Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bent u voor of bent u voor kernenergie?

Bent u voor of bent u voor kernenergie?

De nucleaire lobby schiet in actie met een campagne van twee miljoen euro. De bedoeling is een draagvlak te creëren voor kernenergie. Maar vanuit verschillende hoeken weerklinkt kritiek, Greenpeace en Groen! spreken van misleidende argumenten. Onze nationale beleidsvoerders daarentegen schikken zich naar de lobbyisten. Het Nucleair Forum lanceert de campagne in dezelfde periode dat Niras, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen haar Nationaal Afvalplan voorstelt.

nucleairforum1.jpg

Welke belangengroepen schuilen achter de campagne?

Op het eerste zicht hebben het Nucleair Forum en Niras geen gezamelijke belangen. Het forum beheert de kerncentrales en lobbiet voor de nucleaire industrie. Het Niras is een overheidsbedrijf dat zich met de opslag van radioactief afval bezighoudt. Toch zijn verschillende van hun partners zowel in het Nucleair Forum als in het Afvalplan van Niras vertegenwoordigd.

Het Nucleair Forum investeert twee miljoen euro in de campagne. Dat geld komt van de leden van het forum waaronder twee overheidsbedrijven namelijk SCK, het StudieCentrum voor Kernenergie, en IRE, het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen Hierdoor blijkt dat er belastingsgeld naar een pro-nucleairecampagne gaat. Jan De Putte, klimaatverantwoordelijke bij Greenpeace, verduidelijkt dat het SCK 150 000 euro bijdraagt voor de campagnekosten, de andere leden van het forum maakten geen bedrag bekend. Het Franse Suez GDF, het moederbedrijf van Electrabel, neemt het grootste deel van het budget voor de campagne voor haar rekening. Ze vertegenwoordigt de Franse nucleaire lobby.

Het Nationale Afvalplan dat Niras voorlegt, focust op de opslag van afval uit de Belgische centrales. Ze werken al dertig jaar aan dit plan. “Niras is een overheidsbedrijf, maar haar onafhankelijkheid kan men sterk in twijfel trekken”, zegt De Putte. “Via dochteronderneming Belgoprocess is Niras betrokken bij het Nucleair Forum. De controle op de kernafvalproducenten is dus niet onafhankelijk.”

De Putte zegt dat Robert Leclère twee onverenigbare functies bekleedt. Als voorzitter van het Nucleair Forum verdedigt hij de belangen van de nucleaire industrie, maar daarnaast is hij de CEO van Synatom. Synatom is een dochteronderneming van Electrabel waardoor ze automatisch lid is van het Nucleair Forum. Dit is problematisch aangezien ze in opdracht van de overheid het fonds voor de ontmanteling van de kerncentrales beheren. De overheid heeft bovendien een golden share in dit bedrijf en twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur. De overheidsinstellingen verdedigen zo privébelangen in de nucleaire industrie.

Wat is het doel van de campagne?

De overheid moet tegen het najaar van 2009 een duidelijk standpunt innemen tegenover kernenergie. Sinds de ramp in Tsjernobyl in 1986 reageerden nationale regeringen met de voorbereiding op een kernuitstap. Ook België nam goede voornemens en in 2003 ontstond een wettelijke regeling omtrent de uitstap. In 2014 moeten de drie kleinste centrales sluiten. Momenteel heeft ons land zeven centrales die goed zijn voor 55 procent van alle electriciteit.

De Belgische politiek trekt zich ondertussen terug en wil een herziening van de wet. De nucleaire industrie reageert met een mediaoffensief om druk uit te oefenen op de beleidsmakers en de publieke opinie. Uit een peiling naar de opinie bij de bevolking blijkt dat 15 procent voor kernenergie is en 15 procent tegen, 70 procent heeft totaal geen standpunt ingenomen over de kwestie. Vooral die groep willen het Nucleair Forum en Niras aanspreken. De campagne moet een draagvlak voor kernenergie creëren. Daarom plant het forum nog twee acties om de druk op onze beleidsvoerders op te voeren. De eerste in juni met de verkiezingen en de tweede in oktober na de zomerpauze voor de regering. Ook Niras vraagt tegen uiterlijk 2010 een principeakkoord over de opslag van radioactief afval in ondergrondse kleilagen. Tegen dan is men trouwens al veertig jaar bezig met onderzoek hiernaar.

Waar ontstaat het protest?

Verschillende verenigingen dienden ondertussen klacht in bij JEP, Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame tegen de pro-kernenergiecampagne. Deze klachten zullen dinsdag door de jury behandeld worden. Dan zal duidelijk zijn of de inhoud van de campagne in strijd is met de wettelijke bepalingen inzake de neutraliteit van de boodschap. Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid (Groen!) diende een klacht in tegen het Nucleaire Forum, omdat de campagne niet neutraal is. “De campagne is misleidend, omdat ze stelt zowel voor- als tegenargumenten naar voor te schuiven, terwijl het wel degelijk de bedoeling is het publiek voor zich te winnen.” Ook Greenpeace reageert op de campagne. “We zullen correcte informatie verspreiden om de voor- en tegenargumenten op een neutrale manier uit te leggen.”, aldus De Putte.

Minister van Consumentenzaken en Klimaat, Magnette (PS) ontving een klacht van de milieuvereniging 'Respire'. Zij spreken van pure manipulatie. Senator Lambert (SLP) sprak Magnette aan over de inmenging van overheidsbedrijven in de campagne, het SCK en IRE moeten zich terugtrekken. Wat Synatom betreft vindt hij dat de CEO Leclère moet kiezen tussen Synatom of zijn voorzitterschap bij het Nucleair Forum, de twee functies zijn onverenigbaar. Ook de vertegenwoordigers van de overheid in de raad van bestuur van Synatom zijn onaanvaardbaar.

Hoe verdraait het Nucleair Forum de anti-kernenergieargumenten in de campagne?

U bent voor kernenergie want u wilt altijd electriciteit

De voorraad van fossiele brandstoffen is uitputbaar. Ze zijn ook niet overal verkrijgbaar, uranium wordt nauwelijks gedolven in Europa. Volgens het Nucleair Forum zijn ze buiten de weinig stabiele gebieden als het Midden-Oosten en Rusland, ook verkrijgbaar in Canada en Australië. Het forum verzekert dat we er ook nog verschillende eeuwen beroep op kunnen doen. Dat klopt volgens Groen! niet. Volgens hun is er gezien het huidige verbuik nog slechts uranium voorradig voor de komende 60 jaar. Moesten de expansieplannen in China en India ook effectief doorgaan dan zal het uranium nog sneller uitgeput zijn. Het nucleair forum haalt aan dat hernieuwbare energie niet altijd beschikbaar is. Groen! haalt verder nog aan dat ons kerncentralepark verouderd is.

Kernenergie is niet veilig

De kernlobby schat de kans op een ernstige kernramp bij ons bijzonder klein is, maar er is natuurlijk wel een kans. Dit stelt groen!. Ze vinden het ook raar dat als kerncentrales zogezegd veilig genoeg zijn om in Vlaanderen te staan, verzekeringsmaatschappijen de gevolgen van een kernongeval niet dekken.

Greenpeace heeft een jaarkalender gemaakt waarop op elke dag een incident, al dan niet ernstig, staat vermeld. Volgens het nucleair forum is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in de veiligheid.Volgens hun zullen de nieuwe reactoren zelfs nog veiliger zijn. Groen! haalt aan dat kerncentrales een doelwit kunnen zijn van terroristische aanvallen. Het Nucleair Forum baart zich daar geen zorgen over omdat ze stelt dat de bewaking van nucleaire installaties hoog is inzake agressie en indringing. Het geeft wel toe dat er incidenten geweest zijn waar activisten binnengedrongen zijn op een terrein, maar verdedigt zich dat deze niet tot aan het eigenlijke nucleaire deel van de centrale konden geraken. Ook Anja Hermans stelde zich vragen bij de veiligheid rond de kerncentrales. Ze heeft een dossier gemaakt waarin ze de mankementen in de veiligheid rond de kerncentrale van Doel aantoonde. Als reactie hierop klaagde Electrabel haar aan.

U bent voor kernenergie want u wilt u kinderen de opwarming van de aarde besparen

Kerncentrales zorgen voor minder CO2 uitstoot dan klassieke gasgestookte centrales. In het totale proces stoten ze een derde CO2 uit van die klassieke centrales. Belgie haalt ongeveer 60% elektriciteit uit kernenergie en toch behoort België tot een van de landen met de hoogste CO2-uitstoot per hoofd en per eenheid BNP. Het kernafvalprobleem is zeer ernstig en onoplosbaar volgens Groen!. Er werden al miljarden geïnvesteerd in het zoeken naar een manier om hoogradioactieve stoffen gedurende een miljoen jaar veilig af te sluiten van de buitenwereld. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties stelt vast dat kernenergie geen oplossing voor de klimaatverandering biedt.

Kernenergie is duur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de grootste wetenschappers van die tijd een blanco cheque om onderzoek te doen naar kernenergie. Moest dit herhaald worden dan zou er volgens Groen! ongetwijfeld ook een nieuwe revolutionaire technologie kunnen ontwikkeld worden die kernenergie overbodig zou maken. Generatoren vervangen of nieuwe kernreactoren bouwen is zeer duur. Electrabel wil de stoomgenerator van Doel 1 vervangen, dat zou zo'n 100 miljoen euro kosten. Doel 1 moet normaal gezien sluiten in 2015. Met dat geld zouden 50 grote windturbines kunnen aangekocht worden.

De prijs van uranium heeft op de vrije markt de voorbije jaren aanzienlijke schommelingen doorgemaakt. Volgens het Nucleair Forum heeft dat weinig gevolgen gehad voor België omdat ze een werken met langetermijnscontracten met Synatom, dat de uranium voorraad beheert.

Tijdens de monopolieperiode van Electrabel kregen de Belgische huishoudens een van de hoogste stroomfacturen van alle OESO-landen.

U bent tegen kernenergie want u denkt aan het verleden

Volgens Groen! is kernenergie onlosmakelijk gelinkt aan de prodctie van atoomwapens zowel op institutioneel, technisch als historisch vlak. Zo verkocht de Belgische regering tijdens WOII hoogwaardig uranium uit Belgisch Congo aan de VS. Zij maakten er de atoombom mee die in 1945 op Hiroshima viel. Ook de ramp in Tsjernobyl is nog niet uit het geheugen verdwenen.

In Nederland financiert de overheid juist anti-kernenergie

Grappig genoeg is in Nederland het omgekeerde het geval: Anti-nucleaire organisaties als Wise en Laka worden door de Nederlandse overheid betaald. Zo krijgt Wise haar geld van het ministerie van VROM en dat van Economische Zaken (via Senter, een subsidieverstrekker).

Geestig contrast. Blijkbaar is jullie overheid meer pro-nucleair dan de onze...

