Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Journalisten voeren actie: "Weg met de crisis in de media"

Journalisten voeren actie: "Weg met de crisis in de media"

BRUSSEL -- Zo'n 300 journalisten, fotografen en persmedewerkers hebben donderdagnamiddag actiegevoerd tegen de aangekondigde sociale bloedbaden op enkele kranten- en tv-redacties. In de box van de KVS werd een meeting gehouden. Daarna trokken de aanwezigen nog naar de redactie van De Morgen.

001_han_5672_600.jpg

(Foto's han soete)

Even leek het wel alsof de jaren '80 terug waren. De tijd dat De Morgen enkel dankzij massale reddingsacties het hoofd boven water kon houden. Honderden journalisten samengepakt in een theaterzaal voor een meeting met toespraken en stoere taal. Een actie voor de deur van de redactie van De Morgen en een kort bezoek aan de redactievloer van de krant waarbij één van haar journalisten zelfs even op de tafel klom om de 'massa' toe te spreken. De originele slogan was er ook bij: 'De Morgen onafhankelijk bloedbad' prijkte er op een spandoek.

Dit is 2009. De Vlaamse mediawereld wordt geconfronteerd met een ongeziene besparingsgolf. Bij De Morgen wordt één vierde van de jobs weggesneden. Bij De Standaard/Het Nieuwsblad moeten 60 werknemers verdwijnen. Bovendien kregen 35 freelance fotojournalisten te horen dat ze niet langer nodig zijn tenzij ze voortaan voor de helft van de prijs werken en zelf teksten schrijven bij hun foto's. Ook bij VRT en VTM vallen er ontslagen.

Managers en marketeers
De journalisten lijken niet van plan zich daar zomaar bij neer te leggen. Op hun meeting “Weg met de crisis in de media” eisten ze het behoud van de tewerkstelling. “Dit is een eerste signaal om te laten zien dat we het beu zijn. Wij voelen ons koud gepakt door de managers, de mediamagnaten, marketeers of strategen”, zei VRT-journalist Marc Van de Looverbosch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

De geplaagde journalisten menen dat de managers de huidige financiële en economische crisis als alibi gebruiken om snel een al lang geplande sanering door te voeren. Vakbondsafgevaardigde Luc Vandenhoeck van de VRT zegt dat zelfs de openbare omroep de crisis inroept om financiële problemen af te wentelen op het personeel. “Dit is een buitenkans om 60 man op straat te gooien”, zegt ook Steven Samyn van De Standaard. Bij die krant liggen de 50-plussers onder vuur. “Zo gaat nog maar eens een stuk geheugen verloren”, aldus Samyn. “Less is more, maar dat geldt niet voor een krant. Wij moeten steeds dikkere kranten maken met minder personeel dat in slechtere statuten werkt.”

De Morgen wordt het hardst getroffen door de besparingswoede. “De 26 ontslagen zullen de krant in het hart raken. De journalistieke autonomie dreigt te worden aangetast”, vreest Bert Bultinck, voorzitter van de redactieraad van De Morgen. De besparing komt er op een moment dat de verkoopcijfers helemaal niet slecht zijn. “Waarom dan toch zo'n loodzware ingreep terwijl De Persgroep ondertussen wel volop investeert in het buitenland en er in 2007 nog 34 miljoen euro winst werd geboekt. Van Thillo beweert dat De Morgen in 2009 3 miljoen euro verlies zal maken. Dat is toch niets vergeleken bij die winst van 34 miljoen euro”, zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten.

Concurrentie
“Na de verzuiling werd de pers beter, maar de ideologie van de mensen die de richting aangeven, is de ideologie van de markt”, zegt Bert Bultinck. “Dat concurrentie voor kwaliteit zorgt, is een mantra dat nooit bewezen werd. We zien integendeel dat de toenemende concurrentie een aanslag betekent op de kwaliteit van de pers”, zegt vakbondsman Lode Verschingel (LBC). Volgens Verschingel kan kwaliteitsvolle journalistiek niet zonder kwaliteitsvolle arbeidsomstandigheden. “En die verdwijnen langzaam. De eindredacteur moet lay outen. Cameramensen moeten interviews doen.” Bij de regionale editie van Het Nieuwsblad zullen de journalisten voortaan zelf foto's moeten nemen bij hun artikel.

Kan de besparingsgolf nog gestopt worden? De vakbonden en de journalistenbond vechten de ontslagen aan. “De drie procedures van collectief ontslag geven ons tenminste al de kans om te overleggen en alle informatie te krijgen” zegt Pol Deltour. De journalisten richten zich ook tot de overheid. Deltour: “Niet om meer geld te vragen maar wel om er voor te zrogen dat de steun die er al is gekoppeld wordt aan kwaliteit, aan de werkomstandigheden en de aanwezigheid van redactiestatuten.” De journalisten sluiten ook verdere acties niet uit.

