Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Achtste internationale Alternatieve Boekenbeurs in Gent

Achtste internationale Alternatieve Boekenbeurs in Gent

Zaterdag 21 februari trokken anarchisten, treehuggers of gewoon mensen met een kritische geest naar Gent voor de achtste Alternatieve Boekenbeurs. Men vond er naast allerhande info- en boekenstands ook lezingen, een zeefdrukatelier, de fototentoonstelling '20 jaar kraken in Gent' en een bar met lekkere broodjes. 's Avonds zorgde Kokkerellen voor een maaltijd volgens de veganistische en biologische keuken. Daarna was het genieten van de folk- en punkbeats van Kilnaboy en de Inner Terrestrials. De Aboekenbeurs is een initiatief van Ilia vzw, het Anarchistisch Kollektief en Infomania.

Abeurs4dsc00193.jpg

Op de boekenbeurs draait het in de eerste plaats om de talrijke organisaties die er vertegenwoordigd zijn. Ze komen uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en België waardoor de beurs een internationaal karakter krijgt. Ze bieden publicaties en boeken aan die minder makkelijk te vinden zijn in de commerciële boekenhandels. Doorlopend kon men de fototentoonstelling '20 jaar kraken in Gent' bezoeken. De foto's, posters en flyers van de verschillende panden kwamen mooi tot hun recht in een aparte zaal waar ze aan houten schutsel werden opgehangen. In de bar kon men een T-shirt laten zeefdrukken. De vzw 'Chez Zelle' is een jeugdhuis in Louvain-La-Neuve. Ze hebben een mobiel zeefdrukatelier waarmee ze textiel of ander materiaal bedrukken met zelfgemaakte prints.

Daarnaast was ook Infomania van de partij met verschillende lezingen. Dit collectief organiseert elke maandag een informatieavond in het anarchistisch centrum, Assez. De activisten van het Lappersfortbos hadden de eer om het programma te openen. Naar aanleiding van de herbezetting van het bos, kropen de Lappersforters uit hun hutjes om de zaak van het zonevreemde bos nader uit te leggen. Daarna volgden de lezing van Jan Allein van Beperk de Straling over de gevaren van bijvoorbeeld GSM-straling en de discussie 'Waarom Anarchisme?' voorgedragen door Iain McKay, auteur van 'An anarchist FAQ'.

Hans Lammerant wist een duidelijke uiteenzetting te geven over de NAVO en wat ze eigenlijk doet. Naar aanleiding van 60 jaar NAVO en de top in Straatsburg zijn internationaal acties gepland. Daarnaast kon je ook de lezing 'Brand in Griekenland' bijwonen. Deze ging over de 15-jarige Griekse jongen, Alexandros Grigoropoulos die doodgeschoten werd door politieagenten op 6 december. Men kreeg meer informatie over het verzet en de onrust die sindsdien in Griekenland opflakkert. 'Veilige communicatie voor actievoerders' is een workshop voor activisten over de meest gebruikte onderscheppings- en afluistertechnieken en over hoe je deze het best kan omzeilen.

Later in de namiddag kon men gaan luisteren naar Pieter Stockmans, coördinator van het Landenteam Israël/Palestina van Amnesty International. Hij gaf wat meer uitleg over de muur die Israël bouwde ter afscheiding van de bezette gebieden. Tegelijk vond er een panelgesprek plaats over een radicale aanpak van de syndicale strijd op de werkvloer met Workers Solidarity Movement van Ierland, de Zweedse anarchistische vakbond (SAC) en de vakbond CNT-AIT uit Lille.

Na al die kritische hersenactiviteit is het tijd voor ontspanning. De actiekeuken Kokkerellen biedt heerlijke maaltijden aan. En om de dag af te sluiten zorgden Kilnaboy en de Inner Terrestrials voor de nodige sfeer. De achtste Alternatieve Boekenbeurs was een succes.

Abeurs2dsc00184.jpg
Abeurs5dsc00200.jpg
Abeurs3dsc00186.jpg

ACHT

ACHTSLAAN EN ACHTING KOMEN VAN HET GETAL ACHT.

Jongen

Geïnspireerd door de anarchistische speeddating in Londen(http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/7888016.stm) waag ik me aan de vraag: wie was de jongen met de ultrablauw met ultrawitte ogen?