IN DE KERN

Kernenergie is schadelijker dan aangetoond kan worden door de grove meetinstrumenten die gebruikt worden. Men zegt dat Ufo's helpen de vervuiling van onze planeet in zekere mate, binnen de wet van karma, teniet te doen, en het evenwicht van onze planeet te herstellen.

http://www.sharenl.org/sterwonder.html#Ster

Klakkeloos

Triestig dat jullie als zogenaamde "onafhankelijke" media klakkeloos de argumenten van Groen! overnemen. Die argumenten zijn nl. geïnspireerd door politieke overtuigingen en dogma's ipv door argumenten.
De tekst onder de vraag "U bent voor kernenergie want u wilt u kinderen de opwarming van de aarde besparen" staat bijvoorbeeld bol van de dubbelzinnige zinsconstructies en is een mooi staaltje van naast de kwestie babbelen.
Wil je een verhaal vertellen, doe dan wat research en vertel het volledig.
Is dit niet mogelijk, denk dan eens na om de naam van de site veranderen.

Ik ben het eens dat het

Ik ben het eens dat het artikel hierboven van Indymedia slecht geschreven is. De tekst heeft niet altijd te maken met de titels, en argumenten worden op een hoopje gegooid zodat de logica verloren gaat. Spijtig.

Er is nochtans al veel degelijk studiemateriaal beschikbaar over de gevaren en de overbodigheid van kernenergie, kijk bvb op http://www.greenpeace.nl/campaigns/kernenergie.

De hoofdargumenten tegen kernergie die ik altijd gebruik zijn:
- te duur als je ALLE kosten van de gehele nucleaire cyclus in rekening brengt, van uraniummijn tot stokkage van het afval.
- geen oplossing voor het afvalprobleem; geen controle mogelijk op afval gedurende duizenden jaren.
- gevaren voor de volksgezondheid zijn genetisch van aard, dus veel verder reikend dan het gevaar voor het directe slachtoffer zelf.
- zeer vervuilend productieproces: uraniummijnen, preparatie van de brandstof, opwerking, onderhoud, stokkage.
- uiterst gecentraliseerde energieopwekking, en dus niet flexibel, zeer kwetsbaar en ondemocratisch.
- het proliferatiegevaar naar kernwapens toe.
- de beperkte hoeveelheid uranium die nog voorradig is, en het falen van het kweekprogramma.

Kernenergie?

Ik ben van uit mijn opvoeding altijd tegen kernenergie geweest, maar ik begin me nu toch wel een paar vragen te stellen. Al het bovenstaande is hoogstwaarschijnlijk waar, maar is het MOGELIJK om de kerncentrales te sluiten? Dan hebben we toch niet genoeg energie, waardoor we die ergens anders moeten kopen. En wie zegt dat die energie niet is opgewekt in centrales? Bovendien vraag ik me af of de CO2 van andere electriciteitscentrales niet hoger is. Buiten het walgelijke afval van kernenergie is er toch niet zoveel vervuiling, wel?

Waar hebben we het over?

Ik heb de Duistere jaren '80 niet bewust meegemaakt en daarom sta ik er misschien anders in. Maar waar hebben we het in ....naam over?

Frankrijk draait voor 75% op kern, Zweden komt terug op de beslissing om kern uit te faseren, in Finland bouwt men twee centrales, in Engeland gaat men bijbouwen en zelfs (holy man) Obama is voor kernenergie! Zouden zij allemaal gek zijn of zitten er in Duitsland, België en Nederland soms een paar verstokte jaren 70&80 types die hun oude denkbeelden niet kunnen loslaten?

Volgens mij is kernenergie de enige manier om grootschalig CO2-vrije elektriciteit te genereren, op een redelijk betaalbare manier. Natuurlijk vind ik die windmolens en zonnepanelen leuk, maar je gelooft toch niet echt dat we daarmee serieus kolen- en gascentrales ovebodig gaan maken...? Dan maar liever nuclear...

Eigenlijk vind ik nucleaire energie zelfs cool, het heeft iets science-fiction achtigs; bijna ontembare krachten die door onze slimme ingenieurs worden gedresseerd en ten dienste van de Mensheid gesteld...

Ik zeg nucleair renaissance: gogogo!

Julia (1980)

Buiten het walgelijke afval van kernenergie is er toch niet ...

Vreemde comentaren onder dit artikel

Eerst en vooral vind ik bovenstaand artikel een verdienstelijke poging van twee vrijwilligers om een leugenachtige campagne die € 2.000.000 kost te counteren.

Het is niet omdat GROEN! als politieke partij iest beweert dat het daarom niet waar zou zijn. Als men vind dat wat GROEN zegt verkeerd is, graag de argumenten dan.

Julia vind het hele anti-nulcaire debat niet meer van deze tijd. Veel argmunten draagt ze niet bij buiten dan desinformatie die ook de nucleaire lobby rondstrooit: we geen realistisch alternatief.

Eigenlijk is het redelijk eenvoudig.
Laat de nucleaire industrie ook betalen voor het geheel: bouwen, beveiliging, afbraak, transport & opslag afval (op een veilige manier??), ... Als je dan ook nog elke militaire spin off verbied en onmogelijk maakt dan zullen ze snel overschakelen en investeren in alternatieven.

Dat landen die in volle ontwikkeling zijn in Azië of Afrika voorlopig kiezen voor nucleaire energie keur ik niet goed maar kan ik begrijpen. De enige remedie daartegen is dat onze westerse energie sectore kennis uitwisselt met die landen.

Argumenten als dat kern energie cool en iets science fiction achtigs zou hebben... jah.
Er zijn ook mensen die 4x4's cool vinden, en voor Jules Vernes was een duikboot science fiction.

Een 8+

De ijdel masturberende generatie die in de tachtiger jaren is geboren is iedere band kwijt met de ellende van de tweede wereldoorlog en de daaruit voortvloeiende uitvinding van de atoombom; dat is het resultaat van indoctrinatie. Julia heeft waarschijnlijk altijd goede cijfers op school gehad, allemaal achten. Gefeliciteerd, Julia (geboren in 80, of 80 jaar oud), young and beautiful, oud en dement, de ingeburgerde gecombineerde geilheid, ik bedoel de truttigheid, heeft het toch gewonnen.

Clint Eastwood is tachtig.

'Eighty? It's just a number'

Clint Eastwood

alternatief

er zijn genoeg alternatieven die kunnen gecreeerd worden, voor zowel kern als andere grootvervuilers. Maar, vind men ze politiek wel haalbaar? Proberen kan men altijd, even misschien een beetje simplistisch, de sahara is groot.

de sahara is groot

Ja De Sahara is groot, ze kan volgezet worden met windmolens en zonnepanelen....onbeperkte energie...maarja zet ligt in een zone waar ze geen vat op hebben zeker.

Zelfbewust

De moderne zelfbewuste Belgische vrouw heeft haar huishouden met keuken verruild voor een muliculturele universiteit met kerncentrale, waar ze levensgevaarlijke gerechten maakt.

CO2

Een kerncentrale mag dan misschien weinig CO2 produceren, het produceren van de brandstof voor de reactor produceert dan weer wel heel veel CO2.

Spended Fuel Tanks

En met de waste van de Spended fuel tanks weten ze ook geen blijf,...enkele jaren op de site zelf, en dan,...doorsluizen,...

Ik denk dat de reacties van

Ik denk dat de reacties van Liesbeth en Julia pro kernenergie een meer uitgebreid antwoord vragen dan de paar emotionele reacties die hierboven staan want die werken in de andere zin vrees ik.

1) Het is niet omdat het protest tegen kernenergie al dateert van de jaren 70 dat het per definitie niet correct meer zou zijn. In de jaren 70 en 80 werd dat protest vooral gedragen door kleinere groeperingen maar het werd ook toen al flink onderbouwd door wetenschappelijke studies. Vanaf de jaren 90 is het dan Greenpeace die de erfgenaam is geworden van dit protest, en dit staat mijns inziens garant voor een degelijke onderbouwing. Het protest tegen kernwapens dateert ook uit de jaren 60 en 70, en is dat dan ook een "oud denkbeeld"? Als je iets verwerpt moet dat gebaseerd zijn op een inhoudelijke analyse, niet op het tijdperk waar het uit komt.

2)Julia schrijft "waar hebben we het over"? Het is inderdaad essentieel dat je eerst weet wat kernenergie juist is, hoe de gehele cyclus van uraniummijn tot afvalstokkage in mekaar zit, wat de risicos zijn bij al die stappen, etc. voor je je zomaar uitspreekt voor kernenergie. Naast de puur technische en veiligheidsproblemen met kernenergie zijn er zoals ik zei ook de maatschappelijke nadelen zoals de grootschaligheid, de centralisatie, de kwetsbaarheid.

3) Het feit dat sinds kort opnieuw een aantal landen kiezen voor kernernergie is geen valabel argument. En zeker niet dat "zelfs" Obama dit doet. Obama wil ook meer troepen naar Afghanistan sturen. Het feit is dat dit altijd een slingerbeweging is geweest, landen spreken zich uit tegen kernernergie, dan 10 jaar later weer voor, dan weer tegen. Ik vrees dat de huidige keuze van een aantal landen voor kernenergie is ingegeven door zeer korte termijn denken, namelijk op een zo gemakkelijke en snelle manier de CO2 uitstoot verminderen om de Kyoto normen te halen. Dit is echter een achterhaald scenario: in november 2000 werd tijdens een UN klimaatconferentie in Den Haag beslist geen broeikasgas-kredieten te verlenen aan kernenergie omdat kernenergie "dirty, dangerous and unnecessary" is. Kernenergie is dus geen oplossing voor het CO2 probleem, ook al omdat de gehele kernenergiecyclus ook zelf een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uitstoot.

4) Feit is dat er een andere manier mogelijk is om de klimaatopwarming te stoppen, en dat is de combinatie van programmas voor energiebesparing en voor de ontwikkeling en veralgemeende toepassing van milieuvriendelijke energiebronnen. Dat zou pas een echte investering zijn in de toekomst, want kernenergie is zowieso een doodlopend straatje wegens de kleine voorraden Uranium die nog beschikbaar zijn. Kiezen voor een lange termijn duurzame oplossing is pas "cool", en vereist zo mogelijk nog "slimmere ingenieurs" dan zij die sleutelen aan kerncentrales.

5) Natuurlijk zullen milieuvriendelijke energiebronnen in combinatie met energiebesparing niet onmiddelijk in al onze behoeften kunnen voorzien. We zullen dus nog een tijd met bvb schone gascentrales verder moeten doen, en centrales op biobrandstoffen. Niemand vraagt ook de kerncentrales onmiddelijk te sluiten, dit zal gespreid worden zodat we in de tussentijd nog voldoende energie kunnen produceren. De essentie is echter de KEUZE die je NU maakt voor de toekomst: ik pleit er voor dat we nu de keuze maken om grootschalig te investeren in energiebesparing en groene energiebronnen, gekoppeld aan een plan om de kernergie geleidelijk af te bouwen. Gogogo !!!!!

