Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Anti-NSV Betoging Leuven: 'Bezoekje aan de dokter...'

Anti-NSV Betoging Leuven: 'Bezoekje aan de dokter...'

Op 26 maart hield NSV (Nationalistische Studentenvereniging) hun jaarlijkse betoging, ditmaal in Leuven. Zoals het wel een gewoonte is, met een stevige reactie vanuit linkse kant. Dat deze betogingen wel eens uit de hand kunnen lopen is algemeen geweten. Politie loopt gestresseerd, betogers willen naar huis, maar kunnen geen kant op wegens blokkades en uiteindelijk moet het been van een journalist er maar aan geloven.

front.jpg

We kunnen stellen dat de linkse betoging op zich volgens het boekje verliep en zonder enige incidenten is verlopen. Van politieprovocatie was weinig sprake, politie was wel volop aanwezig, maar waar mogelijk op een goede afstand. Dat, volgens de actievoerders, NSV niet welkom is in Leuven, is uit de betoging wel gebleken.

Na de nodige speeches werd de betoging ontbonden op het Martelarenplein aan het station. Althans neem ik aan dat dit de bedoeling was. Wie naar huis wilde, zoals deze journalist die in de Bondgenotenlaan woont, moest het volledige traject van de betoging terug volgen. Logischerwijs was dit dan ook de kant waar de betogers uiteen gedreven zouden worden. Dusgevolg besloot ik maar om nog even, al dan niet vanop een afstand, de ontwikkelingen op te volgen.

Aan de kant van de Bondgenotenlaan kunnen we wel zeggen dat het fout ging, het werd de actievoerders (en alle andere mensen) belet om naar het centrum te gaan. Wie zoals mij in de Bondgenotenlaan woonde, die had dan maar pech natuurlijk en werd gedwongen om te blijven op het Martelarenplein.

Toen een aantal blikjes de kant van de politieblokkade werden uitgegooid en de betogers een charge deden reageerde de politie met pepperspray en het waterkanon. Van pepperspray natuurlijk geen foto's, aangezien je je dan zo snel mogelijk uit de voeten wilt maken.

Een goede 100 meter verwijderd van de 'activiteit' volgde ik de ontwikkelingen en zag het waterkanon de betogers uiteen drijven. Ver verwijderd van de actie en met een fototoestel in de hand en een perskaart rond de nek ben je je dan ook niet bewust van enig kwaad. Toch was het blijkbaar noodzakelijk om het hele plein te chargeren, dus ook de plek waar ik me 'veilig' had opgesteld. De aanvankelijke charge leek net aan me voorbij te gaan en ik besloot te blijven waar ik was om verder foto's te nemen.

Toen ik onraad rook, was alle hoop al verloren en keek ik de chargerende agenten vrijwel letterlijk in de ogen. Eerlijkheidshalve kan je op zo'n moment niks meer aanvangen buiten je camera omhoog steken en te roepen dat je van de pers bent. Gezien er geen spoor van actievoerders rond me was, was dit een geloofwaardige optie. Toch mocht mijn heup kennismaken met de wapenstok van een opgehitste agent. Enkele collega-fotografen kwamen me vertellen dat zoiets gewoonweg ridicuul is en het verhaal eindigde voor mij twee uur later (want toen pas kon ik eindelijk vertrekken), in het ziekenhuis waar mijn 'verwondingen' geconstateerd werden.

Dat politie in zo'n gevallen op de toppen van hun tenen lopen, kan ik maar al te goed begrijpen. Toch is er in mijn ogen geen enkel argument goed genoeg om het losweg slaan van een (burger?)journalist goed te praten. Blijft enkel de vraag wat voor gevolg dit zal krijgen, in het ziekenhuis ben ik twee dagen werkonbekwaam verklaard en de meest logische reactie is dan ook klacht in te dienen tegen onbekende agent voor opzettelijke slagen en verwondingen.

Betoging 2.jpg
Betoging 3.jpg
betoging 4.jpg
Betoging 5.jpg
Betoging 6.jpg
Betoging 7.jpg
Betoging 8.jpg
Betoging 9.jpg
Betoging 10.jpg
Betoging 11.jpg
Betoging 12.jpg

Het waterkanon, vlak voor de charge.
Let ook op de afstand tussen mij en de actievoerders...

