Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jammer voor VB, geen rellen in Kortrijk

Jammer voor VB, geen rellen in Kortrijk

KORTRIJK -- Een week geleden werd de brievenbus volgepropt door de extra-editie van het Gulden Spoor’(het tijdschrift van VB), met als titel ‘Geen supermoskee met minaret in Kortrijk!’. Ja, het VB had een toelating gekregen van de Kortrijkse burgemeester om te betogen tegen de eventuele erkenning van de Moskee Atwaka, in de Stasegemsestraat.

DSC_6007 [].JPG

De betoging verliep van de Groeninghe Maagd van Vlaanderen, via de Jan Breydellaan, Stasegemsestraat (en voorbij de Moskee) naar ‘De Vetex’ in de Pieter De Conincklaan en laten ontbinden in, met toespraak van Philippe Dewinter. ‘De Vetex’, een vroegere textielfabriek, is een buurthuis waar ze proberen om alle culturen, kleuren, gedachten,… samen te laten smelten.

Een kleine 200 Vlaams Belang-leden vertrok een kwartiertje te laat op hun betoging. Iemand wilde witte verf gooien over de kop van Philippe Dewinter. Freddy Vermoere van ‘Het Nieuwsblad’ kreeg een klein spatje op zijn jeans! Wat vooral opviel… De vrouwen van Vlaams Belangers zijn blijkbaar in de grote minderheid, overwegend mannen scanderen de slogan ‘geen moskee in onze stad’… Moeten hun vrouwen aan de haard blijven? Je moet dan ook weten dat het VB-Kortrijk liep achter een spandoek van ‘Antwerpen’! Bloedarmoede in Kortrijk? Een 150 jongeren staan aan de kant toe te kijken en gelukkig zijn er geen problemen…, zelfs burgemeester Lybeer kon je er vinden. De provocatie van VB is niet gelukt!

Donderdag, 26.03.09, kreeg de buurt een briefje in de bus van de politiezone ‘Vlas’ met volgende tekst: ‘Om het volledige verloop van de betoging vlot en veilig te doen verlopen vragen wij aan alle bewoners langs het parcours om vanaf 19.00 uur hun auto ofwel in de garage of weg van het parcours te plaatsen.’ Blijkbaar is er ‘onze politie’ niet zeker van de openbare orde. Waar moeten de mensen dan hun auto plaatsen?

Diezelfde dag kreeg de buurt ook een kleine affiche in de bus… ‘Ik zie u graag’ als tegenreactie op de betoging. Op het parcours kon je op verschillende plaatsen de affiche ‘zonder haat straat’ en ‘ik hou van u’ te zien. Theater ‘Unie der Zorgelozen’ kwam ook op straat met een spandoek…

Een buurtbewoonster reageert op de blog van Achturencultuur met het volgende: ‘Ik woon in de Stasegemsestraat, schuin tegenover de Moskee. Nog nooit in de 15 jaren dat ik hier woon, heb ik ooit onenigheid of last gehad van mijn allochtone buren of van de Moskee. Natuurlijk, tijdens de vrijdagdienst of de Ramadan is hier meer verkeer dan anders, maar dan zet ik mijn eigen auto gewoon een beetje verderop, bij de Sint-Janskerk bv, waar op zondag dan weer geen parkeerplaats is. Niet erg toch?’

DSC_6013 [].JPG
DSC_6014 [].JPG
DSC_6023 [].JPG
DSC_6028 [].JPG
DSC_6037 [].JPG
DSC_6045 [].JPG
DSC_6047 [].JPG
DSC_6051 [].JPG