwoording

In deze context is het belangrijk zich via een publieke manifestatie rechtstreeks tot het Europees Parlement te richten, met twee doelstellingen:

- Doelstelling 1: het Europees Parlement vragen om de burgers in te lichten welke acties het deze legislatuur nog zal ondernemen om de principes van de resolutie van maart 2006 te concretiseren nl. het verzekeren van het recht op water, het garanderen van het publieke karakter van de watervoorziening, gekoppeld aan preventie- en aanpassingsstrategieën m.b.t de klimaatswijzigingen. De waterproblematiek doet beseffen dat de grote uitdaging van de toekomst het behoud van het leven op aarde is en om een planetaire en intergeneratie aanpak vraagt.
De manifestatie wil het Europees parlement vragen om het huidige referentiekader te overstijgen. Dat denkkader beperkt zich namelijk tot de ‘grote’ technologische oplossingen (ontzilting, grote stuwdammen, enz.), de privéfinanciering, het verder zetten van de privaat-publieke samenwerking voornamelijk gefinancierd door de Europese Investeringsbank en ondersteund door marktgerichte instrumenten.

- Doelstelling 2: het Europees Parlement vragen om haar akkoord voor de officiële participatie van de Europese Commissie aan het Wereldwaterforum te koppelen aan de voorwaarde dat de verklaring van het recht op water als een mensenrecht en het principe dat het Wereldwaterforum over gedragen wordt naar de verantwoordelijkheid van de VN-water, opgenomen worden in het mandaat van de Europese Commissie voor dit forum.

Het initiatief van deze manifestatie is genomen door de Belgische vereniging EURACME en wordt ondersteund door tal van organisaties die zich inzetten voor de sociale en de mensenrechten en gemeenschappelijke openbare diensten.

Leden van het platform (op 12 november 2008):

Association pour le Contrat Mondial de l’Eau-Europe (EURACME) asbl,
ATTAC Namen,
ATTAC ULB,
Centre de Promotion Bolivie K’awari asbl (C.P.B. K’awari asbl),
Charte Mondiale des Artistes pour l’Eau,
Circolo PRC/SE « Enrico Berlinguer » Brussel-Belgio,
Collectif Solicarité contre l’Exclusion : Emploi et Revenus pour tous asbl (CSCE),
Komitee voor de Opheffing van de Derde-Wereldschuld (Kodewes) (Brussel),
Coordination Gaz-Electricité-Eau Bruxelles (CGEE),
Equipes Populaires de Wallonie et de Bruxelles,
Fédération bruxelloise des Equipes Populaires,
Federatie Brussel-Halle-Vilvoorde van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV),
GREEN,
Mouvement International de Réconciliation (MIR),
Nature et Progrès Bruxelles,
Oxfam-Solidariteit,
PROTOS,
Service civil international (SCI)

Buitenlandse verenigingen die de actie steunen
Comité malien de l’eau,
Coordination Eau Ile de France,
Corporate Europe Observatory,
France-Amérique latine,
Grupo Sur,

Individuele Personen
Claude ADRIAENSSENS - Benali BADR - Eric CALLIER -Thierry de LANNOY -Stéphanie ESCOUFLAIRE
Marc GILSON - Camille HERREMANS - Laurence LEFEVER - Kim LÊ QUANG - Maria PALATINE - Nicolas PEPIN - Riccardo PETRELLA - Alain PICK - Martin PIGEON - Pietro PIZZUTI - Raul URIARTE -
Christine VANDEN DAELEN - Asmae YOULAL