Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dokter Youssef Mousa over de gevolgen van de Israëlische agressie op de gezondheidswerkers in Gaza

Dokter Youssef Mousa over de gevolgen van de Israëlische agressie op de gezondheidswerkers in Gaza

Elke dag kan je in het journaal zien dat de situatie in Gaza steeds dramatischer wordt. Twintig dagen van Israëlische beschietingen hebben tot nu toe al meer dan duizend Palestijnen gedood en een veelvoud daarvan verwond. Het Israëlische leger schrikt er in zijn offensief ook niet voor terug om de Conventie van Genève met de voeten te treden. VN-scholen en ambulances worden bestookt. Wittewoede.be vroeg zich af wat de situatie was van de gezondheidswerkers in Gaza en hoe Belgische gezondheidswerkers hun Palestijnse collega’s kunnen helpen. We belden met dokter Youssef Mousa. Hij is niet alleen de directeur van de Union of Health Work Committees (UHWC) maar werkt ook in hun Al-Awda-ziekenhuis in het vluchtelingenkamp Jabalya in het noorden van de Gaza, een gebied dat hevig bestookt wordt door het Israëlische leger.

Wat is de situatie in het ziekenhuis op dit moment?

Sinds gisterennacht zijn er 22 gewonden binnengebracht waarvan er twee gestorven zijn. Tot een uur geleden stond de teller op 452 gewonden, waarvan 75 kinderen (onder 15 jaar nvdr.) en 20 vrouwen. De meeste ervan zijn burgers. Van die patiënten zijn er ondertussen 17 gestorven.

Volgens Human Rights Watch gebruikt het Israëlische legers illegale wapens zoals fosforgranaten. Werden er in jullie ziekenhuis mensen met verwondingen van dat soort wapens binnengebracht?

Er werden bij ons twee patiënten binnengebracht met zeer zware brandwonden over heel hun lichaam, van een soort dat onze dokters nog nooit gezien hadden. We kunnen niet zeggen welk materiaal werd gebruikt in de bom omdat we niet beschikken over de laboratoria om dat te doen maar volgens getuigen produceerde de granaat een grote hoeveelheid witte rook en had ze alle kenmerken van een witte fosforgranaat.

Met welke moeilijkheden worden de gezondheidswerkers dag na dag geconfronteerd?

Het grote probleem is dat we door de voortdurende gevechten niet bij de gewonden geraken. Zelf hebben we een zeer traumatiserende gebeurtenis meegemaakt. Eén van onze ambulances die onderweg was om gewonden op te pikken, werd, hoewel het duidelijk was dat het om een ambulance ging, door een Israëlische tank onder vuur genomen. Bij die aanval werd één van onze collega’s gedood en een andere zwaargewond. Bij de laatste moesten we zijn onderbeen amputeren. Van onze twee ambulances is er nu één volledig vernield en de tweede is zwaar beschadigd. Gewonden worden nu via de ambulances van het Palestijnse rode kruis naar ons ziekenhuis gebracht.

Met welke andere problemen kampt jullie ziekenhuis vandaag?

Een probleem is het gebrek aan materiaal en wisselstukken voor defecte machines. Er zijn minstens 10 machines die niet werken bij gebrek aan wisselstukken. Daarnaast valt de elektriciteit voortdurend uit. De elektriciteitsmaatschappij kan maar gedurende 14 à 15 uur voor elektriciteit zorgen. De rest van de tijd moeten we beroep doen op onze generatoren, die per dag voor zo’n 500 euro benzine verbruiken. Een zeer zware bijkomende kost voor ons ziekenhuis. Zeker als je weet dat we op dit moment volledig gratis werken. Een ander probleem is dat onze normale voorraad aan medicijnen, die normaal gezien een periode van drie maanden kan overbruggen, nu al uitgeput raakt doordat we de voorbije twintig dagen 500 patiënten met zeer zware verwondingen moesten behandelen die allemaal heel veel medicijnen en verbanden nodig hebben. We zijn gedwongen om onze voorraden te rantsoeneren en enkel voor heel dringende gevallen te gebruiken.

Waar vinden de gezondheidswerkers de kracht om hun job te blijven doen in zo’n omstandigheden?

Wij hebben geen alternatief. Wij hebben de verantwoordelijkheid om de gewonden te helpen. Dat is onze vorm van verzet tegen de Israëlische agressie. We werken nu in twee in plaats van in drie shiften. De meeste gezondheidswerkers blijven gewoon heel de tijd in het ziekenhuis. Wij willen gewoon de beste zorgen geven in deze verschrikkelijke omstandigheden.

Is het niet moeilijk om in het ziekenhuis te blijven terwijl je eigen familie in Gaza gevaar loopt?

De mensen die kiezen om gezondheidswerker te zijn hebben een zware verantwoordelijkheid. Het is onze levensmissie om mensen te helpen. Op dit moment en in de omstandigheden die we vandaag meemaken horen zware persoonlijke opofferingen gewoon bij die keuze.

Wat is de oplossing volgens u?

Ons land wordt bezet. Onze mensen werden en worden uit hun huizen gezet en gedwongen te leven in vluchtelingenkampen. Alle VN-resoluties die onze rechten op een onafhankelijke staat bevestigen, legt Israël gewoon naast zich neer. Het is een echte schande dat de internationale gemeenschap dat toelaat. Wij vragen dat de internationale gemeenschap de agressie stopt.

Wat kunnen de Belgische gezondheidswerkers doen om hun Palestijnse collega’s te steunen?

Jullie kunnen druk uitoefenen op jullie regering dat ze de onmenselijke daden van Israël veroordeelt en dat ze er binnen de Europese Unie en de VN mee voor zorgt dat de internationale resoluties uitgevoerd worden om de agressie te stoppen en de Israëlische troepen te dwingen zich terug te trekken. Jullie moeten blijven solidariteitsbetogingen organiseren en ook druk zetten op de media om de realiteit in Gaza te tonen en het beeld dat ze ophangen dat de Palestijnen terroristen zijn te corrigeren. De situatie in Gaza is overduidelijk: er wordt een bloedbad tegen de Palestijnen aangericht.

Wil je meer doen dan gewoon betogen? Steun de Palestijnse gezondheidswerkers. Meer informatie: www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2%5Bart_id%5D=23648&cHash=e9432e997c

Tags