Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betoging in Gent: "Red de jobs, niet de bankiers!"

Betoging in Gent: "Red de jobs, niet de bankiers!"

GENT -- Op maandagavond 15 december betoogden een 150-tal manifestanten in Gent voor het behoud van de koopkracht. De betogers trokken van het Kouterplein naar de Vrijdagsmarkt om het casinokapitalisme aan de kaak te stellen.

Op 15 december om 20u verzamelden een 150-tal sympathisanten van lokale linkse en antikapitalistische actiegroepen op het Gentse Kouterplein om te betogen voor jobs en koopkracht, tegen de cadeaus aan de bankiers. Voor de betogers kan het niet dat de gemeenschap moet opdraaien voor de kosten van de crisis. Het gemeenschapsgeld mag niet gebruikt te worden om bankiers en grote aandeelhouders te redden en nog rijker te maken dan dat ze al zijn maar om jobs te redden, koopkrachtmaatregelen te nemen voor de grote massa van de bevolking en sociale voorzieningen (onderwijs, post, gezondheid, huisvesting,...) in stand te houden en te verbeteren.

Naast de sympathisanten van lokale Gentse socialistische organisaties zoals Linkse Socialistische Partij (LSP, www.socialisme.be), SAP (www.sap-rood.be) en Rood-Ugent (www.rood-ugent.be) namen ook verscheidene antikapitalistische en antifascistische jongeren deel aan de optocht. Voor beide is het duidelijk dat het kapitalistisch systeem in een globale crisis verkeert. Dit systeem dompelt elke dag de mensheid meer en meer in een dramatische impasse onder. De financiële en economische is crisis is voor de betogers het bewijs van de neoliberale leugen dat een politiek ten gunste van de rijken economische groei zou opleveren in ieders voordeel.

De betogers zien de verarming, de werkloosheid en de bestaansonzekerheid als directe gevolgen van de ongelijke verdeling van de rijkdom en van het neoliberale beleid. 'Dertig jaar neoliberaal beleid heeft geleid tot een immense overdracht van rijkdom in de richting van de rijksten op onze planeet, een aanhoudende afname van de verdeling van de welvaart, ten nadele van de werkende mensen die hun rechten zagen afbrokkelen en hun arbeidsomstandigheden zagen verslechteren. Onze openbare diensten, pensioenfondsen en sociale zekerheid werd voor een appel en een ei verkocht. De opbrengsten gingen naar geschenken voor de rijken. Vandaag wordt de rekening gepresenteerd en wil men ons laten opdraaien voor de braspartijen van de kapitalisten. De winsten waren privé, de verliezen zullen door de gemeenschap gedragen worden.'

De betogers willen een globale aanpak verdedigen die sociale, ecologische, feministische, democratische, antirascistische en anti-imperialistische eisen combineren.

Kim (LSP): “Jarenlang zijn de winsten geprivatiseerd en de verliezen gecollectiveerd. Nu gaat men miljarden aan de banken geven, niet om het spaargeld te beschermen maar om de investeringen niet in het gevaar te brengen. Dit kan niet meer!”

Jan (Werkgroep Vluchtelingen Gent): “De losgeslagen concurrentie op de financiële markten is te gek voor woorden. Er is geen financieel beleid meer.”

David (vzw Uilekot) : “Ik ben hier als reactie op de economische crisis en op de gevolgen die die heeft op de sociale rechten zowel op lokaal als globaal niveau heeft. Het is pervers dat de regering miljarden schenkt om een failliet systeem op de been te houden terwijl de mensen al jaren betogen en vragen naar goedkopere huisvesting, goedkopere energieprijzen, betere arbeidsomstandigheden en -voorwaarden,...”

militant LSP: “Wij ondersteunen de oproep voor meer koopkracht. Vorig jaar boekten de 30.000 grootste bedrijven 77 miljard euro winst. Dat is ruim 30.000 euro per gezin. Daar zijn onze centen naartoe gegaan. Zij die de laatste jaren hun fortuin spectuaculair zagen toenemen, roepen vandaag het luidst dat loonsverhogingen niet mogelijk zijn voor arbeiders en bedienden. Als er geen politiek alternatief komt dan staat ons nog meer bedrijfssluitingen, herstructureringen, stijgende werkloosheid, de afbouw van diensten, gezondheidszorg en sociale zekerheid te wachten”

Gert: “Ik roep op om het lot en de strijd in eigen handen te nemen, te vertrouwen op eigen kracht en massale mobilisatie eerder dan op de beloftes van rechtse regeringen en politici.”

De volgende actie vindt plaats op 31 januari op de Kouter in Gent. Zie Redjobsenkoopkracht.blogspot.com

Toen de betoging een eind nam op de Vrijdagsmarkt vervolgden enkele tientallen jongeren hun weg door de winkelstraat De Lange Munt waarbij enkele winkelruiten sneuvelden.

correctie

correctie:
3/4 van de betoging bestond uit radicale antikapitalisten (vooral anarchisten) die het 'jobs en koopkracht' discours verachten. Toen het radicale blok vertrok vanop de vrijdagmarkt stonden er nog maximum 30 mensen een beetje zielig naar speeches te luisteren.
de berichtgevong op deze indymedia is werkelijk ondermaats. Zelfs het verslag op VTM was juister.
schaam jullie!

solidariteit

voor de anarchisten (de grote meerderheid van de optocht dus) gebeurde de manifestatie tevens in solidariteit met de opstand in Griekenland, ter nagedachtenis van A. Grogoropolis en tegen politiegeweld.

Puberaal

Jagua schrijft: "de berichtgevong op deze indymedia is werkelijk ondermaats. Zelfs het verslag op VTM was juister."