001_han_5563_600.jpg
001_han_5430_600.jpg
001_han_5440_600.jpg
001_han_5466_600.jpg
001_han_5490_600.jpg
001_han_5612_600.jpg
001_han_5595_600.jpg

Sterkte aan alle

Sterkte aan alle ontslagen/bedreigde werknemers.

Journalisten voeren actie: "Weg met de crisis in de media"

In the factories and mills, in the shipyards and mines
We've often been told to keep up with the times
For our skills are not needed, they've streamlined the job
And with sliderule and stopwatch our pride they have robbed

Dropkick Murphys - Worker's Song

Bij deze wensen de arbeiders van Corelio hun steun te betuigen aan alle gedupeerden van deze "pak de job show" die momenteel door ons medialandschap raast. Ook wij delen in de "prijzen" om het zo maar eens te zeggen. Wij waren deze middag aanwezig & waren verrast door de samenhorigheid & solidariteit van al deze verschillende groeperingen. Alle kleuren vakbonden, journalisten, arbeiders, bedienden, televisiemensen, krantenmensen, vlamingen & zelf een enkele waalse collega...
Wel, het deed deugd :)
Een zin die alvast bleef plakken was: "wij hier zijn allen collega's, de concurrenten... wel die zitten aan de top van onze bedrijven."

Deze hele situatie "zuigt" of om het met de woorden van The Subs te zeggen: "Fuck that shit"

ArnE aka Jacob Von Arsevelde

Zelf foto's nemen

"Bij de regionale editie van Het Nieuwsblad zullen de journalisten voortaan zelf foto's moeten nemen bij hun artikel."

Is dat zo erg? Ik spreek me niet uit over de andere beslissingen van de uitgevers, maar dit lijkt me (zeker voor regionaal nieuws) een prima idee.

Ik denk dat het tijd word om

Ik denk dat het tijd word om de waarheid te spreken in de reguliere media.Jullie journalisten hebben je laten muilkorfen! Er is een te grote kloof tussen wat er aan informatie beschikbaar is op het internet en in de geschreven pers.Jullie zijn medeplichtig aan vele doofpotten! Bijna al mijn vrienden lazen vroeger de morgen en nu niet meer. Boontje komt om zijn loontje. Er is een tijd van komen en gaan. Het internet is nu nog vrij net als vroeger de radio en de kranten die toen nog een beetje de kant van de burgers konden kiezen.
Die tijd is al lang voorbij. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

Waar zijn de fotos van de verminkten met fosforbommen en depleted uranium in Irak en nu weer in Gaza? In tijden van depe leugens klinkt de waarheid extreem!

Begin uw eigen vrije krant. Dat zou nog eens moedig zijn.
Hier zoeken ze nog sponsors! Leef uit je hart!

www.onzezeg.wordpress.com

DE BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL

Niet alleen banen staan op de tocht, maar ook de kwaliteit van het nieuws, dat vooral nu actueel is. De media kunnen dus verslag doen van hun eigen ondergang. Maar zelfs dat doen ze niet, dus wordt deze verslagen vanuit het verzet. De beste stuurlui staan aan wal.

kolonisatie van de geesten

persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de mainstream-media de geesten van heel wat mensen koloniseren. Soms op brutale, soms op subtielere wijze. Dit is enkel mogelijk door intellectuele collaboratie van velen, in ruil voor een mooi salaris en schouderklopjes van de eigenaars van deze media. Wanneer echter technologische vooruitgang deze media overbodig maakt, dan worden ook de collaborateurs onverbiddelijk gedumpt. En zoveel ondankbaarheid roept weerstand op. Maar zijn deze collaborateurs onze bondgenoten? Enige bittere ervaringen uit het verleden doen mij eerder besluiten van niet.

Helemaal mee eens

Helemaal mee eens vorige

Typisch indymedia om dit weer es op de voorpagina te zetten

en niet dit dat blijkbaar al 3 dagen op het net verspreid wordt:

We moeten luisteren met te stoppen wat de officiele media zegt....

Guess What? Lots Of Oil,
Natural Gas In Gaza!
A Secret Behind Israel's Siege of Gaza: Palestinians
Have Oil and Natural Gas Resources
Martha Rose Crow, M.S.
1-7-9

"there is an abundance of oil reserves both on the strip and offshore" http://blogs.state.gov/index.php/entries/q_israeli_palestinian_peace/

"The Palestinians are, in aggregate, energy rich. For the past six years, the Palestinian Authority has been sitting on a major gas field that contains at least 1.4 trillion cubic feet (Tcf) of gas."
http://www.epalestine.com/PalestineEnergy.pdf

"Palestine was rewarded with an oil reserve 22 miles off of the coast of the Gaza Strip. The entire country was excited by this natural mineral that would hopefully provide them with the economic freedom and financial stability they desired. Unfortunately, the financial success did not come directly on the heels of their discovery"
http://www.oilandgasinvestingglossary.com/palestines_natural_gas_trouble...