Enige oplossing

Kan men eindelijk eens rustig nadenken over het energie probleem. Blijkbaar is men op Indymedia tegen kernenergie omdat het TEGEN is en niet VOOR. Dat er hier niet al te veel technisch geëduceerden bijzitten is aan te nemen, maar ik zou iedereen toch aanmanen om even na te denken.

Wat de Groenen willen is alternatieve energie. Goed, maar wat blijkt ? Al die goede bedoelingen zullen maar tot 20% van onze benodigde energie leveren. Wat moeten we voor de rest doen ? Buitenlandse kernenergie kopen of domweg zeggen: minder energie gebruiken. Mensen toch ! 85% van alle electriciteit in België wordt gebruikt door de industrie.

Weet ge wat we doen ? We leggen de industrie plat en dan gaan we doen wat de meeste Indyërs doen: geld ontvangen van de staat en niet nadenken wie er voor zorgt dat er geld in de schatkist komt.

NADENKEN VERDOMME !!!

nadenken inderdaad

Goed nadenken moeten we inderdaad, dat is nu juist the point.

Stellen dat
- er op Indymedia niet al te veel technisch geëduceerden zitten (ik ben dat wel toevallig),
- dat wij altijd "tegen" alles zijn in plaats van "voor" (ik ben VOOR milieuvriendelijke oplossingen),
- dat onze oplossingen hetzelfde zijn als de industrie plat leggen (ik sprak van een geleidelijke afbouw van de kernenergie),
- en dat de meeste "Indyërs" profiteurs zijn (te gek om op te antwoorden),
draagt niet echt bij tot een sereen debat gebaseerd op "nadenken". Het is ronduit kinderachtig, absurd en lasterlijk. Het resultaat van een nucleaire lobby in het nauw gedreven?

Wat is de gratuite bewering van Burbrook: grootschalige energiebesparingsprogrammas en veralgemeende invoering van milieuvriendelijke energiebronnen kunnen nooit meer dan 20% van onze energiebehoeften leveren. Dit is het welgekende dogma van de voorstanders van kernenergie. Het probleem is dat deze schatting gebaseerd is op een situatie waarin geen energiebesparing gebeurt, en waarin een zeer conservatieve schatting wordt gemaakt van het aantal en de capaciteiten van milieuvriendelijke energiebronnen. Ik herinner me dat 10 jaar geleden het cijfer 5% werd naar voor geschoven ...

Wat wij voorstellen is een radicale herdenking van de meeste van onze industriële processen, georiënteerd naar een minimisatie van het energieverbruik en recuperatie van energie, en een massale investering in de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen.

Uiteraard kan ik hier op dit forum in een paar lijnen niet aantonen dat we op termijn op deze manier in onze energiebehoeften kunnen voorzien, net zoals Burbrook niet in een paar lijnen kan aantonen dat het niet kan. Dit is een technisch debat dat in de eerste plaats tussen specialisten moet plaats grijpen, en daarna naar de gewone man en vrouw vertaald moet worden. Het enige dat ik hier kan zeggen in dit verband is dat

- een aantal studies reeds hebben aangetoond dat de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame energiebronnen veel groter zijn dan tot nu toe werd aangenomen; het belangrijkste is om NU te investeren in het relevante wetenschappelijk onderzoek en in de nodige technologie ontwikkelingen;

- het zeer belangrijk is dat diegenen die in dit hogervermelde debat verdedigen dat alternatieve energiebronnen niet voldoen, geen geld verdienen aan de nucleaire industrie (wat in de meeste gevallen nu het geval is bij de studies die vanuit die kant komen).

En, in any case, onze Uraniumvoorraden gaan nog maximaal 60 jaar mee (beste schatting), dus ook U Burbrook zal alternatieven moeten ontwikkelen voor Uw kleinkinderen, of het worden nog profiteurs... Zij zullen blij zijn dat wij er nu al mee begonnen zijn!

I liiiiike!

Hiep hiep hoera! Ik richt een fanclub op voor Werner!

Het belangrijkste argument voor mij is inderdaad DE KEUZE die je op dit moment maakt. Als je de keuze maakt om kernenergie af te bouwen, dan ga je de zoektocht naar nieuwe coole en hippe technologieën om energie uit hernieuwbare bronnen te halen enorm stimuleren. En dat is wat er moet gebeuren. Nu!

De transitie van energie uit nucleaire – gas – of andere fossiele brandstoffen mag van mij gerust geleidelijk aan gebeuren. Zodanig dat niemand zich moet generen om simultaan te koken, televisie te kijken, op internet te surfen, de was te doen, de centrale verwarming op maximum te zetten en te genieten van de sfeer van de kerstboomverlichting terwijl de douche voorverwarmt.

Dat belet echter niet dat ik het lichtelijk onethisch vind om de wereld naar de zak te helpen, of op te zadelen met enorme problemen omdat WIJ altijd maar vinden dat WIJ niet genoeg hebben. Die tijdsgeest van ikke-ikke-ikke en verspilling staat me niet zo aan.

Vooruitgang is positieve verandering!

JanJ

Is Groen dan zo objectief ?

De commentaren van Groen! op de Nucleair Forum campagne spreken voor zich. In feite verraden de Groenen zichzelf. Ga maar eens kijken op http://www.groen.be/ideen/dossiers/dossier---kernenergie_255.aspx

Daar schrijven ze zelf:
"Het Groen!-standpunt tegen kernenergie komt dan ook niet uit de lucht vallen en is niet zomaar een symbooldossier of een “groene dada”, waar een of andere ecofundamentalist op een blauwe maandag mee is wakker geworden. Veel groene partijen vinden immers hun oorsprong in de wereldwijde ecologische beweging die ontstond om uitgerekend de strijd aan te gaan met de kernenergie. Hiermee is meteen het enige positieve aspect aan kernenergie aangehaald."

Met andere woorden, Groen! geeft toe dat hun *bestaanreden* en hun historische opgang helemaal te danken is aan anti-kernenergie campagnes. Ze kunnen dus gewoon niets anders dan anti-kernenergie zijn, en kunnen bijgevolg geen objectief oordeel vellen over dat aspect. Hun "neutraliteit" is op zijn minst even twijfelachtig als die van Electrabel, gezien hun "fond de commerce" net "anti-kernenergie" is, op dezelfde wijze of nog meer dan Electrabel.

Als je een verdere analyse van hun argumentatie wil lezen, ga dan kijken op mijn webstek http://kernenergie.van-esch.org

Domme kritiek op Groen!

En wat dan nog als GROEN! zijn bestaan te danken heeft aan de kernenergie beweging.

Ik heb tussen al die verdachtmakerij nog geen argumenten gehoord / gelezen dat de standpunten inhoudelijk verwerpt.
Want het debat is in wezen niet anders dan in die jaren 70 en 80, toen GROEN en de andere ecologisten hun ontstaan zagen.

inderdaad, net als toen.

Inderdaad, de redenen waren even fout toen in de jaren 70 en 80. Heb je mijn argumentatie gelezen op mijn webstek ? De zever gaat er even goed in nu als toen. Dat is al bijna 40 jaar dat die onwaarheden verkocht worden, en geen windeieren leggen voor de politici en ideologen die ze verkondigen. Kijk waar "groen" toen stond, en kijk waar ze nu staan. Groen, en de hele politieke en economische handel waar die voor staan, hebben minstens evenveel belang in anti-kernenergie propaganda dan het "militair-industriele complex" zou hebben in een pro-kernenergie campagne. Ik zou zelfs zeggen, het is veel levensnoodzakelijker voor de groene lobby om anti-kernenergie levend te houden dan het is voor Electrabel om kernenergie levend te houden. Want Groen leeft van de bangmakerij (de planeet gaat omzeep) samen met het aanbieden van nep-oplossingen waarvan ze weten dat die niet gaan werken. Op die manier bekomen we een situatie waar de bangmakerij - ondanks verwoedde "pogingen" om daar iets aan te doen - kan blijven werken (een echte oplossing zou het probleem oplossen en dus de reden voor de bangmakerij weghalen).
Welnu, als we met een "onoplosbaar" probleem worden geconfronteerd, waar de mensen bang van gemaakt zijn, dan kan je ze ideologisch en politiek beinvloeden. Bange mensen die geen oplossing zien, zoeken raad bij goeroes. En dan kan je vragen om offers te brengen (ga met de fiets, schakel je TV uit, ga niet op reis, eet radijsjes uit je tuin,...die niet volstaan), en dan kan je schuld aanwijzen (van al je tegenstanders), en dan wordt je belangrijk. DAT is Groen.

En de doorn in hun oog is natuurlijk kernenergie, die een echt probleem ook een echte oplossing aanrijkt.

euh.....

Lees ik nu verkeerd?
Maar ik lees nog steeds geen argumenten.

Mijn stelling: Laat de energie sector opdraiien voor alle kosten: bouw, afbraak, beheer, beveiliging, afval, .... en verbied elke militaire spinn off.... ze zullen zeer snel kiezen voor andere energie.

argumenten

De argumenten staan op mijn webstek: http://kernenergie.van-esch.org

Het is veel te lang om hier over te tikken.

Lees daar "Het kernenergie dossier van Groen!"
en lees er ook:
"propere stroom werkt"
en als je toch bezig bent:
"de tien argumenten van Peter Tom Jones"

Ze staan alle drie op de hoofdpagina.

Je kan ook op "kritiek op kernenergie" klikken, en daar het artikel "het fameuze rapport van Storm van Leeuwen en Smith" lezen, waarin wordt uit de doeken gedaan hoe onzinnig dat rapport is (dat wil zeggen, tot welke gekke besluiten dat rapport leidt als je gelooft wat ze zeggen, namelijk dat mijnen meer energie verbruiken dan het hele land waarin ze vertoeven, en dat mijnen voor 10 keer meer geld gebruiken om een kg uranium te delven dan de prijs waaraan ze die verkopen en nog meer van dat leuke).

argumenten, kort.

Maar om de argumenten samen te vatten:

1) kernenergie is niet veilig
Kernenergie is duizenden keren veiliger dan autoverkeer. Dat wil zeggen dat de kans dat U sterft aan een ongeluk in een kerncentrale duizenden keren kleiner is dan de kans dat U sterft in een auto ongeluk. Aangezien we autoverkeer aanvaarden, met hun risico, is het risico van kernenergie bijgevolg verwaarloosbaar hiermee.

2) Kernenergie is vervuilend
De argumenten over CO2 uitstoot zijn eigenlijk fout. Kijk vooral naar de goede resultaten van Frankrijk, en de slechte resultaten van Duitsland. Steenkoolmijnen en steenkool centrales maken veel meer doden per jaar (~5000 per jaar in China) dan de gehele nucleaire industrie ooit heeft gedood.

