Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mega Mindy wordt Ann Christy

Mega Mindy wordt Ann Christy

22 september 1945, de oorlog kreunt na en in Antwerpen kreunt een jonge moeder tijdens het baren van haar kind. Christiaene Leenaerts ziet er die zelfde dag het levenslicht. Als kind krijgt ze een doorsnee jeugd & heeft een emotionele band met haar grootmoeder.
Een goed vak leren was in de jaren na de oorlog ontzettend belangrijk in dit gezin & Christiaene moest tegen haar zin naar de naaischool & zou later gaan werken in een schoenwinkel.

DID_7295.jpg

Mega Mindy wordt Ann Christy

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 1965 start ze een zangcarrière als Ann Christy in het orkest "The Adams" waar haar vriend en latere man Marc Hoyois als drummer aan de slag was.
Alle begin is moeilijk en het succes komt dan ook stilletjes aan.
Het Vlaamse publiek leerde haar pas kennen in 1968 via haar deelname aan de Knokke Cup & in 1975 vertegenwoordigde ze ons lang met het nummer “Gelukkig zijn”.
In 1978 schreef Bob Dylan twee songs voor haar: "Walk out in the rain" en "If I don't be there by morning".
In 1980 bracht ze "De Roos" uit (bekend van Bette Middler, in een vertaling van Johan Verminnen. Het lied werd niet direct een hit. In 1983 werd ze serieus ziek (baarmoederkanker), een strijd die ze uiteindelijk zou verliezen in 1984, op 38-jarige leeftijd. In 2009 zal het 25 jaar geleden zijn dat Ann Christy is overleden een feit dat niet onopgemerkt kan voorbij gaan.

Eindelijk respect

Vlaanderen zou Vlaanderen niet zijn mochten we onze helden niet eerst vergruizen om ze na hun dood toch het respect te geven die ze al lang verdiend hebben.
Hoewel ze tijdens haar leven al succes oogstte werd pas jaren na haar dood duidelijk wat voor talent ze was en hoe groot haar impact is op het hedendaagse Vlaamse lied. Gewezen premier Jean-Luc Dehaene vindt dat ‘De Roos’ het beste Vlaamse lied ooit & het nummer versloeg Queen van de eerste plaats in de top 1000 aller tijden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig artiest een diepe bewondering heeft voor Ann Christy.

Dit moet je durven

Weinigen hebben het aangedurfd om het repertoire van Ann Christy te brengen. Het unieke stemgeluid van Ann Christy is immers moeilijk te evenaren.
Free Souffriau pakt de uitdaging aan en komt met een Ann Christy-project.
Bij de jeugd is Free Souffriau vooral gekend als actieheldin Mega Mindy.
Vorig jaar verbaasde ze menig criticus, met haar deelname aan en, als winnaar van Steracteur/Sterartiest. Dit jaar schitterde ze als Nette in de succesvolle musical Daens. Een rol die ze vroegtijdig diende op te geven wegens de drukte in het Mega Mindy kamp.

Druk, drukker, drukst

Dat het druk is merk je aan de overvolle agenda van Free. Er is maar 1 Mega Mindy en die is gelukkig een supervrouw. Free is volop bezig met de opnames van een eerste Mega Mindy speelfilm, speelt momenteel mee in de Mega Mindy musical die zowel in Nederland als in België al een trein loopt en leeft zich volop in in haar Ann Christy project.
In maart verschijnt haar album vol bewerkingen van Ann Christy-songs.
Hiervoor kon ze rekenen op de steun van Mary Boduin, de dame die heel wat materiaal neerpende voor Ann Christy. Zij actualiseerde een aantal van de Ann Christy nummers.
De hommageplaat “Een beetje anNders” is geen klakkeloze kopie van de Ann Christy nummers maar eerder een respectvolle herwerking ervan.
De nummers blijven perfect herkenbaar en de plaat bevat plaat heel wat kippenvelmomenten. Nummers zoals “Dag vreemde man” & “Bla Bla Bla” klinken zo intens dat je mond openvalt van verbazing.
De eerste singel "Dag Vreemde Man" zal vanaf 15 februari in de winkels liggen.
Naast de CD zijn er ook concerten gepland op 12 en 13 februari in het oude post sorteer centrum Antwerpen X te Berchem.
Tijdens deze concerten wordt Free begeleid door een groot orkest onder leiding van echtgenoot Miguel Wiels. Tevens ontvangt ze een aantal gasten, zoals bv Nicole & Hugo, die een eerbetoon brengen aan de in 1984 overleden Ann Christy.

Info: www.sherpa.be - www.freesouffriau.be