Wat een onzin, Jagua. Werk jij toevallig voor VTM?
Je kan het verslag van VTM hier bekijken (vanaf 15 minuten). Geen woord over wie er precies betoogde of meer uitleg over het waarom. Wel leuke zinsneden als "extreemlinkse betogers", "relschoppers", "spoor van vernieling", "alles en iedereen aan te vallen", "de anarchisten wilden wraak", ...

Als jij dat een goed verslag vindt, zegt dat vooral veel over jou.

ipv mijn reactie meteen als

ipv mijn reactie meteen als puberaal af te schilderen en er één zinnetje uit te pikken zou je beter lezen wat er staat.
ik vind het verslag op vtm niet goed, bijlange niet. Maar het artikel hier op indymedia.be is gewoon te belachelijk voor woorden. De acht organisaties die hadden opgeroepen om te betogen voor meer jobs en koopkracht vertegenwoordigden (ruim geschat) 40 personen op de betoging. Da's dus gemiddeld 5 mensen per organisatie. oordeel zelf. De rest van de optocht (het overgrote deel dus) bestond uit anarchisten.
wat zien we nu in het artikel op indy.be? Van elke pietluttige klein linkse organisatie mag iemand zijn zegje doen als ware het allemaal massa-partijen. De anarchistische meerderheid in de betoging wordt verzwegen, hun slogans in solidariteit met Griekenland en tegen de politie worden genegeerd en hun daden worden afgeschilderd als vandalisme van een tiental losgeslagen jongeren. geef toe dat dat pure misleiding is! Op indymedia, nota bene ooit de stem van de andersglobalistische beweging en dus van antikapitalistisch verzet, wordt gewoonweg met geen woord gerept over de spontane woede van antikapitalisten die banken en multinationals aanvielen. Akkoord dat je kan discussiëren of het opportuun en-of strategisch was op die moment, graag! Maar het feit op zich kan je toch gewoon niet domweg negeren?! zeker niet als je jezelf een kritisch grassroots media-netwerk noemt.
als je het artikel een correcte weergave vindt van de feiten, christophe, dan ben jij volgens mij de naam journalist niet waardig. Pas op, ik pretendeer zelf niet 100% objectief te zijn in alles wat ik zeg, dat is trouwens bijna onmogelijk, maar ik beweer dan ook niet dat ik een integer journalist ben.

je commentaar

Dag Jagua,

Was jij daar als anarchiste?
Indien ja (anarchist), dan zou ik graag eens met je willen praten over wat jij ervan vond, of dit gepland was of niet, waarom, ... Je kan mijn e-mail krijgen van oa Christophe.

Groet,
Elke

re:

Ik was er niet, dus mijn mening over de feiten doet niet ter zake. Ik stel alleen vast dat jij hier als de typische commentaarschrijver begint te brullen zonder het artikel zelfs maar te lezen.

"hun daden worden afgeschilderd als vandalisme van een tiental losgeslagen jongeren."

Waar lees jij dat? Ja, op het door jou aangeprezen VTM klonk het zo, maar in bovenstaand artikel?

@ christophe: je focust

@ christophe: je focust weeral op één zinnetje, zonder in te gaan op de werkelijke inhoud van mijn commentaar

@ elke, ik wil er eventueel wel over praten. communicatie verloopt best op het emailadres dat bij deze laatste commentaar staat. zou goed zijn als christophe me daarlangs jouw emailadres doorstuurt.

@ Christophe

uit het artikel:

"Toen de betoging een eind nam op de Vrijdagsmarkt vervolgden enkele tientallen jongeren hun weg door de winkelstraat De Lange Munt waarbij enkele winkelruiten sneuvelden."

betogen

@ Jagua

Ik was een van de 'organisatoren' van de betoging en sta ergens in het andere artikel met een quote. Er hoeft trouwens geen schuilnaam bij deze post, want ik ben niet bang om m'n eigen naam onder m'n mening te zetten.

Jouw reactie is bijzonder flauw. Er inderdaad geen massa afgekomen op ons initiatief. We gaan onze betoging dan ook kritisch evalueren.
En ja, 8 organisaties steunden de actie. Tel trouwens de jongeren en -studenten groepen samen met hun 'moederpartijen en -tjes' en het zijn er nog 4. Nu goed, dat had meer volk moeten opleveren: akkoord.

Maar als je enige conclusie is "Yiehaa, wij waren met meer, wij zijn mooier en beter en echter!", dan vraag ik me af hoe ernstig jouw engagement is.
Tuurlijk bouwen we allemaal een stukje identiteit op als linkse rakker of rakkerin, maar wat finaal telt, is aan politiek doen. De drang om beide om te wisselen is erg sterk, maar iets om van op te letten. Dan wordt je zoals alle brave burgertjes. Je gaat je identiteitje, je maatschappelijk klassement belangrijker vinden dan echt de dingen vooruit helpen...

Waarom er weinig anarchisten aan bod komen in deze reportages? Misschien ook omdat die allemaal in de Lange Munt en verder weg rondliepen op het moment dat bvb. Elke vragen kwam stellen?

Iets anders: Op een gegeven moment zijn een paar gasten van het AK op de vergadering komen luisteren wat we gingen doen. Zij (en anderen) blijven trouwens welkom, want om 31 januari om 15h plannen we een vervolg aan dit initiatief. Ook inhoudelijk zijn we bereid het open te gooien.

We hebben het AK alles uitgelegd en hen aangeboden na de betoging te spreken (of een spreker te zoeken) rond een concreet thema dat hen bezighoudt. We hebben geen reactie meer gekregen. Blijkbaar hebben ze wel de brede anarchistische scène gebrieft, waar is beslist zich 'autonoom' op te stellen. Uiteindelijk is er dan iets gebeurd wat onze inhoudelijke boodschap compleet in de schaduw zet. Terwijl jullie veel effect hebben losgekregen, voor heel weinig moeite.