3)Het prijsargument is fout. De stroom is het goedkoopste in Frankrijk en in Zweden, en Belgie doet het beter dan Duitsland en vooral dan Denemarken.

4) Er zijn geen echte argumenten om te zeggen dat de stroom van kerncentrales minder betrouwbaar is dan die van een windmolen park he.

5) Ja, historisch gezien hebben kernenergie en atoomwapens een gemeenschappelijke ontwikkeling gekend. So what ? Ik heb ten eerste niks tegen atoomwapens (zij hebben voor vrede in Europa gezorgd voor meer dan een halve eeuw), maar ten tweede heeft de historische oorsprong van een technologie toch geen belang ?

6) Kernenergie is inderdaad overbodig als je veel fossiele brandstof (gas) kan gebruiken: zie "propere stroom werkt" waar men de 3 oudste centrales door ~80% gas en ~20% wind wil vervangen.

Werner's argumenten.

Te duur: de kosten zijn grotendeels in rekening gebracht. Misschien is de spaarpot voor de ontmanteling te klein, dat is mogelijk, maar er is tenminste een. Steenkool en gas centrales leggen geen spaarpot aan om de gevolgen van een klimaatsverandering te financieren.

Afval: er zijn wel degelijk oplossingen, en die "moet opgeslagen worden voor 100 000 jaar" is met een korrel zout te nemen. Het SAFIR II rapport geeft aan dat er geen problemen gevonden zijn met een opslag in Boomse klei (hoewel ze ook geen *garantie* kunnen geven dat er geen enkel probleem kan optreden - maar kunnen de Groenen garanderen dat ze met hun plan geen klimaatsverandering gaan veroorzaken ?). Maar technisch gezien zijn er betere oplossingen, zoals dumpen in het diep-oceaan slib (zie bijvoorbeeld het Subseabed project). Het is echter politiek niet haalbaar. Zelfs domweg dumpen in de zee is technisch gezien geen gekke oplossing.

Genetische gevolgen: dat is ten eerste nooit aangetoond. De stochastische effecten van straling geven wel kanker, maar - in tegenstelling tot wat men dacht - vindt men geen aanwijzingen van belangrijke effecten op de nakomelingen (de kinderen van Hiroshima overlevenden hebben bijvoorbeeld geen enkele statistisch verhoogde kans op misvormingen). Maar ten tweede is de belangrijkste vorm van bestraling van natuurlijke oorsprong (2.4 mSv), gevolgd door... medische diagnose (0.4 mSv). Kernenergie staat in voor minder dan 0.001 mSv per jaar.

Het productieproces is veel minder vervuilend, en op veel minder locaties (beinvloedt dus een veel kleiner stukje aardoppervlak) dan steenkool mijnen en olie en gas velden. De hele cyclus is veel schoner dan alle olietankers en dergelijke. Zoals reeds gezegd, is de totale gemiddelde stralingslast ten gevolge van kernenergie minder dan een duizendste van de natuurlijke stralingslast.
Steenkool centrales brengen veel meer straling in de omgeving dan kernenergie (wegens de kleine fractie uranium en radium die steenkool bevat, en de enorme hoeveelheden die verstookt worden: een paar miljoen ton per jaar per centrale)

Gecentralizeerd: waarom is dat plots een argument ?

Proliferatie: moderne kerncentrales zijn niet echt behulpzaam bij het maken van kernwapens ; oude grafiet reactoren zijn daarvoor veel beter geschikt. Als je echt een bom wil maken, en je gooit er genoeg geld en technologie tegenaan, gaat het zowiezo lukken. Kernenergie in Belgie is niet verantwoordelijk voor bommen in Iran, he.

Kweekprogramma: het is niet gefaald, het is politiek afgeschoten. Wat vele mensen niet weten, is dat er in Frankrijk reeds een kweekreactor van 250 MWe draait sinds 35 jaar (Phenix). Kalkar is afgeschoten door de Duitse groenen, en Superphenix door de Franse groenen. De Amerikanen hadden de IFR, maar die is afgeschoten door Al Gore.

Maar kweekreactoren werken wel degelijk.

Kweekreactoren kunnen uit het huidige afval nog ongeveer 50 tot 100 keer de energie halen die er reeds is uitgehaald, wat wil zeggen dat je met het afval van 30 jaar kernenergie, nog een paar duizend jaar voortkan.

opnieuw: kwestie van keuze maken

In elk van de argumenten van Patrick zitten punten die verzwegen worden, ik ga daar hieronder even kort op in, maar dit is eigenlijk niet het echte punt. Ik zie ook wel dat de meeste kerncentrales er rustig op los draaien en, mits enkele uitzonderingen, zonder al te veel onmiddellijk zichtbare problemen stroom leveren. Natuurlijk kunnen we als we dat willen nog 50 jaar gewoon doorgaan met kernenergie, en misschien, als we geluk hebben, zonder al te veel erg (behalve dan het opzadelen van duizenden generaties met een afvalprobleem).

De echte vraag is echter waar we in willen investeren naar de toekomst toe. Net zoals olie en steenkool is kernenergie afhankelijk van eindige voorraden, en op is op. De alternatieven die ik naar voor schuif zijn (relatief gezien) oneindig voorradig en duurzaam, en dus de enige oplossing op lange termijn. En daarenboven zijn ze ook nog veilig, wat mooi meegenomen is.

De overheidsmiddelen die in energieonderzoek kunnen geïnvesteerd worden zijn beperkt, en de laatste 50 jaar zijn het grootste deel daarvan naar de nucleaire sector gegaan, en niet naar alternatieven. Onder druk trouwens van zij die veel geld verdienen aan kernenergie. Ik pleit er nu voor dit proces om te keren, en massaal te investeren in duurzame alternatieven. Zoals ik hierboven reeds zei is het introduceren van energiebesparing, zowel in productieprocessen als in het verbruik, een zeer belangrijke schakel hierin. Een koelkast van 15 jaar geleden verbruikte bvb gemiddeld 133% meer dan de A++ modellen van nu. Ik zie in de argumentatie hierboven of op de aangehaalde website geen woord over energiebesparing.

Als bijdrage aan het debat wil ik nog kort ingaan op een aantal verzwegen of verdraaide feiten uit de kritiek op mijn argumenten:

- Het argument dat Groen! niet geloofwaardig over kernenergie kan spreken omdat het hun bestaansreden is, is toch wel een erg vreemde hersenkronkel. Als een maatschappelijke beweging ontstaat om een mistoestand aan te klagen, dan zou daarna die beweging geen recht van spreken meer hebben omdat het over hun bestaansreden gaat!? By the way, ik ben geen lid van en stem zelfs niet op Groen!, om andere redenen dan kernenergie. Oef, gelukkig heb ik nu weer recht van spreken.

- Het altijd weer vergelijken van de gevaren van kernenergie met autoverkeer. Voorstanders van roken op openbare plaatsen doen dat ook, en het is een kromme redenering:
ten eerste hebben we de risicos van autoverkeer grotendeels zelf in handen en kunnen we die fors verminderen door veiliger te rijden; de bevolking heeft geen impact op de veiligheid van kerncentrales;
ten tweede zetten de gevolgen van een kernongeluk zich genetisch door op de volgende generaties, zie verder hieronder;
ten derde is het toch niet omdat er nog gevaarlijker fenomenen bestaan in een samenleving dat je geen inspanning moet doen om zoveel mogelijk andere gevaren te bannen;
ten vierde neemt de overheid continu maatregelen om het autoverkeer veiliger te maken en alternatieven te ontwikkelen, maar dit was tot voor kort niet het geval voor wat betreft alternatieven voor kernenergie.

- "steenkool is ook zo vervuilend" zie ik op de website regelmatig terugkomen; inderdaad, en daarom willen we ook geen steenkoolcentrales meer bouwen!

- "De stroom is goedkoop in sommige landen die veel kerncentrales hebben" : het feit is dat de electriciteitsprijs door veel andere factoren beïnvloed wordt; en de kost voor afvalverwerking en ontmanteling van nucleaire installaties is slechts voor een zeer kleine fractie doorgerekend en zal op volgende generaties worden afgewenteld. Daarenboven worden geen verzekeringskosten betaald.

- Mijn argument in verband met centralisatie is dat kerncentrales altijd op volle kracht moeten draaien en dus niet flexibel kunnen inspelen op de vraag. Stroom moet ook over grote afstanden vervoerd worden. Twee keer energieverspilling dus. Daarenboven maakt de extreme centralisatie kernenergie kwetsbaar en de stroomvoorziening onbetrouwbaar bij technische problemen, vergeleken met een gedecentraliseerde energieopwekking dicht bij de verbruiker. Sterke centralisatie verhindert ook de democratische participatie van de bevolking in de beslissingen.

- Proliferatie. Het argument dat U niets hebt tegen kernwapens laat ik voor Uw rekening maar wordt zeker niet gedeeld door de meerderheid van de bevolking. Het risico van ontvreemding van splijtbaar materiaal tijdens de nucleaire cyclus is reëel.

- Afvalberging. Het is hemeltergend hoe sommigen lichtzinnig omspringen met dit probleem. Het is "maar voor duizend jaar hoogradioactief", alsof er ook maar iemand is die een veilige berging over die tijdspanne kan garanderen. "In de kleilagen of in de oceaan gooien", wat neerkomt op met de ogen dicht het probleem van zich af schudden. Er is momenteel geen enkele industriële sector die op dergelijke manier mag omspringen met zijn afval.

- "Genetische effecten niet aangetoond en de straling is maar 0.001 milli Sievert per jaar". Het aangehaalde getal is de gemiddelde achtergrondstraling van de kernenergiecyclus in normale omstandigheden; het probleem is natuurlijk dat, als er een ongeval gebeurt, deze dosissen vele malen groter worden. Op dat moment is het risico ook zeer groot dat radioactief materiaal in het menselijk lichaam binnenkomt (door lucht en voeding), waarbij inwendig onze organen, waaronder de zaad- en eicellen, gemuteerd kunnen worden, en de schade wordt doorgegeven aan de volgende generaties. De reden dat dit nog vrijwel niet is vastgesteld bij de Hiroshima slachtoffers is dat de meeste van deze mutaties recessief zijn en pas na meerdere generaties naar boven komen, zie hierover http://www.solarstorms.org/Hiroshima.html (van de Health Physics Society).

- En dan de droom (nachtmerrie) van de kweekreactor en de opwerking (dit zijn twee verschillende zaken die op een hoopje worden gegooid). Beiden kaderen in het proberen meer splijtbaar materiaal te maken dan nog voorradig is op aarde.

