Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Presidentsverkiezingen in El Salvador

Presidentsverkiezingen in El Salvador

In maart 2009 zijn er presidentsverkiezingen in El Salvador. Het zal vooral gaan tussen ARENA en het FMLN. Is het kleinste landje van Latijns-Amerika klaar voor een eerste linkse president ?

pol79.jpg

Eerste verkiezingen samen met het FMLN na de vredesonderhandelingen, 1994. Foto: Dirk Holvoet

Na 12 jaar burgeroorlog tegen de militaire dictatuur (ARENA) die meer dan 80.000 duizend slachtoffers heeft gekost, hebben de guerrilla (FMLN) de wapens neergelegd (1992) na vredesonderhandelingen. Veel hebben ze niet gewonnen met die strijd: een paar zetels in het parlement en hier en daar een paar burgemeesters. De basisproducten, zoals frigoles (bonen) zijn drie keer duurder geworden. De crimininaliteit is zo toegenomen, dat het nu één van de gevaarlijkste landen is van Latijns Amerika. Het gaat vooral om straatbendes, zoals 'M13', één van de grootste bendes ter wereld. De rechtse Arena-regering doet er bewust niets aan om de repressie hoog te houden. Overal megagrote winkelcentra met marmer en airco, bewaakt door privé-milities (meestal ex-soldaten) met het geweer (M16, made in de USA) in aanslag. Armen zijn er niet welkom. Het meest onwaarschijnlijke is dat de plaatselijke munt (Colon) nu vervangen is door Amerikaanse Dollar ( dolores de cabeza ' hoofdpijn' zoals de mensen hier zeggen). Het FMLN heeft daar niets aan kunnen veranderen.

In maart dit jaar zijn het presidentsverkiezingen. Het zal vooral gaan tussen ARENA ( rechts ) en FMLN ( links ). Is het volk van El Salvador klaar voor een eerste linkse president ?