Om het eens heel hard te zeggen.. Wie autonome actie verwart met zelfingenomenheid zelfs manipulatie, is niet in staat echt te vechten voor maatschappelijke verandering. Vraag maar aan de mensen die binnen je eigen kringen kritiek hebben (soms ook terecht) op de lepe truuken van de ‘amadezen’, ‘trotten’ en ander commiesschorremorrie.

Er is een crisis aan de gang met heel grote gevolgen. Het is vandaag aan links om creatief te zijn en met eigentijdse antwoorden te komen, die op een eigentijdse manier een groot publiek vinden en inspireren om de strijd aan te gaan voor democratie, sociale rechten, werk, zelfontplooiing, etc etc... (dat deden bijvoorbeeld de CNE en zelfs de FAI).

Onze slogan was niet dat creatieve politieke antwoord. OK. Maar de ruiten van een BASE-filiaal slopen was dat evenmin. Wraak vermomd als solidariteit vind ik persoonlijk ook een zwak antwoord. Wie zich, zoals jullie maandag, enkel fixeert op de vermoorde jongen, loopt achter de feiten aan.

Laatste zaak. Ik heb toen ik sprak verwezen naar de vermoorde jongen. Een vorm van erkentelijkheid ook voor jullie mobilisatie en aanwezigheid. En omdat wij als ‘commies’ natuurlijk niet blind zijn voor politiegeweld (nu weer die behandeling van de arrestanten, waarvan meer dan de helft onschuldig).
Jullie reactie was weg te lopen toen Marc Looc sprak (dominee en al jaren een activist in vluchtelingenwerk). Een man die zich uit duidelijke sociale overwegingen de kleren van het lijf loopt om enkele Gentse postkantoren open te houden (en die voor het eerst eens publiek het woord nam), hebben jullie zelfs niet horen spreken. Dat heeft me nog het meest gestoord.

De volgende keer dat ik een groep maandagavondanarchisten zie, gooi ik een steen door die kaasstolpt boven jullie kop.

Daarna kunnen we samen een goeie brainstorm houden op het strand dat naar het schijnt onder die kasseien ligt. Kwestie van te werken aan onze nieuwe vormen en gedachten.

anarchisten?

Een triestig niveau van anarchisme en directe actie als je 't mij vraagt. De kropotkin draait zich om in 't graf :>)))
Wat heeft men daar nu mee vooruit geholpen zie?

autonome berichtgeving??

het is duidelijk dat indymedia en commies niet willen berichten over Griekenland en natuurlijk niet over anarchisten. Over de betoging zaterdag, ik was er wel, en kan alleen maar bevestigen wat jagua hierboven zegt. Zij willen nu dus een "gesprek" met hem: waarom antwoorden jullie hier niet gewoon open en bloot, zonder te beginnen schelden, Jagua laat je niet lijmen!

Meer info over de betoging en over de redenen van de manipulaties hier op indymedia.be:

http://ovl.indymedia.org/
http://www.indymedia.be/en/node/30822 (zie comments)

organiseer een betoging: alles kan beter

Op ovl.indymedia.org werd door Ratt op zondagavond 7 december een aankondiging gedaan voor een solidariteitsbetoging voor de vermoorde Griekse Andreas Grigoropoulos.

"maandag 8 december. 14u op het Zuid, Gent. Breng het nodige mee. Verspreid de boodschap."

Diezelfde Ratt plaatst op maandagmorgen 8 december: "de optocht werd afgelast."

Zonder verdere uitleg. Het zou kunnen dat Ratt niet zelf een van de organisatoren is, maar het is niet echt een voorbeeld van een duidelijke communicatie.

Maandagnamiddag 8 december, op het uur dat de aangekondigde betoging in Gent al moest bezig zijn, schrijft Helleen: "betoging gaat wel door!!!".

Jagua reageert maandagavond: "is er uiteindelijk nog iets gebeurd?
wat er ook van zij, ik vind het echt niet kunnen dat er snel snel een ondoordachte oproep gelanceerd wordt die dan, na brede verspreiding, opeens geannuleerd wordt. ofwel lanceer je een oproep en ga je er voor (dat er spandoeken en flyers moeten zijn, daar moet je maar eerder aan denken) ofwel roep je niet op. een halfslachtige oproep en een totaal onuitgewerkt plan gaan de beweging niet meteen meer actiebereid maken. zo'n fouten moeten we niet meer maken. beste groeten"

Ik heb begrip voor de spontane oproep, die daardoor nogal gebrekkig gecommuniceerd wordt. Maar ik ben het eens met Jagua: zo werkt het niet. Dat kan beter.

Woensdag was er de betoging in Brussel, die rustig verliep. Na de betoging werden enkele deelnemers hardhandig aangepakt door politiemensen in gevechtsuitrusting: identificatie, fouillering, foto's. Blijkbaar hebben de politiediensten standaard het bevel om linkse betogers aan te houden en te identificeren, ook als die geen ruiten ingooien maar er gewoon een beetje vreemd uitzien.

Betoging in Gent

De aankondiging op ovl.indymedia.org over de betoging op maandag 15 december in Gent vind ik niet goed te keuren. Na de 'mislukte' betoging op maandag 8 december, grijpt een 'anti-kapitalistisch blok' de betoging van verschillende organisaties aan om er een solidariteitsbetoging met de vermoorde Griekse jongen van te maken. Maar de oorspronkelijke oproep van de verschillende organisatoren ("red de jobs, niet de banken") keuren ze af. Ik lees alleen nog "fight capitalisme".