Alle kweekreactoren die tot doel hadden meer splijtbaar materiaal te produceren dan ze zelf verbruiken zijn mislukt om technische redenen. De kost is ook zo hoog dat het zeer onwaarschijnlijk is dat dit proces ooit rendabel kan worden. Natuurlijk waren er politieke beslissingen om ze te sluiten, maar onder druk van de onoplosbare en onaanvaardbare risicos van dergelijke kweekreactoren (zeer hoge temperaturen, explosief Natrium, Plutoniumproductie). De politiek heeft uiteraard tot taak een op hol geslagen nucleaire industrie te stoppen voor het te laat is. De aangehaalde Phénix reactor in Frankrijk is niet echt een stichtend voorbeeld te noemen: het is mij niet duidelijk of hij echt meer brandstof produceert dan hij verbruikt, en hij wordt gebruikt om Plutonium te produceren voor de franse kernwapens ...

Opwerking dan weer is een proces waarbij nog bruikbaar materiaal uit kernafval wordt gehaald om opnieuw te gebruiken in reactoren. Deze industrie is echter extreem vervuilend en duur. De Engelse Sellafield (Windscale) opwerkingsfabriek heeft bvb grote delen van de Ierse zee sterk radioactief besmet. Dit proces vereist ook nucleaire transporten langs de weg (langs je voordeur) of over zee, met alle veiligheidsrisicos vandien.

zo, dit was het voor wat mij betreft, sorry dat het wat lang is uitgevallen.

toekomst.

Ik zal de interessante opmerkingen van werner even toelichten.

Toekomst.

In tegenstelling tot wat misschien zou kunnen doorschemeren, ben ik helemaal niet gekant tegen de ontwikkeling van zonne- en wind energie en andere alternatieven, in tegendeel. Alleen, ik ben een ingenieur, en ik weet hoeveel moeite het vraagt om van principe oplossing naar grootschalige toepassing te gaan, en - men kan er gewoon niet onderuit - de huidige demonstraties van die alternatieven tonen aan dat er fundamentele problemen met deze techniek zijn, waarvan de voornaamste, de opslag van grote hoeveelheden stroom is. Het is een decaden oud probleem, men werkt eraan langs alle kanten, maar er is voorlopig geen oplossing in zicht.

De alternatieve bronnen zon en wind zijn nu eenmaal te wispelturig om zonder grote buffer de hoofdmoot van de stroomvoorziening te kunnen dekken, en dat is geen kwestie van geld of slechte wil, het is gewoon een technisch feit. Zolang het minderheidsbijdragen in een netwerk zijn, kunnen andere dingen dat kompenseren, maar je kan geen realistisch plan voorleggen om 80% van de stroom van een land betrouwbaar en autonoom met zulke bronnen te voorzien. Je kan discussieren of het 15%, of 20% of 30% zal worden, of misschien zelfs 50%. Maar er is geen mogelijkheid om dat 80% te maken.

Vandaar dat de discussie "alternatieven OF kernenergie/kolen/..." misleidend is, want ze spelen niet in dezelfde niche: de laatsten spelen in de niche van de hoofdprovider, en de regelaar, terwijl de eersten slechts een minderheid kunnen aanbrengen, en moeten rekenen op een goeie regelcapaciteit van "iets anders".
Het Deense voorbeeld is sprekend.

Wil dat zeggen dat ik tegen onderzoek hiernaar ben ? Nee. Ik vind alle onderzoek goed. Maar je moet het vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is (of zelfs maar in zicht is). En dat is wat er gebeurt als je zegt dat kernenergie kan vervangen worden door "alternatieven". Nee, kernenergie kan vervangen worden door een MENGSEL van HOOFDZAKELIJK fossiele brandstoffen, een een BEETJE alternatieven. Kijk maar naar "propere stroom werkt" 80% gas, 20% wind.

Ik zou het ook beter vinden mochten we overvloedig stroom uit zonne-en wind energie kunnen halen, *maar dat werkt voorlopig niet*. Je kan in een realistisch plan geen fundamentele uitvindingen die nog te maken zijn, insluiten. Je kan wel een industrialisering plannen als er reeds prototypes bestaan, maar je kan niet REKENEN op iets dat nog moet uitgevonden worden.

Waar willen we in de toekomst naartoe ? Heel simpel, we willen naar een toekomst met goedkope en overvloedige energie die minder schade veroorzaakt dan de vermoedde schade door fossiele brandstoffen. Daar houdt bij mij mijn "toekomst droom" op. Indien er geen broeikas effect was, en indien fossiele brandstoffen nog 100 of 200 jaar zouden meegaan, dan was voor mij de kous af, maar we zien nu eenmaal dat er daar problemen riskeren van te komen. En ik wil ZEKER niet inbinden in mijn levensstandaard. Vandaar dat we een oplossing moeten bedenken die goed genoeg is om dat probleem op te lossen: goedkoop, veel en niet te schadelijk. Voor de volgende generatie. Verder kijken is zinloos, want de wereld zal zo sterk veranderd zijn dat onze hersenspinsels van nu niet anders dan belachelijk kunnen overkomen binnen 100 jaar.

Met andere woorden: de vraag die ik wil oplossen: hoe krijg ik veel en goedkope stroom zonder teveel problemen in de komende decennia ? Wat zijn mijn opties, en welke is de beste ?

En dan wil ik me baseren op iets dat getoond heeft van te kunnen werken. Dat sluit niet uit om *onderzoek* naar andere dingen te doen, maar dat onderzoek kan zeker geen deel uitmaken van een industriele planning. Ze werken immers nog niet. Misschien werken ze binnen 20 jaar, of binnen 30 jaar, of binnen 50 jaar. Op dat ogenblik kunnen we het plan aanpassen. Maar ze werken niet op dit ogenblik.
(werken = 80% van de stroomvoorziening betrouwbaar en onafhankelijk tegen een redelijke prijs voorzien)

Mijn besluit is niet theoretisch, maar gebaseerd op experimentele waarneming:
In Duitsland doet men bijna 30 jaar onderzoek naar alternatieven, Denemarken tracht sinds de jaren 80 zo groen mogelijk te zijn en zo, en de resultaten *vallen dik tegen*.
Frankrijk heeft in 20 jaar tijd van ongeveer 0 naar 78% kernenergie omgeschakeld, is een van de laagste CO2 uitstoters van Europa, en helpt zijn buren met stroomtekorten.
De efficientie van de twee aanpakken lijkt me zonder weerga.

Onafhankelijkheid.

De beschuldiging in het begin van deze blog was dat de campagne van het Nucleair Forum niet neutraal is, omdat de acteurs belangen hebben bij "pro kernenergie" - het werd geinsinueerd dat ze daarom valse informatie verspreiden. Welnu, dan werkt het argument ook in de omgekeerde richting, he: Groen heeft belangen bij "anti kernenergie", en dan kan men dus dezelfde twijfels hebben bij de gefundeerdheid van HUN argumenten. Indien ze dus van in den beginne om verkeerde redenen tegen kernenergie waren, dan zijn ze dat nog steeds. Ook indien ze dat om goede redenen waren. Maar het feit dat ze herkennen dat anti-kernenergie hun roots en bestaansreden is, maakt dat hun argumentatie dus niet hoger vliegt dan die van Electrabel.

Autoverkeer.

Het is inderdaad zo dat risico's gemakkelijker aanvaard worden wanneer men DENKT zijn lot in eigen handen te hebben, maar dat is bij autoverkeer niet waar: meer dan de helft van de slachtoffers van autoverkeer waren niet de "schuld" aan het ongeluk (omvergereden voetganger, gek die door een rood licht rijdt, in slaap gevallen vrachtwagenbestuurder die over de reling gaat...). Met andere woorden, de risico's van autoverkeer zijn wel degelijk grotendeels onkontroleerbaar, en veel groter dan die van kernenergie. De kleine factor 2 of 3 die je wel in handen hebt is weinig in vergelijking met de factor meer dan 1000 die je niet in handen hebt.

Het geeft een maat voor wat een "sociaal aanvaardbaar risico voor een grootschalige weldaad" moet zijn. Het heeft geen zin te leuteren tegen iets dat 1000 keer veiliger is terwijl je niks doet tegen het hoofd risico. Dat is als klagen over de lichtvervuiling van een zaklamp terwijl je in volle zon rondwandelt. Indien het een factor 2 of 3 of zo zou zijn, heb je een punt. Maar een factor 1000 is gewoon belachelijk. Je kan dan beter de snelheid op de snelweg met 2 km/u verminderen, dan heb je een grotere veiligheid bewerkstelligd dan kernenergie af te schaffen.

Steenkool

Er zijn slechts 3 alternatieven: steenkool, gas en kernenergie, die op dit ogenblik massief en kontroleerbaar stroom kunnen leveren. Steenkool is de wereld hoofdmoot. In Duitsland bouwt men meer dan 27 nieuwe steenkoolcentrales. Gas is vrij duur. Zonder kernenergie garandeer ik je dat we meer steenkool zullen (moeten) gebruiken in de komende 30 jaar.

Kosten

Het argument was dat kernenergie duur was, en dat het daarom zo duur was in Belgie. Blijkt dus fout te zijn. De kosten van ontmanteling (trouwens niet echt nodig, he: een kerncentrale in stukken zagen om het op een bewaakt stort te leggen en hiervoor veel geld uitgeven, lijkt me nogal dom: we kunnen ze beter laten staan) worden reeds in de prijs ingerekend. Zoals ik reeds zegde, misschien niet voldoende. Het afval is niet echt een probleem (zie verder).

Centralisatie.

Het is verkeerd te denken dat kerncentrales op volle kracht moeten draaien. Dat is enkel economisch gewenst als er ook andere bronnen zijn, omdat kernenergie duur is in investering, en goedkoop in uitbating, zodat je economisch het beste aan 100% werkt. Maar de Franse centrales kunnen het vermogen volgen, aan 5% van het volle vermogen per minuut (binnen de 30% - 100%) en kunnen zelfs plotse schokken van 10% aan. In een kwartier kan een kerncentrale dus van 30% naar 100% of omgekeerd, wat zelfs moeilijk is voor een steenkoolcentrale. De Fransen moeten dat doen, omdat 78% van hun stroom uit kerncentrales komt. Alle anderen (Belgie inbegrepen) kunnen voldoende met de andere centrales het verbruik volgen en kunnen hun centrales dus aan 100% laten draaien.

Proliferatie.

Het plutonium uit een drukwater reactor bevat teveel Pu-240 om daar gemakkelijk een bom van te maken, en bovendien is de enige "kwetsbare" plek tussen de scheiding in een heropwerkingsfabriek en het blenden in MOX.

Afval.

Lichtzinnig of eerder sterk overroepen ? Fossiele centrales mogen hun afval in de atmosfeer dumpen! 1000 jaar is best haalbaar voor verglaasd afval in roestvrij stalen containers in betonnen overpak. En nadien is het echt een klein staartje radioactiviteit dat overblijft, en DAT kan best in een kleilaag geabsorbeerd worden. Je moet je even de "ergst denkbare ramp" voorstellen en dan zie je dat dat niet zo heel veel miljoenen doden gaat veroorzaken. (opnieuw: autoverkeer doodt 1.2 miljoen mensen per jaar).
Als je alle huidige kernafval zou *oplossen* in de wereld oceaan, dan zou je de natuurlijke activeit van 16 Bq / liter naar 17 Bq / liter brengen. Dat is dus totaal verwaarloosbaar. Maar we gaan het niet oplossen, we gaan het begraven.

