Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ons koor zwijgt niet! ...

Ons koor zwijgt niet! ...

Het Brussels Brecht - Eislerkoor bestaat 30 jaar. Op 20 december vierde het koor haar verjaardag in de Beurschouwburg in Brussel met een colloquium en een Grand Café Chantant.

f1.jpg

In 1978 waren er in Vlaanderen drie Brecht-Eislerkoren, die onder leiding van Marc De Smet de kantate "De Moeder" van Bertolt Brecht en Hanns Eisler brachten. 30 jaar en 12 producties later bestaat het Brussels Brecht-Eislerkoor nog steeds.

f2.jpg

Het wisselt hedendaagse projecten als "Vergeten Straat" -- een volksopera naar de gelijknamige roman van Louis Paul Boon -- af met een "Brecht voor de Raap"-programma, in een video-omgeving.

f3.jpg

Geëngageerde koorzang is niet dood in Vlaanderen. Integendeel, tijdens het colloquium "Wat doet ons bewegen" presenteerde het koor de resultaten van een korenrondvraag bij meer dan 30 geëngageerde koren - strijdkoren, solidariteitskoren en wereldkoren.

f4.jpg

Het koor vraagt zich luidop af waarom de koorfederatie Koor&Stem niets doet voor dit geëngageerde koorspectrum. Ruud Gielens (KVS), Marianne van Kerkhoven (Kaaitheater), Mong Rosseel (Vuile Mong), Jan Rispens (ex-dirigent en directeur Konservatorium Gent), Lieve Franssen (dirigente) en Koenraad De Meulder (Directeur Koor&Stem) denken mee na over de actualiteit van geëngageerde koorzang.

f5.jpg

Geert van Istendael verzorgde achterklap en bood zijn commentariërende synthese aan.

f6.jpg

Geen koorfeest zonder Grand Café Chantant. Artiesten met wie het Brussels Brecht-Eislerkoor de afgelopen 30 jaren samenwerkte, verzorgden een rijk gevarieerd en avondvullend programma.

f7.jpg

In een regie van Vital Schraenen hebben o.a. Patricia Beyssens & Frank Vercruysse, Elvis Peeters, Tanar Catalpinar, Luc Mishalle, Machteld Timmermans, fanfare Café Marché, chorale AWSA-be, strijdkoor les Voix des Garennes, Guido Schiffer, jazz fanfare Tabernack en koorpianiste Lieve D'Haese me hun engagement in het Beurscafé zingend partij gekozen.

f8.jpg
f9.jpg

De avond eindigde met het Brussels Brecht-Eislerkoor, versterkt door het Hasselts Omroerkoor, in een Lied voor Groot Koor "Ons Koor zwijgt niet", op muziek van Hanns Eisler en met een gelegenheidstekst van Geert van Istendael.

f10.jpg

Mijn mama heeft bij dit koor

Mijn mama heeft bij dit koor gezongen en was dus uitgenodigt op dit feest ze vroeg of ik geen zin had om mee te gaan en ik heb er geen spijt van dat ik ben meegegaan prachtige avond
nog eens 30 jaar erbij