Betoging 13.jpg

De aanvankelijk rustige charge van de politie, die heel duidelijk langs mij leek voorbij te gaan...

anti nsv betoging

Ik dacht dat Indymedia stond voor objectieve berichtgeving, maar dit artikel is eerder een dagboek van een eerder saai iemand. Geen sprake van neutrale berichtgeving over de werkelijke omstandigheden van de feiten. Bovendien is er op geen enkel ogenblik een omschrijving van de inhoudelijke beweegredenen van de organisatoren en de meeste betogers. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen enerzijds de vreedzame, strijdbare en politiek gemotiveerde betoging en anderzijds de relshoppers en gefrustreerde pubers van het anarchistisch front.

Meer dan 1000 betogers, waarvan de meesten opkomen voor een serieus alternatief dat een concrete oplossing biedt voor extreem-rechts, door de neo-liberale afbraakpolitiek als reële voedingsbodem voor verderfelijke ideeën aan te wijzen. Opkomen voor gelijkheid en tegen racisme, voor openbare diensten en tegen de liberalisering, voor degelijke jobs en tegen werloosheid, voor een verdeling van de rijkdom en niet de armoede, voor eenheid onder de arbeiders en tegen de verdeel en heers politiek van de traditionele partijen, voor democratisch socialisme en tegen het kapitaal en fascisme. Voor de toekomst van de jeugd en tegen de barbarij. Dat zijn elementen waarin de strijdbaarheid van de betoging in naar voor kwam. Een dikke proficiat voor de organisatoren die hard hun best hebben gedaan om er een fantastische betoging van te maken, zonder geweld en met een politieke boodschap !

Laat de discussie (weer) beginnen!

Andrej, je hebt het over objectieve berichtgeving en in één adem veroordeel je alle relschoppers tot gefrustreerde anarchistische pubers.
Je maakt 2 fouten
1: Lang niet alle relschoppers waren anarchisten
2: Het is perfect mogelijk te rellen uit een serieuze overtuiging

Met krantjes verkopen hou je

Met krantjes verkopen hou je de fascisten van de straat, heus.

En aub, stop met dat lompe gedoe van die 'nepaanvallen'. Wat een ongelooflijk voor schut iedere keer.

Opmerkelijk dat in de

Opmerkelijk dat in de fotocollage twee reactionaire belgicisten te bespotten zijn. Ik wist niet dat de belgicistische bourgeoisie een boodschap had aan de oproeptekst van de tegenmanifestatie. Maar goed, Leon Trotsky toonde in Café Central te Wenen wel aan dat revolutionair links en een kleinburgerlijke moraal verdacht goed samengaan.

Inderdaad een beetje leuren

Inderdaad een beetje leuren met krantjes, fluitjes, stickers en af en toe namaak offensief doen dat is alles waar de betoging uit bestond. Als een normaal, intelligent mens dan moet kiezen kiest hij voor de kant van de echte revolutie, zij die niet terugschrikken van stappen te ondernemen tegen de fascistische politie die onze straten overwoekert. Inderdaad er was niet veel politie tijdens de betoging te zien wat ik heel goed vond, maar op het traject naar het damiaanplein kwam je al gefrustreerd bij het zien van de vele agenten die je lekker minderwaardig bekeken. Groeperingen als LSP zijn o zo tegen geweld maar hun grote voorganger bracht wel overal angst met zijn gepantserde trein, denk daar eens aan terug en kies voor het geweld, nu het kan, zie maar naar Griekenland, daar zal men slagen en hier zal men achter(lijk?) blijven. Het is nu eenmaal het moment dat Marx beschreven heeft, het moment dat het kapitalisme aan het ineenstorten is. En de mens op de straat er zijn geloof in verliest. Het moment om onze fascistische liberale democratie een oorvijg te geven en er ee echte democratie van te maken. Met een Alternatief voor het kapitalisme, waar niet iedereen voor een staat moet werken(dat is ook vervreemdend) maar iedereen voor zichzelf. Een maatschappij waar je bijvoorbeeld met 1a 2 dagen per week werken genoeg hebt, waar je niet uitgebuit wordt, niet zoals in het communisme door de staat en niet zoals in het kapitalisme door een individu. Een maatschappij waar iedereen zen plaats heeft, een organische maatschappij, maar geen organische maatschappij waar sommige organen geen functie hebben en dan nog het meeste van de productie naar zich toesleuren. In een lichaam zorgt het lichaam ervoor dat deze afsterven, in een maatschappij zou de maatschappij deze moeten doen sterven. Ook organen die teveel krijgen moeten minderen, denk maar aan sporters zoals kim clijsters, David Beckham,andere voetballers en wielrenners. Niet in alle sporten is het zo, dit is maar weggelegd voor de enkelingen van de enkelingen. De godsdienst, hiervoor zal de idioot in de toekomst zelf voor moeten opdraaien, godsdienst is nu eenmaal zo fout als iets, en onlogisch dat er voor zon flauwekul door de staat betaald wordt. Het lichaam gebruikt momenteel verloren energie en moet in de ecologische sfeer van vandaag dringend energie-efficiënt gemaakt worden.