Wie het niet eens is met de eisen van de organisatoren van een betoging, moet vooral thuisblijven. De organisatoren waren bereid om de solidariteit met de Griekse jongeren een plaats te geven. Omgekeerd was het 'anti-kapitalistisch blok' niet bereid de eisen van de organisatoren te ondersteunen.

Een stelling:(dogmatische)

Een stelling:(dogmatische) geweldoosheid/pacifisme bevestigt enkel het staatsapparaat. Eigenlijk is de norm rond geweld dat enkel staatsgeweld kan. Dat zorgt ervoor dat die zijn macht kan blijven uitoefenen. De staat sluit dagelijks mensen op(zelfs gewoon omdat ze niet de juiste papieren hebben), besteelt mensen, slaagt mensen in elkaar, moordt...Daarbij laat hij zich steunen en steunt hij een tweede macht: het kapitaal. Het kapitalisme begint totalitaire proporties aan te nemen, ieder aspect van ons leven wordt erdoor bepaald. Maar al die goederen die we hier opgedrongen krijgen, hebben we niet op een rechtvaardige manier: ze zijn verkregen door uitbuiting van mens en milieu, ze zijn gestolen. Er worden dagelijks mensen voor vermoord, rechtstreeks door bv paramilitairen die mensen hun land opeisen voor een multinational, of onrechtstreeks door honger. En dan klagen we over een paar ruiten... Omdat dat makkelijk is, omdat we dan niet naar onszelf moeten kijken, omdat we dan onze wereld niet in vraag moeten stellen...
Maar enkel woorden zullen niets veranderen. De machthebbers zullen hun macht niet afstaan omdat je het vriendelijk vraagt. Ze zullen misschien hun beleid wat veranderen als ze bang zijn anders hun macht te verliezen. Maar ze zullen machthebbers blijven, en ze zullen dus mensen blijven uitbuiten... Misschien, als je met velen bent, kan je zelf die macht op “democratische” wijze veroveren... En wordt je zelf machthebber, blijft het status-quo gelden. En dat is ook onze kritiek op de eisen van de betoging: door voor meer koopkracht te gaan, stel je het kapitalistisch systeem niet in vraag, je vraagt er enkel wat meer kruimels van.

Weet dat het kapitalisme klaarstaat om iedere vorm van protest om te vormen tot een “nieuwe markt”, en dat kan ze zolang ze enkel op woorden gebaseerd is. Je kan fairtradeproducten verkopen, je kan Ché-Guevara t-shirts verkopen... Maar je kan geen stenen verkopen voor mensen die die graag naar symbolen van het kapitalisme willen smijten. En dat is waarom ze iedere vorm van protest die niet geïncorpereerd kan worden in het kapitalistisch of democratisch systeem, zullen criminaliseren. Laten we daar vooral niet in meegaan, laten we ons niet laten doen door de verdeel-en heers politiek die ze proberen uitvoeren.

Ik denk dat het goed is om te discussïeren of dit tactisch wel zo goed was. Ik denk dat de kritiek dat dit enkel voor meer repressie en staatsapparaat zorgt, het nadenken waard is. Maar: als je braaf doet wat ze zeggen, hebben ze ook geen reden om hun gewelddadig karakter te tonen, tenzij je zowieso in de weg staat(omdat bv het land dat zij willen toevallig van jou is). Het is maar als je over de grens durft gaan, als je daadwerkelijk een gevaar vormt voor hun macht, dat ze reageren. Laat mij een vergelijking stellen met het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzet tegen de bezetters werd vaak beantwoord met executies van mensen in de kampen. Dat is erg, en misschien waren er wel familieleden die het verzet daardoor maar niets vonden, maar moeten we daardoor het verzet afkeuren? Die mensen zouden misschien wel zowieso vermoord worden, als de kampen anders te vol zaten. En ze zorgden er wel voor dat er minder mensen naar de kampen moesten. Ja, die ruiten aan diggelen slaan zal misschien voor meer repressie zorgen, en het argument zal ook wel gegeven worden dat dit doorgerekend zal worden aan “de consument”, maar moeten we daarom maar vanuit onze zetel toezien hoe men de wereld vernietigd(en zo ook mee collaboreren)? Misschien zit men wel al zowieso aan het maximum dat ze kunnen vragen opdat nog voldoende mensen er geld voor willen geven, zodat ze maximale winst halen.

Ik denk dat hier een fundamenteel verschil in onze methodes, misschien zelfs onze doelen, zit. Wij geloven dat je die strijd iedere dag moet aangaan, en niet moet wachten tot “het juiste moment” is aangebroken voor de revolutie. Het “juiste moment” bepalen kan enkel door een gecentraliseerd iets , en dus zal daar macht en machtsmisbruik uit volgen. Deze wereld is een complex systeem bepaald door individuen, en dat valt niet te regelen van iets van bovenaf.
Dat is ook het gevaar in Griekenland: dat de vreedzame linkse partijen voldoende druk zullen kunnen zetten opdat de regering valt, er nieuwe verkiezingen komen, mensen op die linkse partijen stemmen in de hoop dat het dan veranderd, die aan de macht komen, de “rust” wederkeert en alles weer bij het oude blijft. Om dat te vermijden zijn er mensen nodig die radicaler gaan, die niet geïnteresseerd zijn in stemmingwinnerij.
Ik geloof niet dat je die massa-betogingen(niet dat je daar maandag van kon spreken, qua krachtsverhoudingen waren de anarchisten duidelijk in de meerderheid) maar moet afschaffen. Ik geloof dat beide nodig is: woord en daad. Zowel denken en discussiëren, als je ideeën naar buiten brengen en mensen vinden die er achter staan, als mensen die er daadwerkelijk iets tegen doen. Want als we enkel acties voeren, zitten we idd binnen de kortste keren allemaal in de bak.

