Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dré Mathijs wint cartoonwedstrijd

Dré Mathijs wint cartoonwedstrijd

Op 28 februari is Dré Mathijs (60) in de bloemetjes gezet voor zijn cartoon over de heraanleg van de Driekoningen- en Statiestraat in Berchem. De laureaat nam deel aan een cartoonwedstrijd georganiseerd door het stedelijk wijkoverleg en het Cultuurcentrum Berchem.

cartoon_500.jpg

Mathijs probeerde met zijn tekening om op geestige manier de werken aan de lange winkelstraat te belichten. “Hopelijk werkt mijn tekening verhelderend en bekijken de bewoners van het district Berchem de heraanleg niet al te negatief”, vertelt de winnaar trots.

Communicatiemiddel

Het district Berchem en de stad Antwerpen gaan in de komende jaren de Driekoningenstraat en Statiestraat in Berchem heraanleggen. Het stedelijk wijkoverleg en het Cultuurcentrum Berchem besloten om een cartoonwedstrijd te organiseren over de heraanleg van de winkelstraat en alles wat daarbij komt kijken. “De cartoons kunnen vooral als communicatiemiddel gebruikt worden op websites, affiches en broodzakken. Ze zullen kleur geven aan de werken die tot de zomer van 2010 duren”, vertelt wijkcoördinator Berchem Joachim Van Meirvenne. “Verder willen wij het draagvlak met de bewoners, winkeliers en de gebruikers van de straat vergroten, of zelfs creëren, mocht dat er nog niet zijn.”

Aparte prijs

In totaal hebben dertig mensen zesenveertig humoristische tekeningen ingestuurd. Elke deelnemer mocht maximaal drie cartoons maken. De beste en leukste cartoons werden geselecteerd door een professionele jury onder leiding van cartoonist Bob Torfs uit Berchem. “Ik heb bij het kiezen van de winnaar niet naar de leeftijd gekeken. De humor en geestigheid van de cartoon primeerde”, vertelt Torfs. De tekenaars werden onderverdeeld in twee groepen. Enerzijnds een groepje van acht jongeren tot dertien jaar en anderzijds een groep van ouderen tot zestig jaar. “De jongeren hebben op de uitreiking een aparte prijs gekregen voor hun ingezonden tekeningen waar ze met hart en ziel aan hebben gewerkt”, zegt Van Meirvenne.

Tentoonstelling

Momenteel worden de cartoons voor een heel korte tijd tentoongesteld in het Cultuurcentrum Berchem. “Omdat wij niet wisten of de wedstrijd een succes zou worden, hebben wij de tentoonstelling niet op voorhand gepland. We zoeken nu een manier om de cartoons op een andere plaats permanent te tonen”, vertelt Van Meirvenne.
De drie winnaars kregen voor hun grappige en speelse tekeningen geldprijzen van 200 tot 1000 euro. “Ik ben enorm blij met de prijs. Ik wilde met mijn tekening aantonen dat verbouwingen positief kunnen zijn. Natuurlijk voelen winkeliers en bewoners zich ongemakkelijk bij de werken. Maar denk eens aan het resultaat als de winkelstraat eenmaal klaar is”, besluit Mathijs.

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian