Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vakbonden bij Barroso naar aanleiding van G20-top

Vakbonden bij Barroso naar aanleiding van G20-top

BRUSSEL -- Vertegenwoordigers van de drie vakbonden hebben deze middag een gesprek gehad met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Dit deden ze naar aanleiding van de G20 top van Londen die er op 2 april aankomt. De vakbonden willen voorkomen dat de werknemers een te hoge prijs betalen voor de financiële crisis. Ze hameren dan ook op het belang van extra werkgelegenheid en een stijgende koopkracht.

BARROSODSC_0019.JPG

De vakbondsdelegatie bij Barroso

De G20 top in Londen staat volledig in het teken van de financiële crisis. Er zal ook gepraat worden over manieren om de vrije markt beter te reguleren. Daarom is het voor de vakbonden heel belangrijk om hun stem te laten horen. “Wij zijn hier om aan Europa duidelijk te maken dat voor ons werkgelegenheid en het verhogen van de koopkracht de belangrijkste thema's zijn voor de komende top”, zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV. “We vinden het dan ook niet kunnen dat de Europese top over werkgelegenheid die er normaal in mei aankwam nu wordt teruggefloten onder druk van de grote landen waaronder bijvoorbeeld Frankrijk.”

Voor Sabine Slegers, nationaal secretaris van de liberale vakbond ACLVB, moet de werking van de financiële markt grondig herbekeken worden: “Wij eisen grote hervormingen. We kunnen niet snel de financiële markten oplappen en dan verdergaan onder de idee van 'business as usual'. Ook premier Van Rompuy steunt ons hierin. Hij heeft ons beloofd om bij de raad van Europa te pleiten voor de oprichting van een Europees controle orgaan voor de financiële markten. Daarnaast moet vooral aandacht gegeven worden aan de bescherming van de werknemers. “We moeten er vooral voor zorgen dat werknemers geen tweede maal slachtoffer worden van deze crisis. De werkloosheid stijgt en daarbij komt dan nog eens dat ook voor de relanceplannen de gewone belastingbetaler zal moeten opdraaien.” De vakbonden denken dat er op deze G20 bijeenkomst toch meer rekening gehouden zal worden met hun eisen. “We koesteren de hoop dat deze top anders zal zijn dan die van Washington. We verwachten vooral veel van de nieuwe Amerikaanse delegatie. Maar echte garanties op succes heb je natuurlijk nooit”, zegt Slegers.

Het eigenlijke gesprek met Barroso lijkt vlot te verlopen. Waar de voorzitter van de Europese Commissie in eerste instantie maar een half uur tijd had voor de delegatie blijft hij uiteindelijk toch meer dan 45 minuten overleggen met hen. Jan Vercamst, voorzitter van het ACLVB, is positief gestemd: “Uit het gesprek kon ik afleiden dat Barroso het voor 95% eens is met onze eisen.Volgens hem is het duidelijk dat de regeringen het niet alleen aankunnen en dus moet er zeker en vast een beroep gedaan worden op de sociale partners. Dat nieuws verheugt ons.” Wat ook belangrijk is voor Vercamst is dat Barroso de gevaren van het protectionisme inziet. “Als een groot land als Duitsland bijvoorbeeld protectionistische maatregelen neemt is dat slecht voor alle omringende landen en dus ook voor ons.” Rudy De Leeuw blijft toch iets meer op de vlakte met zijn positieve commentaar. “Barroso luisterde aandachtig naar onze eisen maar luisteren is nog wat andere dan effectief iets ondernemen. De E.U-leiders moeten nu maar eens echt leiderschap tonen en wat aan de situatie doen. Daarvoor hebben ze natuurlijk ook onze hulp nodig. Voor mij is het trouwens heel simpel, Europa zal sociaal zijn, of er zal helemaal geen Europa zijn.”

Ook in heel wat andere landen bezochten vakbonden hun regeringsleider om hun eisen bekend te maken. Volgens Guy Ryder, algemeen secretaris van de wereldvakbond IVV, lijkt er schot in de zaak te komen wat betreft de regulering van de financiële markten. "Een akkoord over een economisch herstelplan is echter nog niet binnen bereik", aldus Ryder. Volgens Ryder is het ook nog onduidelijk in hoeverre de Internationale Arbeidsorganisatie een rol zal krijgen in de nieuwe economische wereldorde.