Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Overpeinzingen bij de strooptocht van Van Thillo in Nederland

Overpeinzingen bij de strooptocht van Van Thillo in Nederland

PCM, de uitgever van de Volkskrant, NRC Handelsblad, nrc.next,Trouw en (deels) AD komt voor de ronde prijs van 100 miljoen euro in handen van De Persgroep van Van Thillo. De Persgroep koopt 51 procent van de aandelen van PCM.

- De Morgen zou in het crisisjaar 2009 drie miljoen euro verlies maken. Waarom is er geen geld om het financiële dalletje van De Morgen te overbruggen, maar wel 100 miljoen euro om een kwart van de Nederlandse krantenmarkt binnen te halen?

- Zullen de Nederlandse kranten binnenkort ook kennismaken met het beruchte “kwart van Van Thillo”? Bij Het Parool, De Tijd en nu ook De Morgen sneed hij telkens een kwart van het personeel weg.

- Zijn er nog genoeg Van Thillo-boys om al die redacties te leiden? (Bij De Morgen werden VTM-helden Klaus Van Isacker en Bart Van Doorne gedropt. Het veto van de redactie tegen Van Doorne lapten Van Isacker en Van Thillo aan hun laars. Hallo onafhankelijkheid, dag democratie.)

- Van Thillo houdt van synergieën. Sportartikels uit Het Laatste Nieuws en economieberichtgeving uit De Tijd in De Morgen, het moet allemaal kunnen als het maar opbrengt. Op welke synergieën broedt Van Thillo voor de Nederlandse kranten in zijn portefeuille? En komen er binnenkort ook synergieën tussen Vlaamse en Nederlandse kranten? Kan er dan nog wat beknibbeld worden op het personeelsbestand van De Morgen?

- Als Van Thillo een krantenman in hart en nieren wordt genoemd, is Bekaertbaas Bert De Graeve dan een echte staaldraadman? En is CEO Louis Schweitzer die de 3000 arbeiders van Renault Vilvoorde op straat knikkerde dan een automan in hart en nieren?

- Als Van Thillo echt zo'n hart voor kranten heeft als pater Damiaan voor melaatsen, waarom vormt hij zijn krantenimperium dan niet om in een non-profitorganisatie als The Scott Trust Limited, de uitgever van de Britse krant The Guardian? Die 'trust' heeft maar één doel: “securing the financial position and editorial independence of the Guardian in perpetuity” en mag volgens de eigen statuten geen dividenden uitkeren aan de aandeelhouders.

- Als één man (hoe heilig hij volgens velen ook is) één kwart van de Nederlandse krantenmarkt en één derde van de Vlaamse krantenmarkt controleert, hoe zit het dan met het pluralisme en de diversiteit van het krantenlandschap?

- Ides Debruyne, directeur van het Fonds Pascal Decroos: “In Vlaanderen bestaan geen kwaliteitsmedia meer. Over belangrijke politieke niveaus (de EU om er één te noemen) wordt niet bericht. Markteconomische factoren bepalen steeds meer wat nieuws is en wat niet. Ik vermoed dat uitgevers het idee dat media een belangrijk instrument zijn voor de democratie, definitief hebben laten varen.” En Pol Deltour, algemeen secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten: “Kwaliteit en pluralisme vormen voor de bedrijfsleiders en eigenaars in het moderne mediabestel geen primair doel, enkel een mogelijk bijproduct op weg naar rendement”. Als dat zo is, wordt het dan geen tijd om eens na te denken over alternatieve mediamodellen beyond de commerciële groepen Van Thillo's, Murdochs en Berlusconi's?

- En tenslotte: veel moed en sterkte aan de redacties van nrcnext, Trouw, de Volkskrant, AD en NRC Handelsblad in hun strijd tegen de komende sociale bloedbaden.

Bazepoepers

Ik ben eigenlijk onthutst door de bazenpoeperij van sommigen op de redactie van De Morgen.

Die ene die zijn editoriaal in het weekendmagazine misbruikt om de verhuis naar Kobbegem aan te prijzen.

De dag van de "red uw gazet" actie in de KVS nagenoeg twee pagina's lof over de baas Van Thillo. "Hij realiseerde bij Het Parool wat iedereen onmogelijk achtte",... kortom twee bladzijden stroop, siroop, tot je er bijna misselijk van werd.
En dan gisteren Yves Desmet in Phara. De man neemt een loopje met de waarheid door te stellen dat het een feest in de KVS voor Red De morgen was, wat het expliciet niet was. Van Thillo is nu plots ook een "uitgever" ????

Nochtans staat in De Morgen van vandaag nog steeds Yves Desmet als verantwoordelijk uitgever aangegeven, wellicht een zetfout?

Hoe kan je je eigen redactie zo afvallen?????

Ik hoop dat ze er bij de redactie van De Morgen in slagen om hard te onderhandelen en het aantal ontslagen en afvloeingen zwaar terug te dringen. En hopelijk kan bij Phara of Terzake dan eindelijk eens iemand die echt het standpunt van de redactie uitdrukt het woord voeren.

christophe

Gepost door christophe
04.03.2009

Tags