Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Seeger en Springsteen zingen aanklacht tegen "privé-eigendom" tijdens Obama-feest

Seeger en Springsteen zingen aanklacht tegen "privé-eigendom" tijdens Obama-feest

Voor een miljoenenpubliek zong folklegende Pete Seeger tijdens het Obama-feest in Washington samen met Bruce Springsteen een aanklacht tegen 'private property' en de schrijnende armoede tijdens de depressie.

Op 3 mei wordt hij 90 jaar. Aan de voet van het Lincoln Memorial in Washington trakteerde folklegende Pete Seeger zondag de honderdduizenden toeschouwers en de miljoenen tv-kijkers op een vervroegd verjaardagsfeestje. In afwachting van de inauguratie van president Barack Obama beklommen verschillende artiesten het podium tijdens een volksfeest in Washington. Samen met Bruce Springsteen zong Pete Seeger “This land is your land”. Het lied dat Woody Guthrie in 1940 neerpende als antwoord op het melige en patriotische "God Bless America" van Irving Berlin is uitgegroeid tot het officieuze Amerikaanse volkslied.

Alleen zingen de Amerikanen al vele generaties lang de geamputeerde, gekuiste versie van het lied. Pete Seeger stemde in om het lied te zingen op het feest van Obama, maar dan wel de originele versie van Guthrie met drie strofes die bijna nooit gezongen worden:

In the shadow of the steeple I saw my people,
By the relief office I seen my people;
As they stood there hungry, I stood there asking
Is this land made for you and me?

There was a big high wall there that tried to stop me;
Sign was painted, it said private property;
But on the back side it didn't say nothing;
That side was made for you and me.

Nobody living can ever stop me,
As I go walking that freedom highway;
Nobody living can ever make me turn back
This land was made for you and me.

Eén strofe die verwijst naar de armoede tijdens de grote depressie van de jaren '30 en een strofe tegen de private eigendom. En alle artiesten zongen luidkeels mee. Alleen spijtig dat er geen beelden van Obama zijn op dat moment. Afgaand op zijn inauguratietoespraak lijkt de “change” van Obama alvast niet zo ver te gaan als Pete Seeger wel zou willen.

Het is niet de eerste keer dat Pete Seeger van dat soort platform gebruik maakt om een radicaal statement te maken. In 1967 mocht hij voor het eerst weer op één van de grote tv-zenders. Als één van de belangrijkste slachtoffers van het McCarthyisme was dat twintig jaar lang verboden terrein voor Seeger. De nochtans zeer populaire zanger moest tijdens die jaren rondkomen door gitaarlessen te geven en te zingen in kerken of op vakbondsmeetings. Toen hij in 1967 dan toch een uitnodiging kreeg voor een show op CBS stelde hij voor om de anti-oorlogsong "Waist Deep in the Big Muddy" te zingen. CBS vond dat dat in volle Vietnam-oorlog niet kon. Maar er kwamen zoveel boze reacties op de censuur dat hij enkele maanden later dan toch zijn comeback mocht vieren met dat nummer voor een miljoenenpubliek.