kwaliteit

Dit is het eerste en laatste artikel dat ik op de ze site lees. Waardeloos artikel dat heel subjectief geschreven is. Waar werd er nu eigenlijk voor betoogd, waarom chargeerde de politie, tegen wie? En wat die burgerjournalist betreft, als hij echt zo braaf naast de kant stond toe te kijken, lijkt het mij heel sterk dat de politie op hem zal inslaan. Meer waarschijnlijk is dat hij ook wat liep te roepen. Hopelijk blijven kwaliteitskranten bestaan, want dit soort artikelen is tijdsverlies.

Onzin

Kom aan zeg. Dat is het zelfde als een editoriaal in een krant lezen en dan zeggen: bah, wat subjectief, ik lees nooit meer een krant.

De auteur van dit artikel schrijft een ooggetuigenverslag. Is dat subjectief? Ja hoor. Zoals ooggetuigenverslagen van complexe en tumultrijke gebeurtenissen altijd subjectief zijn. De auteur heeft tenminste niet de pretentie om zijn kijk als de enige waarheid te verkondigen.

Maar wellicht leest u liever het Belga-verslagje: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=B30096853090327&re...

Gemaakt door een professionele journalist die even gebeld heeft naar de politie van Leuven. Heel objectief, precies zoals u het graag heeft.

Er werd betoogd tegen de

Er werd betoogd tegen de NSV, dat kan je heel duidelijk lezen.
En wat nu ook gezegd wordt, dat is de essentie van die betoging, als dit niet zo zou zijn, dan is misschien een andere dag een betere gelegenheid. Buiten enkele pamfletten, krantjes en enkele woorden in een speech is er niet veel van die 'grote boodschap' naar buiten gekomen. De bedoeling was NSV tonen dat ze niet welkom waren in Leuven, dat was wat te zien/horen viel op de betoging.

Objectiviteit = wat in jullie kraam past
Subjectiviteit = wat niet in jullie kraam past

Misschien toch even terug het woordenboek openen en kijken wat die woorden nu effectief betekenen.

Misschien is dit wel subjectief, maar in dat geval alvast de bedoeling. Ik had na afloop geen zin om netjes een verslagje in de trend van Belga, zoals Christophe aantoonde te geven.

Dergelijke verslagen geven je natuurlijk een héél objectieve kijk op de zaken, het artikel erna kan je lezen dat er 27 mensen vermoord zijn bij een terroristische aanslag en de pagina verder kan je lezen dat Kim Clijsters terug gaat tenissen, mag je nu drie keer raden waar je over gaat praten met je vrienden...

Wat is de zin van zo'n tegenbetoging?

Kan iemand mij uitleggen waarom er zo nodig een tegenbetoging moest komen?
- niet om de NSV-ers te overtuigen
- niet om de Leuvense bevolking te overtuigen. Die moet op zo'n avonden binnenblijven
- niet om de publieke opinie in de rest van het land te overtuigen. Men weet al op voorhand wat de berichtgeving zal zijn: extreem rechts en extreem links zorgen voor relletjes.

De man in de straat overtuigen dat NSV en Co een antisociale politiek voorstaan, dat doe je niet met zo'n betoging. Dat is werk voor elke dag: in je eigen milieur, via de vakbonden en via allerhande sociale organisaties.