Genetische effecten
Er zijn veel meer mutaties van chemische oorsprong dan van radiatieve oorsprong. Dat kan je zien uit het feit dat we ongeveer 20% kans op kanker hebben, terwijl (volgens het LNT model) slechts 0.6% door achtergrond straling wordt veroorzaakt.
Het cijfer 0.001 mSv/jaar houdt rekening met Chernobyl, btw, anders ware het 0.0001 mSv/jaar geweest. Eigenaardig dat dat een probleem is, maar dat 400 keer meer voor medische diagnose geen probleem is.
Jouw referentie geeft inderdaad aan dat men zulke genetische effecten niet heeft waargenomen, maar je laat het overkomen alsof het je recessief argument ondersteunt. Zoals ik reeds zegde, chemische agenten zijn veel gevaarlijker dan straling in dat opzicht, want ze veroorzaken veel meer mutaties.

Kweekreactoren
Je kan het draaien en keren zoals je wil, kweekreactoren bestaan, hebben gewerkt, en functioneren zoals gepland. Ja, ze zijn nog duur (maar er zijn geen structurele redenen waarom die duurder zouden moeten zijn dan drukwater reactoren) - maar als ze in grotere reeksen gebouwd worden dan gaat die prijs wel redelijk worden. De reden waarom kweekreactoren niet noodzakelijk veel duurder moeten zijn dan drukwater reactoren is dat het grootste deel van de kost van een kerncentrale niet de reactor is, maar wel het confinement gebouw.

De opwerkingsfabriek in La Hague (doel van zovele groene protestbewegingen) werkt prima, en is een enkele fabriek voor ongeveer de ganse vloot van reactoren op het vasteland.

De Amerikanen hebben de IFR gebouwd, de veiligste reactor ooit. Ze hebben daar trouwens een demonstratie van gegeven in maart 1986: op volle vermogen hebben ze alle veiligheids en koelsystemen gewoon uitgeschakeld, en de reactor heeft zich, door passieve principes, uitgeschakeld en is afgekoeld, zonder schade op te lopen, zoals voorzien was... ze hebben dat 1 maand gedaan voor Chernobyl, waar een gelijkaardig experiment met een slecht ontworpen reactor iets anders is afgelopen.
De IFR had bovendien lokale brandstofherwerking en was proliferatie bestendig omdat op geen enkel ogenblik het plutonium afzonderlijk afgezonderd werd.

Ik weet niet waar je het over hebt met Phenix. Die heeft nu al 35 jaar goed gedraaid, en wordt ook gebruikt als testinstallatie voor materiaalbestraling. Hij draait nog steeds op zijn originele brandstof lading (na enkele keren te zijn herwerkt).

besparingen.

Ik ben een puntje vergeten, en dat is het "besparen". Welnu, ik haal dat argument niet aan omdat het geen rol speelt. Besparen in elektriciteit zonder vermindering in functionaliteit komt van het verbeteren van de technische efficientie van sommige procedes. In sommige produkten is er nog een ruime marge, in anderen zijn we reeds dicht bij de fysische grenzen. Waarschijnlijk zal, zoals in het verleden, technische vooruitgang er langzaam maar zeker voor zorgen dat apparaten efficienter worden. Dat is dus iets dat vanzelf zal gebeuren. We kunnen dat ritme een beetje stimuleren, maar opnieuw, het zal ook afhangen van nieuwe uitvindingen en dergelijke.

Maar je kan evenveel besparen met kernenergie als met gascentrales (en wat windmolens). Als we slechts 5 centrales nodig hebben in plaats van 7, dan is dat ook zoveel gewonnen. Dus, bespaar maar. Het verandert niks aan het kernenergie argument.

Alleen, met alternatieven, wegens het beperkte aanbod, zijn besparingen de enige vorm van echte reductie van CO2 uitstoot, terwijl dat met kernenergie minder een rol speelt. Met andere woorden, in het gas-centrales + wat alternatieven scenario is besparing strikt noodzakelijk, want de hoofdmoot van de "winst", terwijl dat in het kernenergie + wat alternatieven scenario goed mogelijk is, maar geen noodzaak om het probleem op te lossen.

Het kan natuurlijk zijn dat ideologische indoctrinatie het vereist om te besparen, en dan is het tweede scenario natuurlijk uit den boze, want het dwingt ons niet.

Alleen, als we nu veel bespaard hebben, en dus in het gas + wat alternatieven scenario onze CO2 uitstoot maar met 20% verhoogd hebben door de kerncentrales uit te schakelen, hebben we een ander probleem. Inderdaad, de andere grote verbruiker van fossiele brandstoffen, en van CO2 uitstoot, is verkeer. En we gaan nu allemaal met de trein rijden, en gaan we nu elektrische autootjes kopen... alleen... waar moet die stroom hiervoor nu vandaan komen ? Juist ja, van onze gas centrales (+ wat alternatieven). Maar dan hadden we beter op benzine, of gas, kunnen blijven rondrijden!

Als we de fossiel-vrije elektriciteitsvoorziening dus krap zetten, dan ontzeggen we ons de mogelijkheid om eens iets te doen aan het autoverkeer.

Vandaar de nood aan *overvloedige* fossiel-vrije elektriciteit. En vandaar het relatieve onbelang van besparingen.

Keuze maken.

Al dat gezegd, ik begrijp Werner's standpunt wel, en het was ook het uitgangspunt van de Duitsers in de jaren '90. Het idee is dat kernenergie, als het toegelaten is, "goed genoeg" is om business te doen, en er bijgevolg geen stimulus meer overblijft om hernieuwbare bronnen aan te spreken. Met andere woorden, we hebben iets dat onze problemen goed genoeg kan oplossen, nergens een dwang op zet, en dus houden we ons daar aan. En de druk om betere oplossingen te zoeken valt dan weg.

De redenering is dan: laten we kernenergie verbieden, dan *moet* je wel een oplossing zoeken, en zal de stimulus om nieuwe bronnen aan te spreken en te besparen en weet ik veel, veel groter zijn.

Misschien is dat waar. Alleen, die redenering leidt ook tot een risico, waarvan we de materialisatie in Duitsland hebben gezien. Indien, ondanks alle stimuli, men uiteindelijk op fundamentele problemen botst (van allerlei aard: technisch, economisch, ...) met hernieuwbare bronnen, wel, dan gaat men uiteindelijk over tot de enige werkende toegelaten oplossing die nog overblijft: steenkool. Vergis U niet: er is nog voldoende steenkool voor een kleine eeuw. Als, de rug tegen de muur, men de keuze moet maken tussen de industrie platleggen en steenkool centrales bouwen, wel, de Duitsers hebben het antwoord gegeven: 27 extra steenkoolcentrales. En kom niet vertellen dat er in Duitsland geen motivering en stimuli zijn voor hernieuwbare bronnen: ze hebben vrij veel wind energie, en staan ongeveer aan de top wat fotovoltaische centrales betreft. Maar de Duitse industrie heeft stroom nodig, en na meer dan 10 jaar leuteren werd het duidelijk dat die stroom wel ergens vandaan moest komen, vandaar.

De hele kernenergie problematiek en het debat (als we ideologische argumenten kunnen terzijde plaatsen) draait daar rond.
- Optimisten die denken dat hernieuwbare energieen in de komende decennia goed mogelijk zijn, en dat het enkel een kwestie van motiveren en wat inspanning is, vinden natuurlijk dat we kernenergie moeten afbouwen, want het zou de oorzaak van het missen van die extra motivering zijn.
- Anderen (zoals ik, ik zou ze "realisten" noemen) denken dat het gewoon technisch en economisch niet haalbaar is in de komende decennia, en vrezen dat kernenergie gewoon door gas en vooral door steenkool zal vervangen worden. Het Duitse experiment lijkt hun gelijk te geven.

Het andere debat is natuurlijk de aanvaardbaarheid van kernenergie:
- er zijn zij die denken dat kernenergie onaanvaardbaar is want gevaarlijk, afval, proliferatie, monopolies,...
- er zijn zij (ik behoor daartoe) die vinden dat kernenergie niet perfect is, maar dat die nadelen sterk overroepen worden

In de vergelijking gaan optimisten natuurlijk kernenergie vergelijken met hernieuwbare bronnen (ik zal ook snel toegeven dat qua aanvaardbaarheid, hernieuwbare bronnen waarschijnlijk beter scoren dan kernenergie) ; en "realisten" gaan kernenergie met steenkool vergelijken, en dan denk ik dat als men eerlijk is, men kernenergie dient te verkiezen, want ongeveer elke objectieve vergelijking tussen beide maakt dat het "steenkool" nadeel veel groter is dan het bijhorende "kernenergie" nadeel, op proliferatie na.

Het jammere is dat die discussie doorspekt wordt met een hoop foutieve informatie en vooral ideologisch van aard is. We moeten een probleem oplossen, en er zijn een aantal technische mogelijkheden op tafel, en een paar mogelijkheden voor de nabije toekomst. En daaruit moeten we kiezen.

debat wordt echt interessant

Goede poging tot samenvatting vind ik van Patrick, alhoewel ik van mening verschil in de conclusie. We zijn het denk ik eens dat kernenergie nog een rol te spelen heeft tot de alternatieven voldoende energie kunnen produceren. Het verschil tussen ons zit hem denk ik twee punten:

- het geloof in de mogelijkheden van techologische innovatie op het vlak van duurzame energiebronnen en energiebesparing;

- het al dan niet in principe aanvaardbaar zijn van kernenergie als energiebron in onze samenleving: voor mij is het essentieel dat er alternatieven komen omdat ik vind dat kernenergie te veel nadelen heeft, voor jou is kernenergie volkomen aanvaardbaar en zijn de alternatieven nice to have. Dit verschil vertaalt zich ook in het feit dat ik, in afwachting tot de duurzame energiebronnen voldoende ontwikkeld zijn, het aandeel gas wil optrekken ten nadele van kernenergie, terwijl U denk ik het tegenovergestelde wil doen.

Laat me een paar concrete punten bespreken van je laatste reacties:

1) Ik wil kernenergie helemaal niet verbieden om "zeker te zijn dat alternatieven ontwikkeld worden". Het is juist de nucleaire sector die via hun politieke vrienden jaren het onderzoek naar alternatieven verboden heeft.
Tot de alternatieven 100% van onze energie kunnen leveren besef ik heel goed dat we gas, een beetje kernenergie, en nog wat steenkool en olie nodig hebben bovenop het aandeel van de duurzame energiebronnen. Maar ik ben inderdaad optimistisch voor wat betreft de middellange en verre toekomst; de huidige voorbeelden van Denemarken en Duitsland zijn een tijdelijk fenomeen, het echte grootschalige onderzoek naar alternatieven en energiebesparing begint nu pas van de grond te komen, nu eindelijk de nucleaire industrie zijn greep begint te verliezen op het investeringsbeleid. Ik ben blij dat de voorstanders van kernenergie nu al toegeven dat duurzame energiebronnen wel eens 50% van onze energiebehoeften zouden kunnen dekken in de toekomst (zie hierboven)... van 5% naar 20% naar 50%, het gaat de goeie kant uit !!

