Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mediageweld in Dendermonde

Mediageweld in Dendermonde

Het wordt stilaan een ritueel. Ergens gebeurt iets dramatisch. De media zetten meteen alle sluizen open. Extra nieuwsuitzendingen, talloze krantenpagina's, veel speculatie, geruchten die als feiten worden opgedist maar die achteraf fout blijken, een stille optocht of mars die nog maar eens honderden journalisten doet uitrukken, politici die meteen maatregelen klaar hebben. En dan een week later, de ontnuchtering. De eerste kritische geluiden over dat mediageweld en een eerste, voorzichtig mea culpa van de journalisten.

Het mea culpa gaat deze keer over het grote aantal fouten die de wereld werd ingestuurd. In ernstige kranten als De Standaard en De Morgen werd druk gespeculeerd over het geschminkte gezicht van de dader. De dader leek door die schmink op The Joker uit de Batman-films. De Morgen ontdekte zelfs dat de familienaam van de dader een anagram is van Legder, de overleden acteur die straks misschien een oscar wint voor zijn rol van The Joker. In zowat alle media was de foto van The Joker te zien. De media negeerden de verklaringen van het gerecht en de politie die stelden dat de dader bij zijn arrestatie niet geschminkt was. Spijt is er bij de journalisten ook over het feit dat er nogal gegoocheld werd met het aantal slachtoffers. De Standaard stuurde een sms die meldde dat er vijf doden waren. Op de sites van De Morgen en Het Laatste Nieuws (die trouwens door dezelfde ploeg worden gemaakt en die los staan van de redacties van de twee kranten) wisselde het aantal slachtoffers bij iedere klik. Ook de leeftijd van de opgepakte dader (28 volgens verschillende sites) bleek achteraf fout.

Na de moord op Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station in Brussel maakten de media jacht op twee daders van Marokkaanse oorsprong. De hele Marokkaanse gemeenschap werd ter orde geroepen. Achteraf bleken de twee daders uit Polen te komen. De media deden het in Dendermonde nog eens in het klein over. Deze keer konden we lezen dat de dader een psychiatrisch patiënt was die ontsnapt was uit een instelling. Opnieuw stigmatiserend voor een bepaalde groep mensen. Achteraf lijkt het er op dat het probleem juist was dat de dader juist geen patiënt was en dus niet de juiste en correcte behandeling kreeg.

Maatschappelijk belang
In de kritieken die er tot nu te lezen en te horen waren over het mediageweld ging het vooral over die fouten. Een andere vraag is: was deze zaak wel al dat mediageweld waard? De Standaard publiceerde meteen 19 bladzijden. Op een bepaald moment liepen er 400 journalisten rond in Dendermonde. Dat is een vrij recent fenomeen. Iets meer dan twaalf jaar geleden werd in Marcinelle Marc Dutroux gearresteerd. De politie vindt in zijn kelder twee meisjes, Laetitia en Sabine. De Standaard wijdt één pagina aan dat feit.

Frank Albers schrijft op zijn Knack-blog: “De massale media-aandacht voor deze catastrofe ergert me. Waarom? Omdat ik achter de façade van wellicht niet eens geveinsde verbijstering en afgrijzen mercantiele motieven vermoed? ( If it bleeds it leads is nu eenmaal het parool van de mediamarketeer.) Wellicht.” Diezelfde Albers stelde na de hysterische berichtgeving over de moord in Oostende (iemand die zich die moord nog herinnert?) pertinente vragen over de relevantie van dergelijk nieuws. Albers stelde toen voor een nieuw criterium toe te voegen aan wat nieuws is: “nieuws is wat gevolgen heeft voor anderen”. De moord in Oostende was gepleegd zonder enig maatschappelijk relevant motief. De moorden in Antwerpen waren wel relevant want er was een racistisch motief.

De moorden in Dendermonde zijn ook maatschappelijk relevant. Alleen kwam die relevantie niet aan bod. In De Morgen was het wachten op een opiniestuk van kinderpsychiater Peter Adriaenssens voor die maatschappelijke relevantie opdook. “Uit de kennis die groeit over moordende jongeren leren we dat we open moeten staan voor de vraag of de drama's met Hans Van Themsche en Kim De Gelder een aanwijzing zijn dat er meer jongeren met ernstige psychiatrische problemen rondlopen zonder dat ze herkend zijn en behandeld worden. En of jongeren met die stoornissen wel intensief genoeg opgevolgd kunnen worden, gezien de vele tekorten in het aanbod. Daar zit een kans op preventie door het beleid en het publiek. Betere kennis bij ouders van ziektebeelden en een grotere openheid voor mensen met een psychiatrische ziekte is in ieder geval een element dat kan bijdragen tot het voorkomen van dergelijke drama's.”

Heeft iemand die voorzichtig geformuleerde maatschappijkritiek opgepikt? Nee, want het staat haaks op de goedkope emo-journalistiek. Het is zoveel makkelijker om aan je lezers te vragen: “Moeten crèches beter beveiligd worden?”