Re: correctie

Beste Jagua,

Goed mogelijk dat mijn artikel aan enkele kwaliteitseisen niet voldoet, maar hej, een persmededeling van anarchistische zijde is er evenmin gekomen (maar daar is nog steeds plaats voor)
Als men zegt dat Indymedia niet bericht over anarchistische acties, dan leest men niet genoeg en vergeet men dat Indymedia het engagement vraagt om vrijwillig, gratis en open voor iedereen te publiceren.

In het begin van de betoging leek mij de verhouding 50/50 en me dunkt eveneens dat zowel 'rood' als 'zwart' het falend systeem in vraag stellen en dat zij beide ontzet zijn over de dood van Alexis Grigoropoulos. Ik heb dat proberen te verwoorden met de zin: 'De betogers willen een globale aanpak verdedigen die sociale, ecologische, feministische, democratische, antirascistische en anti-imperialistische eisen combineren.'

Over het al dan niet goed georganiseerd zijn van de betoging: ik kreeg op 4 december bericht van Idymedia.be over een betoging voor het behoud van de koopkracht, 3 dagen voordat Alexis Grigoropoulos doodgeschoten werd. Het anti-kapitalistisch blok heeft deze betoging aangegrepen om hun solidariteit met Alexis Grigoropoulos te uiten en terecht gezien ook rood links solidair is met Alexis Grigoropoulos en zij eveneens het neoliberale kapitalisme en het imperialisme beu zijn. Daarom vond ik het spijtig dat er niet geluisterd werd naar de sprekers omdat zij ons ideeën konden geven over hoe een alternief er kan uitzien nadat het kapitalisme gesloopt was.

betoging te Gent

Er mag een betoging komen maar breek de boel niet af .
Was een rustig betoging vanuit kouter tot aan vrijdagsmarkt .
Jammer genoeg van anarchisten die wat uit de hand gelopen zijn . IK versta dat van anarchisten van rijke mensen en die nog rijker willen worden op de kap van gewone mensen .
Huizen die leeg staan terwijl mensen op straat leven .
Geld maakt zeker niet gelukkig .

woord en daad

@ anoniem

Cool dat je die afweging maakt tussen woord en daad.

Je spreekt terloops over de 'krachtsverhoudingen' tussen anarchisten en ons, die in jullie voordeel waren. Nogmaals, waar is dat goed voor? We staan aan dezelfde kant. Zouden we ons niet beter druk maken over de krachtsverhoudingen tussen ons en het kapitaal?

Ikzelf ben niet 'dogmatsch tegen geweld', maar 1. geweld is geweld (en heeft hoe je draait of keert altijd aantrek op het de zotte, onverantwoordelijke kant van mensen) en 2. het effect mag niet zijn dat je bestaande krachtverhoudingen bevestigt.

Ik vind Seattle een voorbeeld. Daar is de legitimiteit van het monopolie van de staat op geweld zodanig ondergraven dat de daden van één dag strijd een hele beweging uit de grond hebben getrokken.
Maar de 'battle om de Lange Munt' heeft bij een breed Gents publiek net de legitimiteit van de ordediensten aangescherpt. Ook al weten wij dat ze manifest verkeerde mensen hebben opgepakt en niet correct zijn omgegaan met hun rechten.

Overigens, mocht iemand zich afvragen waarom de politie (die in de buurt was) niet sneller en kordater heeft ingegrepen... Twintig gebroken ruiten om in gans Vlaanderen 'extreem-links' de discrediteren op het moment dat de economische en politieke toestand eigen wat gevaarlijk begint te worden. Ik zou als brave inspecteur ook even kijken, lachen en fotootjes nemen.

Nu, de toespraken na de betoging gingen juist over 'daden'. Dat waren geen loze woorden, maar inzichten van een man die zich al twintig jaar en langer engageert als jeugdwerker, dominee, vluchtelingenactivist, socialist... Daarna de woorden van een gewone Gentenaar die zich sinds een jaar inzet voor het behoud van postkantoren, daar in zijn erg om geapprecieerd wordt, en tegelijkertijd ook het ruimere verhaal van liberalisering etc vertelt.
Allemaal daden.

Ik vind dat de anarchisten en autonomen 'daden' en geweld' teveel door elkaar slaan. Er is zelfs een fixatie op confrontaties met de politie, die los van maatschappelijke context worden aangegaan. Zoals ik het zie gevolg van teveel machismo en/of machisma, niet van een overdaad aan politiek inzicht.

Je spreekt over de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste verzetsdaden in ons land zijn nog steeds de gestopte trein van Georges Livschitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon (http://nl.wikipedia.org/wiki/Twintigste_treinkonvooi) en de stille organisatie van opvang voor Joddse kinderen (vooral rond Brussel).
Een van de meest indrukwekkende verzetsdaden tijdens WOII in West-Europa is nog steeds de Februaristaking in Amsterdam/Holland. Daar kwamen (onder nazibewind) tienduizenden mensen op tegen de Duitsers en in solidariteit met de Joodse bevolking.

Allemaal veel interessanter dan de individuele gevallen waar iemand met een steen de kop van een of andere Duitser inklopte.