To find the real reasons behind conflicts and wars in this world, you need to follow some or all of four things: Money, blood, power or natural resources (usually oil or natural gas but it can be cobalt like in the Congo).

Oil is behind the conflicts in Darfur, Somalia and other similar places.

The war in Afghanistan was never about finding bin Laden. It was about uniting Afghanistan into a single government so a pipeline could be constructed to bring a million barrels a day from areas north of Afghanistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakhstan and Russia to markets (http://www.lewrockwell.com/orig/sardi7.html).

We need to stop listening to what the "official" media tells us when it comes to conflicts and wars because the official media is corporate and government owned and/or controlled by government. Less than one percent of the "news" in the world today is reported and what is reported is usually heavily edited and slanted for propaganda purposes.

Governments don't want the world to know that huge genocides are going on just because of oil, gas or other natural resources. The world might get angry as a body and might organize to reject the genocides. Big Oil and Energy doesn't want that to happen because it will interfere with their profits.

Historically, it has been "efficient" for Big Energy's short-term profit line to steal resources or get them "lower than wholesale" than to pay the owners decently for them. This is how they've always done business (force by boot and gun).

The World has been watching Israel's genocide of the Palestinians for a long time but incredibly, the media never mentions the Palestinians' natural resources or the fact that Israel has thwarted Palestine's efforts to develop them.

The Palestinians are usually portrayed on television as victims of impossible, cyclical poverty. Ironic the Palestinians wouldn't have to live in poverty if Israel would let them develop their natural resources.

But developing Palestine's energy resources wouldn't be in Israel's self-interest. The oil and gas revenues would empower the Palestinians. They wouldn't have to starve to death or struggle in poverty. Empowered Palestinians would be able to invest in infrastructure of their legal government, Hamas.

Israel wants the Palestinians crushed and disappeared so Israel can expand its territories for its citizens, have better access to the sea for its navy and serve as watchdog for US and Israeli hegemony.

Israel wants the Palestinians' oil and gas for its own because Israel needs it for its country's needs. Middle eastern countries are loathe to sell their supplies to Israel. The rulers and people of area countries know that Israel has been slaughtering their Muslim kin for over six decades and it is against their morals to help Israel with energy supplies, especially fuel for Israeli tanks, airplanes and military vehicles.

To thwart Palestine from developing its energy supplies, Israel keeps the region in turmoil plus in 2005, "Israel delivered a major blow to the Palestinians' fledgling oil industry by choosing to import natural gas from Egypt. By doing this, Israel completely bypassed its neighbor in favor of making a political statement. The Israeli government feared that any money given to Palestine would be later used to fund acts of terrorism against
(Israel."http://www.oilandgasinvestingglossary.com/palestines_natural_gas_troubles.asp)

Finding information about Palestine's oil and gas resources is difficult. Even wikipedia doesn't mention it nor do most encyclopedias and other academic resources.

The major corporate media has completely ignored and/or has remained blissfully ignorant about Palestinian oil and gas because it goes against the script of how powerful hidden western corporate and government interests want to portray Palestine.

Western media, Israel and the US would rather have the world see Palestinians groveling in extreme poverty and/or portrayed as "terrorists" who want to kill everyone.

Palestinians, empowered from oil and gas revenues, could live decently. Shed of their impoverished image, the world would see them as the Bright, Shining Human Beings they are. But Bright, Shining Human Beings are harder to disappear than those depicted by governments and the media as untermenschen (nazi German term for "inferior people").

If you want to know more about this important subject, the best places to look are oil and energy websites and publications.

Palestinian oil and gas is no secret in the energy field. It's just a secret to everyone else.

Eyeless in Gaza

er zijn bloedbaden en bloedbaden - over het èchte bloedbad ginds in Gaza en het protest daartegen, hier bij ons, krijgen we onvolledige,verminkte, gemanipuleerde informatie uit de pen van dezelfden die op een tafel staan te roepen dat ze slachtoffer zijn van een sociaal bloedbad.

journalisten voeren aktie

de journalisten die gedurende jaren 'naar de mond hebben geschrteven en gepraat' van de heersende elite staan nu te wenen omdat ze hun job gaan verliezen.
welk serieus mens koopt nog een krant?????

noem mij in het vlaamse medialandschap EEN krant die de burger au serieux neemt?

Ja, want er is wel degelijk

Ja, want er is wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen een foto van een fotograaf en een plaatje van een journalist met een fototoestel.
Veel interviews/stukken worden bovendien wegens tijdsgebrek (zeker voor regionaal nieuws) via de telefoon gedaan...