2) Ik volg Uw redenering in verband met het irrelevante van energiebesparing niet. U lijkt te zeggen dat in een scenario van kernenergie, energiebesparing niet nodig is want kernenergie is niet fossiel en dus mogen we er gerust zoveel van produceren als we willen. Maar dit is in contradictie met wat U elders schrijft dat U ook eigenlijk liever alternatieven voor kernenergie zou zien als het zou kunnen.
Voor mij is energiebesparing essentieel omdat het de vraag naar energie vermindert, en dus de kloof tussen wat er beschikbaar is via duurzame oplossingen, en wat er nodig is, verkleint. En dus de nood aan fossiele bronnen en aan kernenergie vermindert. Minder kerncentrales is wel degelijk belangrijk, ook in een scenario met kernenergie, omdat daardoor het risico op ongevallen en de nucleaire afvalberg vermindert.
En ook, in dezelfde zin, individueel autoverkeer vervangen door openbaar vervoer is belangrijk in alle scenarios, omdat het energie bespaart, ook als je de energie voor dat openbaar vervoer uit fossiele brandstoffen moet halen. Maar natuurlijk wil ik het uiteindelijk uit duurzame energiebronnen halen.

3) Nog eens, het is fout kernenergie steeds weer voor te stellen als een alternatief voor CO2 uitstoot. De nucleaire cyclus stoot ook aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit. En ik herinner er ook nog eens aan dat in november 2000 tijdens een UN klimaatconferentie in Den Haag werd beslist geen broeikasgas-kredieten te verlenen aan kernenergie.

4) Ik ben het ook oneens met het herhaaldelijk afgeven tegen "ideologische" motieven van de tegenstanders van kernenergie, die zogezegd een rationele besluitvorming in de weg zouden staan. Er is in principe niets mis met het innemen van een ideologisch standpunt. Het onaanvaardbaar vinden dat kernenergie toekomstige generaties opzadelt met radioactief afval en dat ongelukken met kernenergie genetische mutaties veroorzaken, is een perfect verdedigbaar ideologisch standpunt, waarop een beslissing kan gebaseerd worden dat kernenergie moet afgebouwd worden naar de toekomst toe.

5) Ik ben het nog steeds volkomen oneens met het feit dat je zegt dat Groen! ook niet objectief kan zijn omdat tegen kernenergie zijn hun bestaansreden is. Electrabel is onbetrouwbaar in dit debat omdat ze geld verdienen aan de kerncentrales, en veel geld. Hun standpunten zijn de letterlijke vertaling van de wensen van hun aandeelhouders, en die hebben niets te maken met welke technische of maatschappelijke argumentatie dan ook, maar alleen met de portemonnee.
Groen! is ontstaan als een beweging om mistoestanden in verband met het milieu aan te klagen, o.a. met betrekking tot kernenergie. Uiteraard dat ze dat standpunt blijven verdedigen nu jaren later omdat ze vaststellen dat de oorspronkelijke argumentatie nog steeds correct is. Dat dit hun enige bestaansreden zou zijn is trouwens onzin, je zou perfect een groene partij kunnen inbeelden die op dit ene punt een ander standpunt inneemt. Bepaalde conservatieve milieubeschermingsverenigingen zijn trouwens geen tegenstander van kernenergie.

oei, het dreigt weer lang te worden, maar ik wil ook nog even reageren op de laatste kritiek van Patrick op mijn lijst van nadelen van kernenergie. Kwestie van niet de indruk te geven dat ik verslagen ben :)

- vergelijking met gevaar autos

Ik blijf me verzetten tegen een redenering die zegt dat je je niets moet aantrekken van iets dat gevaarlijk is zolang er nog dingen zijn die nog (veel) gevaarlijker zijn. Dan moet je dus ook de veiligheid van vliegtuigen niet verbeteren, omdat autos onveiliger zijn dan vliegtuigen. Je moet én het autoverkeer afbouwen (via openbaar vervoer) én de kernenergie afbouwen (via duurzame alternatieven). Blijft ook mijn argument van het genetisch effect van een stralingsongeval wat je niet hebt bij verkeersongevallen.

- centralisatie

OK, goed punt, ik wist niet dat kerncentrales tegenwoordig zo sterk te scalen zijn naar de vraag toe. Hopelijk verhoogt het risico op een ongeval niet daardoor? Blijft mijn argument van de kwetsbaarheid en het democratisch deficit.

- proliferatie

Misschien is het niet zo gemakkelijk een bom te maken van courante splijtstof, maar moeilijk gaat ook. En het Plutonium uit kweekreactoren is wel degelijk direct bruikbaar. Alleen al het bezit van radioactief materiaal, ook zonder bom, doet trouwens elke terrorist al watertanden.

- kosten

Ik blijf erbij dat de kosten voor ontmanteling, afvalberging gedurende minstens duizend jaar, en vooral de kost bij een ongeval niet doorgerekend worden in de eletriciteitsprijs.

- Afvalprobleem

Het is niet waar dat men zomaar afval van fossiele centrales mag dumpen in het milieu. Er worden steeds meer eisen gesteld aan de uitstoot via nieuwe verbrandingsprocessen en filters. En, we gaan toch de fossiele centrales afbouwen, dus ook de kerncentrales!
Het punt blijft dat een zogenaamde veilige berging gedurende minstens duizend jaar volgens mij wishful thinking is waarop geen ernstige planning kan gebaseerd worden. Ik ben verbaasd dat u het afvalprobleem beschouwt als onbestaande, terwijl zelfs de meest fervente voorstanders van kernenergie die ik gesproken heb wel erkennen dat dit het "enige" probleem van kernenergie is.

- stralingsgevaar en genetische effecten

Steeds weer wordt gegoocheld met gemiddelde stralingsdosissen: ik spreek over de hoge straling die mensen te verwerken krijgen bij een nucleair *ongeval*. Het is zoals je argument dat als je al het nucleair afval verdunt over de oceanen, het effect te verwaarlozen is; het probleem is dat bij het dumpen van afval in zee het niet verdund wordt maar lokaal heel het ecosysteem vernietigt.
Ik verwijs inderdaad naar het recessief karakter van de genetische effecten, wat betekent dat als je ernstig bestraald bent, je kinderen er wellicht nog normaal zullen uitzien, maar je kleinkinderen en achterkleinkinderen plots de gevolgen zullen dragen.
En dan weer het argument dat je ook straling binnenkrijgt van de medische sector, en dat ook andere oorzaken voor mutaties zorgen. Zoals ik al zei, bij een nucleair ongeval gaat het over veel ernstigere stralingsdosissen, en het is niet omdat er nog andere oorzaken van mutaties zijn dat we ons niets moeten aantrekken van de oorzaken veroorzaakt door kernenergie.

- kweekreactoren

Het is essentieel voor de nucleaire sector op lange termijn dat kweekreactoren technisch kunnen werken en aan een commerciële kost. Anders is het binnen pakweg 60 jaar gedaan met de nucleaire brandstof. Ik blijf erbij dat alles erop wijst dat deze technologie momenteel niet volgens de verwachtingen werkt, te vervuilend is, teveel risicos heeft, en te duur is.

Zo, ik wilde eigenlijk vragen of er nog anderen zijn dan wij twee die dit debat volgen, of is iedereen al afgehaakt? Graag reacties van anderen, anders heeft het denk ik niet veel zin om nog verder tijd in te steken in een debat met twee, dat kan niet de bedoeling zijn van dit forum. Indien we hier stoppen, bedankt alvast Patrick voor het interessante debat.

Nog even...

We denken misschien in verschillende termen: ik heb het over de relatief nabije toekomst (zeg maar, tot ten hoogste 2040). Ik heb te weinig vertrouwen in lange termijn projecties om daar maar enige aandacht aan te willen besteden. Als ik dus pleit voor kernenergie, is het voor "binnenkort", niet voor het einde van de eeuw.

Zoals ik reeds zegde, ik zie ook liever alternatieven dan kernenergie, maar ik denk dat er in de komende decennia teveel problemen mee zijn om te hopen dat het de hoofdbron gaat worden, en ik denk dat we een imperatief hebben: zo snel mogelijk zo veel mogelijk weg van fossiel. Dat moeten we in de eerste plaats bewerkstelligen. Die twee condities op tafel doen mij dus voor kernenergie kiezen, en ik ga dan na wat daar de *echte* problemen mee zijn, en hoe zwaar die problemen zijn. En dan vind ik dat dat best meevalt in vergelijking met wat hierover (vooral door Groen! en co) beweerd wordt.

Ik hoop dat we binnen 50 of 100 jaar WEL voldoende alternatieven (ik denk vooral aan zonne-energie, als we betere fotovoltaische elementen, en vooral - HET probleem - een goed opslagmiddel - een goede batterij - gaan uitvinden) zullen hebben om het debat overbodig te maken, maar ik vind dat veel te veel koffiedik kijken. Als we voor weinig geld, 60% efficiente zonnepanelen en goedkope, langlevende batterijen hebben, dan is het duidelijk dat dit de weg is. Maar ik geloof niet dat dit de eerste decennia gaat voor de dag komen. Als ik mis ben, des te beter, maar ik denk niet dat je kan *garanderen* dat het er binnen 10 - 15 jaar gaat zijn. Gezien het massieve onderzoek dat hierover is verricht en de magere resultaten over de laatste decennia bereikt, is dat een verantwoorde conclusie denk ik.

Je punt 1), ik zou wel eens willen zien waar die bewering vandaan komt dat de kernenergie lobby de ontwikkeling van alternatieven wil beletten. Hoe komt het dan dat in de vele landen waar de kernenergie lobby niet bestaat (Italie ?) of weinig te zeggen heeft (Duitsland) er geen spectakulaire resultaten zijn geboekt met alternatieven ? Hoe komt het dat Italie en Griekenland niet voor 80% op alternatieven draaien, want daar was geen kernenergie lobby om dat tegen te houden ?

2) Het is geen contradictie. Als alternatieven *overvloedig* stroom kunnen leveren (too cheap to meter) dan vind ik die beter dan kernenergie. Maar ik wil in de eerste plaats overvloedige stroom. Het verbetert de levensstandaard. Het is niet het gebruik van stroom dat een probleem is, het is de manier van opwekken die een probleem is. Er is geen intrinsieke reden om moeten te besparen. Stel dat we, ik zeg maar wat, 50 GW uit zonnepaneeltjes op de Brusselse daken zouden kunnen halen. Is er dan enige noodzaak tot besparen op stroom ? Niet echt, he. Laat de TV maar aanstaan, en geen nood om 10% te winnen op het verbruik van een frigo. Het is gewoon omdat men zich in een keurslijf dwingt waar de enige echte bronnen fossiele bronnen zijn die WEL voor problemen zorgen dat men "zuinig" moet zijn. Het probleem is niet het verbruik, maar de manier van opwekken. Als dat probleem weg is, dan is er geen reden om het verbruik te verminderen.