Er is natuurlijk ook nog de opstand in het getto van Warchau. Ik zou daar in Warchau ook niet gepleit hebben voor een betoging met toespraken. Maar maandagavond waren we vooralsnog in Gent.

betoging

beste Natan,

bedankt voor je reactie.
Ik wilde in mijn commentaren geen discussie starten over het goede of het kwade wat er maandag gebeurd is, ik heb hier een duidelijke mening over maar daar ging het mij in eerste instantie niet om. Wat ik wel aanklaag is dat een groot deel van de betoging wordt doodgezwegen, het verslag is onjuist, mijns inziens misleidend en dat maakt me kwaad. Het gaat er hier voor mij niet om dat de anarchisten beter en met meer dan jullie zouden zijn. Het gaat er mij ook niet om nu te zeggen dat de anarchisten een ongelooflijk revolutionaire wereldverbeterende daad gesteld hebben maandagavond.
Wat mij wel stoort is dat iedereen plots op zijn/haar achterste poten gaat staan nu er ocharme 15 winkelruitjes gesneuveld zijn, nota bene in een winkelstraat en van enkele banken. we zijn hier in Belgie echt niets meer gewend he.
Maar nogmaals, ik ga hier niet verder op ingaan, ik heb geen zin om de discussie hier te voeren. Er zijn hier te veel mensen waarin ik momenteel geen tijd wil steken en die altijd met dezelfde loze argumenten zullen afkomen. met jou wil ik de discussie wel voeren, ik kom je wel nog ns tegen en dan zal ik me kenbaar maken.
groeten
ps: ik zou niet te snel met een beschuldigende vinger naar AK wijzen. Bij mijn weten riep AK op tot een antikapitalistisch blok IN de betoging, wat daarna gebeurd is kan je bezwaarlijk hun verantwoordlijkheid noemen. volgens mij zijn er ook mensen van AK gewoon op de vrijdagmarkt gebleven.

Praat met elkaar, OOK in de reële wereld

Pittige discussie. En voor wat ik in het verleden al meegemaakt heb nog redelijk beschaafd. Ik heb nog niet alles gelezen want het wordt wel een lange thread. Linkse jongens, ga eens wat meer met elkaar op (kraak)café. Misschien vind je daar nog een lief ook bij de andere groupuscule.

Ik heb een nogal divers politiek parcours afgelegd. Anarchist van 1967-1970, dan van lieverlee naar de maoisten overgestapt omdat de meeste anarchisten dat ook deden in Gent. In 1973 reeds geroyeerd, zo noemde men dat als men iemand uit de Partij in Opbouw zette. Toen lang als onafhankelijke vooral actief geweest in het AFF. Terug anarchisten tegengekomen en een hele tijd geschreven voor het Anarchistisch theoretisch tijdschrift Perspectief.... Ik wil maar zeggen, in mijn leven zijn die dingen, de kerk waartoe ik behoorde ZEER relatief. Vele van de grote leiders van toen zijn intussen ook bekrompen burgermannetjes geworden.

Kijk alhoewel ik er het meest kan van verdacht worden een anarchist te zijn (een vat vol tegenstrijdigheden trouwens) toch een opmerking aan mijn vrienden anarchisten die ik opving toen ik in Baskenland was (ja daar was nog een ander soort radikalen met een nationalistisch geurtje, brrr). Maar de man die het zei was een geëxileerde Duitser:

Les Anarchistes se cachent!

Niet doen jongens. 't Is niet omdat de flieken misschien op jullie hielen zitten, met de mensen die aan dezelfde kant staan dan jullie MOET je praten, eens mee op café gaan, Maar niet te zat hé.

Nog iets vergeten ivm met geweld

Het onozele geweld in de Lange Munt van een paar amateurs die zich politiek geëngageerd noemen, is toch echt peanuts voor de de kapitalisten. Die winkeliers zullen wel goed verzekerd zijn... en veel sympathie kweek je er niet mee. Tijdens de aktie rond de 10.000 begin jaren tachtig, waren er veel meer (toch wel 500) anarchisten bedrijvig, het ging dan ook over de verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteit. De Gentse politie heeft ze zonder veel moeite klein gekregen.

Persoonlijk geloof ik allang niet meer in een gewelddadige omvorming van het systeem, dat tijdperk is afgesloten toen de laatste echte poging tot revolutie in Europa, in Duitsland, de Spartacus opstand, na de 1ste Wereldoorlog, verschrikkelijk bloedig onderdrukt is. Maar bon, daarvoor moet je de geschiedenis van de arbeidersstrijd grondig bestudeerd hebben omdat te achterhalen. Maar dit terzijde.

Ik heb 13 jaar in de staal gewerkt als gewone arbeider. 10 jaar op Sidmar. Door een toeval, een vakbondsmilitant die ziek was, moest ik een actie coördineren als gevolg van een provocatie van de patroon die ineens 10% of 10F (dat weet ik niet precies meer) van ons loon wou aftrekken.

Man het geweld dat toen op ontploffen stond, de mannen van de warme zone hadden de hoogovens en de staalfabriek bezet... daar hadden de kapitalisten WEL schrik van. Die affaire was dan ook op 1 dag opgelost. Ik heb het gebeuren aan de hoogoven pas achteraf vernomen toen de zaak al opgelost was. Ik wist het dus niet eens want ik stond aan het piket aan de poort en ik dacht dat ik goed bezig was de actie te coordineren ;-) Toen hadden we nog geen GSM's.

Dus laat dat geweld AUB, het brengt niks voort en het stelt niks voor ook.

een mening, nota bene

Ik vind deze discussie hier op z'n plaats. Het is tenminste een poging om verschillende meningen aan het woord te laten.

Geweld als actiemiddel is een persoonlijke keuze. Het is niet mijn persoonlijke keuze. Toch wil ik niemand beletten om ervoor te kiezen.

"Wij geloven dat je die strijd iedere dag moet aangaan, en niet moet wachten tot “het juiste moment” is aangebroken voor de revolutie," lees ik ergens in een annonieme commentaar op deze site. Prima.

