Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Finkelstein: “Israël voert oorlog tegen de internationale gemeenschap”

Finkelstein: “Israël voert oorlog tegen de internationale gemeenschap”

Israël voert een oorlog met de internationale gemeenschap, Iran inbegrepen. Bij de laatste stemming in de algemene vergadering van de VN over het conflict in Palestina stemde 164 van de landen voor een tweestatenoplossing. Zeven landen waren tegen waaronder Israël, de VS, Australië en enkele eilandjes. Ook Hamas stemt in met een onderhandelde oplossing. Dat zegt Norman Finkelstein in een interview met de Iraanse zender Press Tv.

finkelstein.jpg

Norman Finkelstein

In het interview geeft Norman Finkelstein interessante duiding bij het Israëlische geweld in de Gazastrook. Doel van de oorlog is volgens Finkelstein het herstellen van de “deterrence capacity” van Israël. “Dat betekent het herstellen van de angst voor Israël onder de Arabieren in de regio.” Na de nederlaag tegen Hezbollah en de onmogelijkheid om Iran aan te vallen, was een aanval tegen Hamas bijna onvermijdelijk, meent Finkelstein.

Finkelstein gelooft ook niet dat Israël alleen een oorlog voert met Hamas. “Israël voert een oorlog met de internationale gemeenschap, Iran inbegrepen.” Finkelstein verwijst naar de meest recente stemming in de algemene vergadering van de VN eind november 2008. De stemming was 164 tegen 7 voor een onderhandelde oplossing voor het Palestijns conflict en een terugkeer naar de grenzen van 1967. Ook Iran stemde voor.

Finkelstein voegt er aan toe dat ook Hamas zich achter die oplossing schaart. In april vorig jaar liet de belangrijke Hamasleider Khaled Meshal in een interview met een Palestijnse krant weten dat ook Hamas voorstander is van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. Het was de Israëlische krant Haaretz die het bericht overnam. Toch blijft Israël (en ook veel Westerse media) herhalen dat Hamas de vernietiging van Israël nastreeft.

Je kan het hele interview (en de transcriptie) hier bekijken:
http://mrzine.monthlyreview.org/finkelstein030109.html

Norman Finkelstein werd vorig jaar ook geïnterviewd door Indymedia.be.

Tags