3) is gebaseerd op de totaal foute analyse van Storm van Leeuwen en Smith. Maar de hele kernenergie cyclus nu is even CO2 intensief als alternatieven. Wil je weten waarom SvL en S mis zijn, lees dan mijn analyse (met links naar andere analyses) hierover op mijn webstek
http://kernenergie.van-esch.org/index.php?option=com_content&view=sectio...
(scrol wat naar beneden)

Het was voor die UN conferentie denk ik dat ze hun kladstukje hadden geschreven.
We moeten ook geen CO2 vrije economie hebben, he. We moeten een factor 4 naar omlaag.

4) We moeten dan wel de feiten kennen, en de echte gevolgen van wat we willen doen becijferen en vergelijken met wat er zowiezo gaat gebeuren. Indien onze gevolgen op het promille niveau zit van wat er zowiezo gaat gebeuren, dan vind ik die verwaarloosbaar en bijgevolg elke besluitvorming die dat aanhaalt, onrationeel. De gevolgen van nucleair afval gaan hoogst waarschijnlijk voor een ondetecteerbare verhoging van de achtergrond straling zorgen.

Wat ik irrationeel vind, is dat chemische stoffen voor veel meer mutaties, kankers en genetische afwijkingen zorgen dan de natuurlijke achtergrondstraling (cosmische straling, eigen K-40, radon uit de bodem, ....) en dat die achtergrondstraling bovendien honderden of duizenden keren intenser is dan wat we gaan veroorzaken met ons afval en zo, maar niettemin is het dat promilletje dat net niet door de beugel kan. Dat we hierdoor misschien wereldoorlogen en klimaatsveranderingen tegengaan, het leven aangenamer maken en zo is dan weer niet van tel.

Zoiets volhouden is irrationeel en bijgevolg enkel maar ideologisch ingegeven.

5) Groen! kan gewoon niet pro-kernenergie zijn. Dat wil zeggen dat gelijk welke argumentatie die ze gaan voeren, anti-kernenergie moet zijn, en dus mist aan objectiviteit. Hun electoraal publiek is ook anti-kernenergie geconditioneerd. Het zou politieke zelfmoord zijn om hierop terug te komen. Je kan even goed vragen aan de advocaat van de verdediging om objectief te argumenteren of zijn client moet veroordeeld worden of niet.

Net zoals Electrabel het standpunt van zijn aandeelhouders verkondigt, verkondigt Groen! het standpunt van zijn electorale basis. Kifkif.

Als ik morgen een beweging opstart die protesteert tegen het gebruik van computers (krankzinnig, niet ? Maar in de jaren 70 was dat kort bij de groene beweging!), en ik slaag erin van dat om te vormen tot een politieke beweging met een zeker electoraal gevolg, wil dat dan zeggen dat mijn argumentatie steek houdt ? Denk je dat ik dan op een goeie morgen de kaarten kan herschikken, en bij nader beschouwing, toch maar een pro-computer standpunt innemen ?

Dat is wat er met Groen is gebeurd. In de jaren 70 was er 1) geen probleem met fossiele brandstoffen 2) geen klimaatswijziging aan de horizon (eh, wel, men dacht dat we naar een nieuwe ijstijd gingen toen) 3) was het nucleaire veel meer met het militaire gekoppeld 4) zaten we volop in de koude oorlog 5) droomde men van "anders leven", de hippiebeweging en al dat. Er was dus enig motief om te zeggen dat die hele nucleaire toestanden maar beter konden verdwijnen. Het was de strijd bij uitstek tegen het "militair-industriele complex".

Maar de wereld is veranderd. Kernenergie is veel meer ontvoogd van het militaire, we leven niet "anders", er is de mogelijke klimaatswijziging, fossiele brandstoffen zijn een probleem, en de gedroomde oplossingen van weleer zijn uitgebleven. De doemscenario's van kernenergie zijn uitgebleven, men beheerst het geheel nu veel meer, de onzekerheden zijn kleiner.

Dat zou willen zeggen dat men rationeel gezien misschien op sommige standpunten zou kunnen terugkomen. Maar als je vastzit in een beweging die haar oorsprong vond in anti-kernenergie, dan gaat dat niet. Nee, er zijn geen politieke groene partijen die pro-kernenergie zijn. Er zijn wat bewegingen, ja. Maar als je groen wil zijn, dan is een van de te aanvaarden dogma's: anti-kernenergie.

Voor mij is kernenergie aanvaardbaar, omdat het niks kwaders doet dan andere grootschalige technologieen van dit ogenblik. Dat zal evolueren. Wat we in de 19de eeuw aanvaardbaar vonden, vinden we nu niet meer. Maar *op dit ogenblik* is, objectief gezien, kernenergie een technologie die niet "erger" is dan wat we anders al gewoon zijn.

Inderdaad moet men vliegtuigen niet noodzakelijk veel veiliger maken, maar de vergelijking gaat niet echt op want de factoren zijn verschillend. Autoverkeer is 3 keer gevaarlijker dan treinverkeer, en 6 keer gevaarlijker dan vliegtuigverkeer (dat is, in wereldwijde kans op sterven per afgelegde kilometer en per passagier).
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtverkeersleiding
Merk de kleine factoren op. Kernenergie is DUIZENDEN keren veiliger.

Centralisatie. Het is juist dat kernenergie, wegens schaal effecten, best zo gecentraliseerd mogelijk werkt, zoals bijvoorbeeld geheugen chips fabrieken en zo. Is er ook een democratisch deficit in de productie van geheugenchips ?
Maar niks houd je tegen om je eigen zonnepaneel op je dak te plaatsen, he. Waar we het over hebben is het *verbod* op kernenergie.

Proliferatie.

Als je radioactief materiaal wil vinden, ga je beter naar een ziekenhuis, of een industriele bestralingsinstallatie. Daar vind je Co-60 bronnen. Prima terroristenmateriaal.
Wel, zo gemakkelijk is het niet om een bom met niet-militair plutonium te maken. Zelfs met militair materiaal is het moeilijk. Dat hebben de Noord-Koreanen gemerkt toen hun (staatsgebouwde) bom als een sisser is afgegaan. De enige gemakkelijke bom is met hoogverrijkt uranium. Nergens te vinden in de cyclus. En zoals ik reeds zegde, er is slechts 1 plekje in de cyclus waar plutonium voorkomt zonder gemengd te zijn met uranium. Als je beide wil scheiden heb je een fabriek a la La Hague nodig, en als je dat in je kelder kan bouwen, dan kan je ook een oude grafietreactor bouwen.
Nog nooit is er een atoombom gemaakt met materiaal dat uit een civiele nucleaire installatie is gestolen.

Kostenafwenteling: Synatom:
http://www.synatom.com/nl/synatom-0

Als ik het over afval van fossiele centrales heb, dan heb ik het over CO2 bijvoorbeeld.

De stralingsdosissen bij een nucleair ongeluk moeten niet noodzakelijk hoog liggen. In het nabijgelegen stadje bij de Chernobyl ramp zijn de hoogste dosissen rond de 700 mSv geweest, maar de meeste hadden dossisen van enkele tientallen mSv opgelopen. Je moet wel weten dat men TWEE DAGEN heeft gewacht alvorens de ontruiming te beginnen (Soviet toestanden).
De voornaamste dosis kwam van de inname van I-131, iets wat een factor 400 kan verminderd worden door jodium tabletten te slikken.

Als je dus jodium tabletten uitdeelt en een snelle evacuatie voorziet, dan is de stralingslast voor de bevolking niet overdreven (tenzij misschien voor enkele ongelukkigen).

De enige acute stralingsdoden zijn de eerste intervenanten geweest (de kemels die de boel hebben opgeblazen, de brandweer die is komen blussen en niet wist dat het een brandende kernreactor was, en de helden die zich hebben opgeofferd twee dagen later om met een helicopter boor op de reactor te storten zodat die eindelijk zou stoppen met werken).

De schatting van ~10 000 doden komt van het toepassen van statistieken op de bevolking, vermenigvuldigd met de verhoogde kans op een kanker ten gevolge van de verhoogde dosis boven achtergrond. Van het stadje verwacht men 4000 dodelijke kankers (net door die wat hogere dosis), en men verwacht nog een 5000 tal extra kankers in de grote gebieden van Oost-Europa waar er wat significante neerslag is geweest (op een bevolking van ettelijke miljoenen).

Mijn grootvader was een kettingroker. Ik heb dus ook een recessieve kans op misvormingen. Wat ik wilde zeggen was dat het een hypothese is, die nergens is aangetoond. In extreme toestanden heeft men dat bij dieren wel gezien, maar men heeft ook bij dierproeven positieve effecten van bestraling gezien.

Wat kweekreactoren betreft, ongeveer alle onderzoek in de nucleaire wereld is daarop gericht. Ik blijf erbij dat hadden kweekreactoren niet politiek afgeschoten geweest in de jaren 80, we nu commerciele, betrouwbare en economische kweekreactoren zouden hebben draaien. En zeggen dat het te vervuilend is is wel het toppunt van ironie:
100 keer brandstof-efficienter, geen kleine actiniden meer, veel proliferatie bestendiger (want plutonium wordt intern opgestookt), afval dat veel minder lang actief blijft, geen mijnbouw meer nodig, geen uranium verrijking meer nodig. In de kernenergie sector is men er ook van overtuigd dat men niet langer voortkan met thermische reactoren, en schattingen varieren of men tegen 2020, 2030 of 2040 volledig op kweekreactoren zal overschakelen. Maar men weet dat reeds 30 jaar in de kernenergie sector.

De vraag is alleen: gaan we binnen 60 jaar nog kernenergie nodig hebben ? Dat zal afhangen van het aanbod van hernieuwbare bronnen. Als die tegen dan overvloedig werken, hebben we inderdaad geen kweekreactoren of kernenergie meer nodig. Als die hun beloftes niet waarmaken, dan waren we beter zo snel mogelijk op kweekreactoren overgestapt.

geen anderen die willen reageren?

Ik denk dat we bezig zijn dezelfde argumenten steeds weer te herhalen. Het meeste is gezegd denk ik, langs beide kanten. Het is aan de bevolking en het parlement om over de toekomst van kernenergie te beslissen.

Tenzij nog meer mensen deelnemen aan dit debat hier op Indymedia in de komende dagen, of gewoon hun mening zeggen, zal ik verder niet meer reageren (ook al wegens tijdsgebrek).