Zie je het al gebeuren: je buurman die sympathie heeft voor he Vlaams Belang leest in Het Laatste Nieuws over de betoging en de relletjes. Zijn reactie: "eindelijk, nu zal ik mijn mening veranderen. Het Vlaams Belang is vergif".

Ik heb zelf een vermoeden waarom LSP elk jaar betoogt: er moet elk jaar vers bloed in hun partijtje komen. Door jongeren wijs te maken dat met een betoging het racisme en de antisociale politiek het best bestreden worden, maak je hen blazen wijs.
Na een jaar of twee zien ze in dat dit nergens toe leidt. Maar tegen dan organiseert LSP een nieuwe betoging en maakt weer een paar nieuwe jongeren lid.

En dat de publieke opinie eerder naar rechts opschuift door dit soort betogingen: dat zal hen worst wezen. Als ze maar vers bloed binnen krijgen.

Het doel van de betoging,

Het doel van de betoging, mijn waarde Marc Vandevelde, is aantonen dat niet iedereen het eens is met de ideeën van NSV. Ik vind deze manier persoonlijk veel beter dan dat de tegenstanders van NSV op hun betoging rel komen stoken. Op die manier zou de zaak veel sneller uit de hand lopen, terwijl er nu twee gekanaliseerde betogingen zijn. Dat een deel van de linkse betoging vernielingen aanbrengt, vind ik bijzonder jammer. Als aanwezige ter plekke kan ik u verzekeren dat dit om enkelingen gingen, die door de rest van de betogers onmiddellijk terecht werden gewezen. Jammer genoeg trekt een gelegenheid als deze altijd amokmakers aan, daar kunnen we niet om heen. Maar ik ben blij en trots te kunnen vaststellen dat er nog zoveel jonge mensen gevonden worden die op een geweldloze manier willen bewijzen dat ze tégen racisme en fascisme zijn.

Wat nou relschoppers en

Wat nou relschoppers en pubers? Omdat LSP en anderen liever gewoon genieten van een mooie stadswandeling dan effectief de confrontatie aan te gaan? Demotiveren om nog terug te komen, en dat op eenderwelke manier, dat is waarom ook wij komen. We kennen jullie manier van actievoeren onderhand wel. Extreem rechts komt op straat en jullie komen reageren met de vraag om meer werkgelegenheid. M.a.w. bevestiging van het patronaat als antwoord op uit de hand lopend fascisme. Alle logica zoek, mij best, maar kom niet jammeren als er iemand jullie betoging komt gebruiken voor waar hij werkelijk voor dient.

actie-foto's

Wat is vooral schokkend vind

Wat is vooral schokkend vind is dat de linkse demo nationalistische vlaggen worden bijgedragen?! Onbegrijpelijk. Wat is de boodschap die hiermee wilt worden uitgedragen? Nationaal Socialisme ofzo?

En soms moet er nou eenmaal de confrontatie worden aangegaan. Op het moment dat panden worden aangevallen is het naar mijn inziens te laat om enkel te roepen 'ah jongens, doe dat nou niet'. Fascisme is aan het wortelen in België en dat is een groot probleem dat meerdere manieren van aanpak vereist. Een daarvan is voorkomen dat de fascisten de straten/het straatbeeld gaan beheersen.

waarom aantonen?

Aan opmerkzame:

Waarom aantonen dat er iets mis is met NSV?
NSV is evenmin gekend als LSP.
Met zo'n betoging komen ze in de publiciteit. En het is dat wat ze willen.
De vraag is: wat levert zo'n betoging op.
Niets. Of integendeel: de publieke opinie keert zich tegen de tegenbetogers.
Laat het mij iets scherper stellen: als een wetenschappelijk onderzoek zou uitwijzen dat deze betoging geen enkel positief effect zou hebben op de publieke opinie, of integendeel een negaqtief, zou je dan nog gaan betogen.
Is dergelijke betoging een vorm van zelfbevrediging: ik toon waar ik tegen ben? Is het effect van de betoging onbelangrijk?
Is het alleen de versterking van het groupuscule lsp die belqangrijk is? De rest kan de pot op?

Waarom LSP steeds een

Waarom LSP steeds een tegenbetoging organiseert?