Toch kiest het 'antikapitalistisch blok' een vredevolle betoging die zij niet zelf georganiseerd hebben, om zich met een gewelddadige actie hierbij aan te sluiten. Ze zijn het niet eens met de eisen van de betoging, maar toch besluiten ze eraan mee te doen.

Dat vind ik verkeerd. Wie vindt dat er een gewelddadige strijd gestreden moet worden, wees eerlijk en doe dat in eigen naam. Mobilisatie was toch niet het probleem?

Enkele gesneuvelde ruiten en een paar verfbommen zijn inderdaad geen immens geweld. Het is een kleine speldeprik voor het kapitalisme, maar daarmee is de aandacht volledig weg van de eisen van de betogers.

De betogers die een persoonlijke keuze maakten om op een vredevolle manier te betogen, worden nu in de media in één naam genoemd met 'vandalisten'. Ook de politiediensten maken geen onderscheid en zien de gesneuvelde ruiten als argument om zoveel mogelijk betogers te arresteren.

En de eisen van de betogers? Daar gaat het in de media al lang niet meer om.

Wie het niet eens is met een geweldloze manier van actievoeren, sluit zich best niet aan bij een geweldloze betoging, want je ontneemt de betogers het recht om hun eisen kenbaar te maken.

Geweld als actiemiddel moet een persoonlijke keuze zijn. Wie er voorstander van is, moet het in eigen naam organiseren. Mobilisatie blijkbaar niet het probleem? Waarom dan bij een andere betoging aansluiten, een betoging met eisen waar jullie het blijkbaar niet mee eens zijn?

Nogmaals, wie geweld als actiemiddel wil gebruiken, moet dat zelfstandig organiseren. Door een vredevolle betoging hiervoor misbruiken, maak je mijns inziens de verkeerde slachtoffers. De sympathie voor de eisen, hoe gerechtvaardigd ook, gaat er bij de publieke opinie niet groter van worden. Directie actievoerders hebben misscien geen boodschap aan 'de publieke opinie'. Dat kan. Maar laat betogers die een poging doen om de bevolking te sensibiliseren, hun keuze om dit op een vredevolle manier te doen.

Nota bene
Voor de goede verstaander: deze commentaar is niet de mening van Indymedia.be
Elke commentaar of mening die op deze site gepost wordt, behoort toe aan de auteur. Indymedia.be is een open forum. Iedereen is vrij om hier te reageren, met als voorwaarde dat er niet gescholden of gekleineerd wordt.

AK

Beste Jagua,

Mijn reactie is niet bedoeld om het AK de schuld te geven van eender wat.

Wat ik die gasten wel voor de voeten zou durven smijten, is dat ze brug hebben gespeeld tussen ons organisatiecomitétje en autonome middens. Het heeft een gevolg voor onze betoging gehad dat ik negatief inschat. Wat hen voor de verantwoordelijkheid stelt zich te mengen in de discussie met een duidelijk politiek statement over wat ze vinden van beide acties (betoging en Lange Munt) en hun eigen rol. We doen verder op 31 januari, voor mijn part doet iedereen daar aan mee.

Ik heb het gevoel dat er onder autonomen veel teveel respect is voor diegenen die daden en directe actie zomaar gelijkstellen met dat ene kunstje: de boel kort en klein slaan. Ze zien het niet als een strategie, maar als een soort van belijdenis. Ongeveer iedereen is erachter gelopen maandag.

Ik weet hoe gevoelig de Indymediadiscussie is, maar in een poging hier of daar iemand op de kast te jagen, zou ik toch durven zeggen dat terwijl VRT en VTM enkel aandacht had voor de autonomen en de gebroken ruiten, Indymedia hier eens de andere kant van de medaille toont (en dus doet waar het voor dient) ;-)

Was aan het denken van voor te stellen aar gewoon eens een infomania-avond aan te wijden in het AC. Ik wil gerust komen zeggen wat ik denk. Misschien daar eens van gedacht wisselen?

anti-kapitalistisch forum

Ik realiseer me dat ikzelf ook vaak niet verder kijk dan het geweld, en veel te weinig afweet van de ideeën van anti-kapitalisten (waartoe ik mijzelf reken), anarchisten en autonomen. Het voorstel van Natan zegt mij wel iets. Ik kan me minstens beter informeren.

Gewelddadige actie zal niet gauw mijn ding zijn. Maar anti-kapitalistische ideeën kunnen volgens mij wél een ruim publiek aanspreken. De verschillende stromingen mogen hier aan bod komen.

(Respecteer a.u.b. wel de vraag om niet te beginnen schelden of te kleineren. Ik denk dat dat de verstaanbaarheid alleen maar ten goede kan komen. Onbegrip zit in een klein hoekje, terwijl we misschien toch gelijkaardige doelen voor ogen hebben. Ik zeg niet dat het in deze discussie al gebeurd is of de verkeerde kant opgaat.)

Wat mij betreft mag hier heel veel informatie komen over alle stromingen en ideeën die een alternatief kunnen zijn voor het moordende kapitalisme.

geweld

amai, ik vind dit een vermoeiende discussie.

Ik was op de betoging aanwezig, grotendeels per toeval.
De 'anarchistische interactie' goedkeuren of afkeuren vind ik flauw. Iedereen heeft het recht op z'n eigen mening en bijhorende actiemiddelen. Zelf zou ik nooit een ruit ingooien, maar alle respect voor wie het wel doet binnen een visie.