Thematiek zinloos geweld

Sterke en vooral nodige kritiek!

Zelf geloof ik dat het zeer belangrijk is dat een maatschappij zich bewust wordt van de (valse) universele waarheid die het nieuws uitstraalt. Uit de ontelbare feiten die maatschappelijk relevant zijn, worden veelal enkele geselecteerd door het journalistisch orgaan gebaseerd op enkele criteria waaronder 'if it bleeds it leads'.
Een ander selectiecriteria voor de journalisten is de populaire thematiek in het huidige nieuws (issues): reeds lange tijd scoort het debat rond 'zinloos geweld' enorm goed. Ieder spoortje van geweld in de samenleving wordt dan ook zodanig uitvergroot alsof het lijkt dat we naar een chaotisch tijdperk gaan vol psychopaten die op straat lopen op zoek naar hun prooi. Vergeet niet dat vroeger allerhande geweldspraktijken ook gebeuren, doch kregen die helemaal niet dezelfde media aandacht als nu. Dendermonde kan dan wel een buitensporig geval zijn.
Denk ook welke gewledsfeiten worden gepresenteerd in het nieuws en op welke manier. De week na Joe Van Holsbeek werd eveneens een zwarte jongeman doodgestoken in het centraal station. Dit feit kreeg misschien vijf lijntjes in de Vlaamse kranten op één van de minst gelezen pagina's.

In het algemeen moet gedacht worden waarom bepaalde feiten gekozen worden door het journalistisch orgaan, en idd hoe ze gepresenteerd worden: deze selectie en context plaatsing van bepaalde feiten geeft een discours (specifiek realiteitsbeeld) aan het nieuws, dewelke veelal passief opgenomen wordt door de nieuwslezer.

De journalistisch functie is in een democratische samenleving een hoognodig voor het informeren van de burger, en bevat dan ook een uiterst moeilijke taak. Het is echter moeilijk om een gebalanceerde en ook contextduidende nieuwsstroom te genereren, wanneer elk nieuwsorgaan voor de deadline van zes uur verstaanbare verhalen moet creeren die zoveelmogelijk kijk/luister/of lezerscijfers moet genereren.

Therapie!

Om professioneel te kunnen functioneren moeten psychologen en andere analysten zelf in therapie. Wat doen de media om zichzelf te relativeren?

Nog het minst de zelfuitgeroepen 'ernstige pers' als ze bericht maken van "er was veel media-aandacht" met de camera op 'de anderen'. L'enfer, c'est les autres ...

bowling for dendermonde

Ikzelf schreef ook een blogitem hierover. Ik noemde het heel bewust Bowling for Dendermonde naar analogie van de documentaire van Michael Moore Bowling for Columbine.
http://www.marnicbos.be/blog/12-posts/47-bowling-for-dendermonde

Ik vrees dat ons medialandschap hoe langer hoe meer veramerikaniseerd. Net zoals Vlaams Belang angst zaait om volgelingen te hebben zaait de media sensatie om kijkers te hebben.

Ik vraag mij af waar dit eindigen zal?

Baby-beul!!!

Mij ergerde op de frontpagina van De Morgen het woord 'baby-beul'onnoemelijk. Een journalist moet verslag uitbrengen niet stigmatiseren.
Rose

"Een journalist moet verslag

"Een journalist moet verslag uitbrengen niet stigmatiseren."

Ironisch dat dit uitgerekend op Indymedia gezegd wordt...

ironie

de ironie ontgaat mij eerlijk gezegd wel, beste Joris.
Integendeel, ik vind Indymedia een oase in de kale woestenij die het huidige medialandschap nu is.
Zie bvb. de opiniebijdrage "gebroken geest", of de reactie op de ganse heisa over Anciaux en Gaza (sommigen zagen de skalp van Bertje al hangen aan hun mediapaard).
Ik maak me zelfs sterk dat nogal wat journalisten (van de gevestigde kanalen) dikwijls over het Indymedia-muurtje komen kijken, om eens wat perspektief te zoeken
Deze morgen had goeie ouwe (nadruk op het tweede) Guy Tegenbos het op dezelfde goeie ouwe vrt-radio (iets minder erg als tv, maar dat ligt aan de impact natuurlijk) over de invloed van vtm op het vlaams media-landschap. Zijn stelling was dat dit in de eerste plaats een goeie zaak was, want door de grotere concurrentie meer kwaliteit.
Toen de journalist vroeg of er ook geen sprake was van een zekere vervlakking zei Tegenbos : "Misschien wel Lode (ons kent ons zoals we wel weten) maar veel belangrijker is toch wel dat de kwaliteitsverbetering ..." (enz ... enz ... net wat hij tevoren al gezegd had).
Persoonlijk vond ik dat "Lode" het zéér braaf uitgedrukt had met die vervlakking. Vercommercialisering, verkapitalisering of verkleutering had ook gekund.

christophe

Gepost door christophe
30.01.2009

Tags