Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Siegfried Bracke sloopt nu ook muur tussen hoofdredactie VRT en directies mediabedrijven

Siegfried Bracke sloopt nu ook muur tussen hoofdredactie VRT en directies mediabedrijven

Wat is dat toch met die journalisten? Zet ze op de stoel van hoofdredacteur en ze schuiven meteen richting directie. Voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten Marc Van de Looverbosch is daar zo kwaad over dat hij elke week een nieuwe metafoor bedenkt om zijn gal te spuwen over het fenomeen. Er moet een Berlijnse Muur komen tussen directie en redactie. Of nog hoger en langer: een Chinese muur. Een dam. Op de Staten-Generaal had hij het over een “firewall tegen de spam van de directie”. Het virus treft niet alleen nieuwe hoofdredacteurs als Klaus Van Isacker. Ook ex- en oud-hoofdredacteurs als Rudy Collier of Yves Desmet krijgen het beest nooit meer uit hun lijf.

In Phara verdedigde Yves Desmet een tijd geleden het 'onafhankelijk bloedbad' van CEO Van Thillo. Moet Van Thillo niet een stukje van de vele miljoenen winst van De Persgroep naar De Morgen doorsluizen? Nee! We staan toch allemaal graag op eigen benen. Kranten zijn toch geen communicerende vaten. Nochtans is dat precies wat collega-tycoon Rupert Murdoch wel doet met de verlieslatende Wall Street Journal die hij in 2007 aan zijn imperium toevoegde.

In datzelfde Phara bewees VRT-hoofdredacteur Siegfried Bracke gisteren dat hoofdredacteurs ook loyaal zijn aan de directies van concurrerende commerciële bedrijven. In een debat met Paul Goossens snelde hij Van Thillo en Desmet te hulp. Als Desmet zegt dat je De Morgen even goed met 26 man minder kan maken, zal dat wel zo zijn zeker, zei Bracke. En voor de rest gaat het goed in medialand. Nooit beter gegaan trouwens. Waar maken die driehonderd aanwezigen op de Staten-Generaal zich eigenlijk zorgen over?

De uitzending van Phara kan u hier herbekijken:
http://phara.canvas.be/category/herbekijken/

salon

Marc had heel wat enthousiaste luisteraars als wetstraatwatcher, problematischer werd het echter als hij ook mediawatcher wou spelen
barre tijden dus voor de Van De Looverboschen in medialandschap, want té fundamentalistisch voor deze flexibele tijd
wij beleven zo al tijden die moeilijk genoeg zijn, dus waarom de lat nog hoger leggen dan op Obama-hoogte ?
én was het verhaal uit de 68'er jaren van Paul Goossens en Co (toen journalisten, studenten en arbeiders (*) één strijd streden) wel meer dan een verzonnen sprookje ?
tenslotte ... wat is er tenslotte mis met goed gemaakte rekame ?

(*) je kon deze solidariteit een paar dagen zien met de acties na 1 jaar wanbeleid van de regering ivm de mensen zonder papieren

christophe

Gepost door christophe
20.03.2009