Ten eerste om de fascisten stelselmatig te ontmoedigen via het feit dat de tegenbetoging groter is dan de eigenlijke NSV-betoging; en bovendien op die manier de flikken te dwingen toch aanwezig te zijn in de stad en ervoor te zorgen dat zij op die manier niet de volle vrijheid krijgen hun geweldadige racistische gang te gaan in het stadscentrum.

Ten tweede omdat we de betoging kunnen aangrijpen om de problematiek van extreem-rechts propagandistisch te gaan aankaarten. Mensen stemmen extreem-rechts vanwege sociale verdrukking en een gebrek aan links alternatief op een rechts neoliberaal beleid. In de buurlanden zagen we dat extreem-rechts vooral achteruit is gegaan door nieuwe linkse formaties. Daarom schuiven wij ook de noodzaak aan een links oppositie-alternatief naar voor, als enige structurele wijze om het fascistische gedachtengoed te bestrijden.

Ten derde natuurlijk om onze eigen organisatie te gaan versterken en verder uit te bouwen; niet uit organisatie-chauvinisme, maar omdat wij ervan overtuigd zijn dat naast de brede beweging versterken, ook een revolutionaire kaderorganisatie uitbouwen tot de cruciale taken van marxisten behoort. - In die zin is ook het verspreiden van politiek materiaal en recrutering van cruciaal belang, wat de would-be revolutionairen hier ook mogen beweren.

Wat dat anarchistisch krapuul echter doet, door als kleine minderheid te gaan rellen, is volledig contra-productief. Op die manier doe je niet anders dan de inwoners van Leuven versterken in hun onveiligheidsgevoel, en ze op die manier gewoon in de armen sturen van de reactie. Er was geen enkele aanleiding noch een reden om de confrontatie op te zoeken.
Als je dus als rellend anarchist donderdag niet gestuurd werd door te hoge waarden aan testosteron, voortkomend uit de pubertijd, kan enkel de conclusie getrokken worden dat je ofwel geen hersens hebt of dat je provocateur bent in dienst van de staatsveiligheid. - Maar nogmaals, het ging om een absolute minderheid.

Het zou fout zijn om zoals de comac de betoging ter discussie te stellen wegens het gevaar van een minderheid van rellende idioten. Enerzijds zal dat de rellen niet verminderen; dat zootje provocateurs gaat immers toch elke gelegenheid blijven gebruiken - of er nu een tegenbetoging is of niet. We kunnen bovendien de traditie van de linkerzijde in de antifascistische beweging niet overlaten aan dat soort tuig.

Ik snap wel niet waarom die altijd moeten komen naar onze anti-nsv betoging; laat ze gewoon op een andere plaats afspreken, en laat ons met de rest van de studenten een geweldloze betoging organiseren.

lsp: alleen het eigen clubje telt

JV bevestigt mijn vorige stelling.
Die betogingen dienen alleen om het eigen clubje te versterken.
Ze trekken zich geen zak aan van het negatief effect op de publieke opinie.

De twee andere argumenten zijn alleen schaamlapjes.

1. Extreem rechts bestrijden door een links alternatief naar voor te schuiven? De betoging heeft enkel een negatief effect op de publieke opinie en discriditeert een mogelijk links alternatief. Niemand gelooft toch dat door een verslag te lezen in de krant over opstootjes tussen extreem links en extreem rechts, ook maar één lezer zijn standpunten zal verlinksen. Het omgekeerde gebeurt wel: zelf gehoord.

2. NSV ontmoedigen: komaan zeg, kan je nog naïver zijn? Het is juist omdat NSV zoveel onbetaalde reklame krijgt dat ze elk jaar opnieuw betogen. LSP steunt eigenlijk extreem rechts door te zorgen dat die NSV - betoging in de aandacht komt.

En wat de anarchisten betreft: lsp weet op voorhand dat dit een gedroomde gelegenheid is voor anarchisten om hun aller individueelste mening te uiten, zonder rekening te houden met negatieve effecten. Op dat vlak is er dus geen verschil tussen lsp en de anarchisten: beiden vegen ze hun kas aan het negatief effect.

