Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Bethlehem is vandaag bijna helemaal ommuurd”

“Bethlehem is vandaag bijna helemaal ommuurd”

Op zaterdag 20 december werd de Leuvense Grote Markt ingepalmd door een driehonderdtal actievoerders, die opgetrommeld werden door de Leuvense Actiegroep Palestina. Samen ommuurden ze de Sint-Pieterskerk en trokken ze checkpoints op rond de kerststal. We vroegen woordvoerder Ludo De Brabander om een woordje uitleg.

Ludo.jpg

Wat willen jullie met deze actie aantonen?

Ludo De Brabander: De bedoeling van de actie is om de muur te tonen en dat naar aanleiding van het kerstfeest. Op zo’n moment denkt iedereen uiteraard aan Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus. Welnu, vandaag is Bethlehem bijna helemaal ommuurd waardoor de Palestijnen bijna niet meer uit de stad geraken. Met deze actie willen we dat tonen. We hebben hier dus checkpoints opgesteld aan de kerststal en de mensen worden gecontroleerd en raen er niet meer binnen. Alles blijft dicht...

Van wie gaat de actie uit?

Ludo De Brabander: De actie wordt gecoördineerd door de Leuvense Actiegroep Palestina, maar heeft de steun van een dertigtal organisaties. Met een driehonderdtal actievoerders zijn we in ieder geval tevreden over de opkomst. Die mensen werden allemaal via een internetoproep gemobiliseerd. Wij wilden de Sint-Pieterskerk volledig ommuren met een mensenketting en dat is duidelijk gelukt.

Het lijkt altijd maar slechter te gaan met de Palestijnen?

Ludo De Brabander: Zelf ben ik in september nog ginder geweest. Voor mij was het de achtste keer al en je voelt elke keer opnieuw dat de situatie verergert. Je denkt altijd dat het niet erger meer kan en toch blijft de situatie achteruitgaan. Vooral in Gaza is de toestand acuut. Sinds november is de Gazastrook volledig afgesloten. Er gaat zo goed als niets meer binnen of buiten. Dat is een echte ramp voor die mensen, vooral voor de zieke mensen waarvoor de medicijnen ontbreken. Tegelijkertijd merken we dat Palestina en de oorlogsmisdaden die ginder begaan worden, steeds minder aan bod komen in onze pers. Dat maakt dat het ook steeds moeilijker wordt om de publieke opinie voor deze zaak warm te maken. Anderzijds is het ook wel zo dat er bij de mensen die de situatie op de voet volgen of er ooit zelf geweest zijn, een grote bereidheid is om verder rond dit thema actief te zijn. Zij vormen een solide basis om regelmatig naar buiten te komen. Maar de desinteresse van de media, bemoeilijkt de zaken zeker wel.