Hoe men het ook draait of keert. De optocht maandag werd ondersteund door twee groeperingen. Om het simpel te stellen: 'de anarchisten' en de 'communisten'. Al wie objectief is moet toegeven dat de anarchisten talrijk aanwezig waren en binnen hun visie een succesvol statement maakten, de 'communistische garde' was echter super klein en eindigde met een pijnlijke kleine groep. Ik snap niet hoe hun actie hier (objectief) als geslaagd kan verkondigd worden.

Los van de discussie over vtm. Zegt dit sowieso alvast iets over de berichtgeving op deze site.

(even ter verduidelijking: ik ben geen voorstander van geweld of vernieling. Maar ik ben wel voorstander van objectieve berichtgeving. De 'radicalen' waren maandag de grote overwinnaars, en wie dat niet in z'n verslag zet geeft geen objectieve berichtgeving weer.)

sport?

Euh Jep,

Dit is een verslag over een betoging, niet over een bokswedstrijd. Het gaat dus niet over welk groepje de winnaar was. En welke betoger de grootste heeft. Wel over inhoud. Sorry daarvoor.

@jep Naar mijn bescheiden

@jep
Naar mijn bescheiden mening was er maandagavond geen winnaar, enkel verliezers. De ruiten die maandagavond werden ingegooid waren die van jullie zaak.

Jep, je kan de discussie

Jep, je kan de discussie vermoeiend vinden, ikzelf vond ze zeer interessant.
De zaken die je aanhaalt (geweld, anarchisten-supremasie, indymedia-verslaggeving) zijn dan ook in de discussie al uitvoerig aan bod gekomen, misschien toch eens de moeite om het te lezen.

Geweld en berichtgeving

*Allereerst over de berichtgeving.
Ik vind dat Jagua een punt heeft. In zekere zin is de berichgeving in dit artikel even tendentieus al die op VTM en VRT. In de drie gevallen lijkt er een belangrijk aspect van wat er gebeurde onderbelicht te zijn.

Ik ondersteun het princiepe van indymedia zeer sterk, maar ik blijf hopen dat indymedia meer kan zijn dan een tegengewicht voor de andere media vanuit een andere politieke hoek. Het zou mooi zijn als er een nieuws-organisatie ontstaat op deze website die het gebrek aan objectiviteit van de voornaamste media, die meer en meer in handen zijn van enkele grote bedrijven, kunnen beantwoorden met een werkelijk onafhankelijke berichtgeving. Helaas is er nog een lange weg te gaan. Mijn grote voorbeeld hiering is democracynow.com.

*Over het gebruik van geweld.
Het voornaamste dat bereikt werd door het insmijten van een paar ruiten, is dat men de hele betoging gemakkelijk kon demoniseren, en overplakken met het label 'extreem links'.

Ik ga akkoord met de idee dat het eisen van verhoogde koopkracht teveel een inschrijving in het huidige consumentisme is. Het is een beetje een ongelukkige verwoording. Daarom vind ik het des te spijtiger dat de redenering van anoniem op dit gebied die ik eigenlijk onderschrijf, geheel verloren gaat in de chaos van geweld.

Hoe je het nu draait of keert, de enige manier om een maatschappij te veranderen zonder daarbij tot een (nieuwe) dictatuur over te gaan, is door het bereiken van een kritische massa zodanig dat de beoogde verandering in de sameleving door alleszins meer dan de helft van de bevolking wordt gedragen.

Zelden kan in me ontdoen van de indruk dat wie geweld gebruikt, in de eerste plaats zijn agressie wil ventileren. Ik denk dat mensen die dit nodig vinden in gelijk welke situatie een reden vinden om geweld te gebruiken. Eigenlijk zie ik helemaal geen verschil tussen de knokploegen van het nsv, en die van een andere strekking.
Het doet denken aan hooliganisme. Daarbij doet het er uiteindelijk weinig toe voor welke voetbalploeg ze supporteren; eigenlijk komen ze om te vechten.

Voor alle duidelijkheid, ik was niet op de betoging aanwezig. Ik ben gewoon iemand die nu en dan indymedia bezoekt om de evolutie van de berichtgeving hoopvol in het oog te houden.
Ik wist pas na de feiten dat deze betoging plaats gevonden had, mocht er ruimte geweest zijn om meer van een boodschap, en minder stenen uit te dragen, dan zou ik spijt hebben dat ik niet aanwezig kon zijn.

Ik wens hier maar 1 ding op

Ik wens hier maar 1 ding op te zeggen. Varkens zijn het. Het kan mij geen bal schelen wat de ideeên zijn of wat men wenst te vertegenwoordigen. Die mensen zorgen voor een bepaalde economie van onze stad. Die anarchisten zijn gewoon te laf voor woorden. Allemaal ne grote mond, maar geen kloten willen doen tegen de boosdoener, zijnde de regering. Nee, gelijk ratten komen ze s'nachts buiten en gaan ze winkels gaan vernielen... Laf is het gewoon. Ze hebben allemaal schrik, om gezamelijk af te druipen naar brussen (wetstraat) om daar een paar vensters uit te breken. Waarschijnlijk omdat ze het daan niet "gemakkelijk" zullen hebben. Nee, onschuldige winkeliers even aanvallen die er geen kloten mee te maken hebben. Die mensen die dat gedaan hebben zijn geen Gentenaers, maar uitschot. Indien ze Gentsch zijn, dan schande! Den bak in tot nader order...

Olie op de golven

Als ge dan toch naar Brussel komt, in de buurt van de Wetstraat zijn een aantal grote kantoren van grootbanken. I.p.v. de ruiten van 'ons' parlement en 'ons' patrimonium in te gooien - wat ik niet zo'n goed idee vind - maar dus in de eigenlijke machtsintellingen, de hoofdkantoren van grootbanken, kunt ge misschien eens keet gaan schoppen? Ik hou u alvast niet tegen.