Gaat ge nu es verdomme

Gaat ge nu es verdomme stoppen met zagen allemaal, djeezes. Vergeten dat allemaal jullie tegen F*cking fascisten aant betogen waren? Of hebben jullie zin spaanse burgeroorlog situaties? De strijd verliezen door elkaar te kakken te zetten!? Door met vingerwijzen op dergelijke momenten geraak je geen voet vooruit, wel door verdomme de waarheid te spreken ipv elkaar te beschuldigen...
Er is een reden waarom het uit de hand gelopen is. En ook al is er dan ooit eens geen directe aanleiding, ge zijt hier aant betogen tegen ideologieën die anderen van de aarde/de dood in wensen. Tegen knokploegen die snachts of na de NSV betoging ieder MENS (geen ruit of ander dode materie) die een ander kleurtje heeft of er te links uit ziet in elkaar gaat slaan..

stelletje "forum bekvechtsnobs".
Het volk heeft niet altijd gelijk...
Zeker niet wanneer het de strijdbare minderheid marginalisseerd terwijl ze zelf geen reeet doen, in tegen deel, ze maken het alleen maar ereger: meer haat, dag na dag, en non stop het vlaams blok blijven stemmen. En dan vingverwijzend de neus ophalen bij het passeren van echte mensen strijdbare mensen, mensen met een hart, mensen die hun hart dan ook wel eens kunnen verliezen. Het volk is in veel gevallen te laf, te tam en te kil om eerlijk of oprecht te zijn, ...

DUS WTF!????

Gegroet,
Nick
Kleinzoon van een Pools bevrijder, Frans verzetsstrijdster en een Vlaams verzetsstrijder.

NO PASARAN
NOT NOW
NOT THEN
AND
NOT IN A F*CKING WHILE!

Het boek Land and Freedom is een echte aanrader!
Long live Communism! Long Live Anarchism!
But most of all
FIGHT STALIN! Not eachother!

Argumenten om NIETS te doen?

De heer Vandevelde heeft kennelijk nog nooit een fascistische terreurcampagne van dichtbij meegemaakt (en daarmee bedoel ik niet: 'voor je PC' of 'in de sofa met de krant in de hand')

De fascisten hebben maar 1 doel voor ogen: links en bij uitbreiding vakbondsmilitanten het onmogelijk maken zich te organiseren en naar buiten te komen. Het begint steeds 'voorzichtig' met geïsoleerde aanvallen op individuen, dan begint men progressieve cafés binnen te vallen, meetings en vergaderingen van linkse organisaties (inclusief ABVV-jongeren: vraag dat maar eens na in Brugge)onmogelijk te maken. Er is maar 1 manier om deze terreurmaalstroom te stoppen: van in het begin tegenmobiliseren!

Zoals eerder vermeld hebben het ABVV en vooral de ABVV-jongeren in het verleden al in de klappen mogen delen. Deze terreurdaden werden telkens gestopt door uitgebreide politieke campagnes die tot doel hadden de fascisten te marginaliseren en sociaal te isoleren. Blokbuster speelde hier altijd een voortrekkersrol in. Betogingen en uiteraard tegenbetogingen maakten hier steeds deel van uit.

Bart Van der Biest,
vakbondsafgevaardigde RZ Sint-Maria
lid Uitvoerend Comité BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde
initiatiefnemer 'Syndicalisten TEGEN fascisme'

terreur

De heer Van Der Biest weet niet waarover hij schrijft.
Ik heb zelf ooit op mijn gezicht gekregen van een Vlaams Belanger.
Maar ik weet wel hoe je het Vlaams Belang het best bekampt: tientallen discussies op mijn werk, in mijn voetbalclub en in mijn kenissenkring.
De jongeren die naar een tegenbetoging komen doen dat met veel goede wil. Een verantwoordelijke organisatie legt hen uit dat dergelijke betoging niemand overtuigt, alleen degenen die al overgtuigd zijn.
Lsp zet de jongeren op een slecht spoor. Dat is de reden waarom lsp veel gelijkt op een vleesmachine die tientallen jongeren kapot maakt: door hen de illusie te geven dat ze met een spreekkoor "het fascisme komt er niet door" veel realiseren.
Het effect is meestal het omgekeerde.
Na een paar jaren haken die jongeren af: gedesillusioneerd.
LSP heeft zo honderden jongeren kapot gemaakt.

Ga rustig door, dat zal ik ook doen, maar kom mij niet vertellen dat lsp positief resultaat haalt in de publieke opinie: juist het omgekeerde

Ach ja, hoge bomen vangen

Ach ja, hoge bomen vangen veel wind. Zonder LSP bestonden er nu geen anti-NSV betogingen meer, als je dus kritiek wilt spuien is er maar één richting waar je uitkunt.

Zulke betogingen organiseren idd de (antifa) overtuigden. De campagne ervóór dient om het aantal overtuigden uit te breiden. Dat is niet enkel gaan plakken en pamfletjes uitdelen, maar ook manieren gebruiken waardoor je effectief in discussie komt met mensen.

Wat die 'autonoom' 'anarchist' betreft die stelt dat zij tenminste de confrontatie opzoeken: 2 op 3 tot 3 op 4 discussie die ik de laatste week in Leuven met studenten heb gehad ging over geweld, in de negatieve zin dan. Door jullie rellen, stenenwerperij, ramen-kapotmakerij, andermans-fietsen-kapot-makend-door-ze-op-de-barricade-te-gooien, ... krijgen heel veel mensen een degout van jullie en heel de tegenbetoging in zijn geheel. Zonder jullie ondoordachte pogingen tot confrontatie met de NSV in het verleden hadden er donderdag allicht 200 mensen meer betoogd. In de cafépraat mogen jullie de radicalen uithangen, wij proberen tenminste een beweging op te bouwen die meer en meer mensen overtuigd. Of denken jullie soms met jullie 50-100 amokmakers die jullie zijn het Belgisch kapitalisme te verslaan?

* Waar kreeg het "altijd

* Waar kreeg het "altijd gelijk hebbend" volk een degout van tijdens Nazi Duitsland?
-> Juist ja van de joden, roojen, anarchos... alles wat niet in hun kraampje paste

* Wie heeft dat laffe volkje van het Nazi regime mogen bevrijden?
-> Juist ja, de rooien, de anarchos, de commies, maar ook vreemdelingen zoals de polen, de amerikanen, de cannadesen,...

* En waar heeft het klootjesvolk heden ten dage een degout van?
-> Juist ja, Moslims, anarcho's, roojen, commies... alles wat niet in hun kraampje past

Vanwaar haalt dit klootjesvolk hun luxe en welvaart vandaan?
-> Juist ja, een jarenlange socialistische/anarchistische/progressieve strijd in dit land heeft er voor gezorgd dat we staan waar we nu staan met onze welvaart..

* Het klootjesvolk dat niet eens z'n eigen land kon bevrijden ontpopt zich nu als de fascist en vernietigt alle rechten, plichten en waarden die de bevrijding op korte of langere termijn met zich mee bracht/brengt of nog zal brengen.

En wat gaat het klootejsvolk dan weer zeggen wanneer ze op hun knieën zitten omdat het fascisme hun leven onmogelijk maakt?

Wir haben das nicht gewuSSt!?
En dan vlug weer tzielig schaap uithangen..
ja meneer, neen meneer..

Man man, de Stoere Vlaamse Leeuw huh?

*NB: Moesten ze nu eens echt alleen willen heersen, dan kon je misschien nog respect voor de Vlaamse zaak opbrengen... Maar neen, ze willen scheiden van Wallonië om te trouwen met Nederland.. Alsof dat niet evenveel culturele verschillen bullshit met zich zal meebrengen.. Wat een stelletje, lollypop nationalisten

Een vraag gericht aan de LSP

Een vraag gericht aan de LSP of andere wannebe commies..
Welk concreet alternatief heeft de LSP al op poten gezet?

We weten allemaal dat de PVDA bv nu al meer dan 20 jaar zonder subsidies van de staat geneeskunde voor het volk runt..
We weten allemaal dat anarchisten al meer dan 20 jaar echte alternatieven uitbouwen, gaande van autonoomcentra tot volkskeukens waar je kunt eten voor een prikje tot alternatieven voor de duren huurprijzen, tot het bezetten van bedreigde bossen ...

Vertel me nu es, Wat doet de LSP om zo'n grote bek te opentrekken over dat "anarchistisch krapuul"?
Wat zijn jullie concrete alternatieven?
Wanneer begin je er es aan?
Je mist ervaringen, doorzettingsvermogen en expertise!
daarom ben je altijd kwaad wanneer je kleinschalige betoging niet volgens uw wil verloopt.

Anarcho Communistische groeten,

Welvaart

De welvaart is in feite te danken aan twee stromingen die normaal gezien tegenover elkaar staan: de conservatieve en de progressieve stroming. Het is dus niet enkel te danken aan de progressieve krachten dat er sociale vooruitgang is geweest. Reactie tegen de excessen van de vrije markt bestaan ook in katholieke kringen. Het corporatisme dat bekend stond in het katholieke denken vind men overigens ook terug bij anarcho-syndicalisten als Alceste de Ambris, die samen met Gabriele d'Annunzio (de Italiaanse vrijdenkende revolutionair die uiteindelijk om het hoekje werd gelegd door het verburgerlijkte fascistische regime) de grondwet van Fiume maakte. Alles is dus niet zo eenzijdig als je zou denken.

Graag gedaan hoor

Beste JV,

Het anarchistisch krapuul dat die avond 't Gesoncken Skip heeft helpen verdedigen tegen een knokploeg van zo'n 50 fascisten dankt u voor uw bescheiden bijdrage aan de strijd.

En vrees niet: mocht u ooit in dezelfde situatie dreigen te belanden als uw kameraad die in het ziekenhuis werd geslagen door deze lieverds, dan bent u nog steeds welkom om bij ons even te komen schuilen. Enkele van uw medebetogers zijn u daarin reeds dankbaar voorgegaan en leken het, ondanks het officiële partijstandpunt, wel op prijs te stellen dat er nog mensen zijn voor wie de strijd tegen het fascisme niet stopt bij de grens tussen woord (of moet ik zeggen propaganda) en daad.

(nog steeds) vriendelijke groet,
een anarchist

Eén boks in uw gezicht is nog geen systhematische terreur...

Ik kan gerust stellen dat ik al over de nodige jaren 'praktijkervaring' beschik in de diverse milieus: studenten- en scholierenmilieu (in mijn jonge tijd), de volkswijken met dito café's (in Aalst én dat kan tellen...) en last but not least: de werkvloer (ik werk in Halle van 'BHV': ring a bell?).

Er is GEEN TEGENSTELLING tussen geduldig de zaken aantonen en bediscussiëren op de werkvloer, de wijk, café... en concrete antifascistische mobilisaties. Een deel van de mensen die in ons ziekenhuis bij de sociale verkiezingen voor BBTK/ABVV gestemd hebben, hebben zonder twijfel bij politieke verkiezingen al voor het VB gestemd én toch weten ze wat onze delegatie daarvan denkt. Onze directie is van zin verpleegkundigen uit Roemenië in te voeren: strubbelingen onder het personeel verzekerd! Dus gelieve te stoppen met karikaturen op te hangen van andere anti-fascisten die u niet kan luchten.

Ik zou me hier ook kunnen onledig houden met het ongelimiteerd afbreken van allerhande groeperingen... (in dat domein heb ik de nodige jeugdzonden begaan, ik ben de eerste om dat toe te geven)MAAR DAAR SCHIETEN WE GEEN REET MEE OP. Trouwens als de consequente linkerzijde ooit de 5% kiesdrempel wil halen, zullen we moeten samenwerken, misschien niet van harte (dat hoeft ook niet)maar toch op een andere basis dan het elkaar aanvliegen met (historische) clichés en scheldpartijen wat niet te verwarren is met een eerlijke discussie over ideeën en programma.

kameraadschappelijke groeten

de lijdensweg van links

Kijk het is simpel : er zijn mensen die de discussie hoog in het vaandel dragen, er zijn er die vol strijd zitten. En daar tussenin zit waarschijnlijk de overgrote meerderheid.

Natuurlijk moet je tegen mobiliseren bij elke NSV betoging die wordt georganiseerd. Kijk anders eens naar dit filmpje (http://video.google.com/videoplay?docid=-4198910042830580654) en zie hoe het VB is ontstaan. Was er maar een tegen betoging toen die 20 pipo's door de straten marcheerden.

Als links moeten wij leren om elkaar te begrijpen en samen de strijd te voeren in welke vorm dan ook.

Maar de boodschap is dus samen en niet verdeeld.