Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Peace Cycle fietst voor Palestina

Peace Cycle fietst voor Palestina

Tussen 28 en 31 maart fietste The Peace Cycle for Palestine tussen het Internationaal Gerechtshof in den Haag en het Europees Parlement in Brussel. Met deze actie wilden ze de bezetting van Palestina aanklagen en de opschorting vragen van het associatieverdrag tussen de EU en Israël.

The Peace Cycle for Palestine is een Britse organisatie die sinds 2003 al verschillende fietstochten organiseerde tussen Londen en Jeruzalem en tussen Amman en Jeruzalem. Via deze tochten proberen ze zowel internationaal de aandacht te trekken op de bezetting van Palestina als zelf de situatie te ervaren.

Op zaterdagochtend 28 maart vertrokken ze per fiets in Den Haag (Nederland) om via een overnachting te Antwerpen op zondagnamiddag in Brussel aan te komen.
Via deze symbolische verbinding tussen het Internationaal Gerechtshof en het Europees Parlement wilde The Peace Cycle concreet het associatieverdrag tussen de EU en Israël aan de kaak stellen. Dit verdrag zorgt voor intensieve economische relaties tussen beide actoren, iets wat volgens de Peace Cycle niet door de beugel kan. Israël maakt zich namelijk schuldig aan tal van mensenrechtenschendingen door voortdurende bezetting van de Palestijnse gebieden. Voor de Peace Cycle is Europa mee schuldig omdat er geen sprake is van sancties, integendeel, de banden met Israël worden systematisch verbeterd. Ter ondersteuning van deze boodschap was er eerder al een petitie opgezet, die een goede 16.000 handtekeningen opleverde.

Omdat het eerste deel van de tocht, tussen Den Haag en Antwerpen, een beetje lastiger en langer was dan gedacht, kwam de groep pas erg laat aan in de stad aan de Schelde. Bovendien slaagden sommige deelnemers er niet onmiddellijk in om in de Antwerpse binnenstad de juiste jeugdherberg te vinden. Deze ongemakjes zorgden ervoor dat er zondagochtend met een stevige vertraging werd vertrokken. Dit kon de pret echter niet drukken, en onder een aangenaam lentezonnetje trok de groep, rijkelijk voorzien van Palestijnse vlaggen en andere attributen, naar onze hoofdstad.
Bij aankomst in de Hallen van Schaarbeek werd de groep opgewacht door een Arabisch vrouwenkoor. Aansluitend was er nog een debat, met onder andere Michel Warschawski en Leïla Shahid, en een optreden van het Palestijnse Gaza Team.

Maandag werd een rustige dag. Het enige dat elke deelnemer op zijn agenda had staan was een afspraak hadden met zijn of haar lokale Europarlementslid. De deelnemers, afkomstig uit tal van Europese (en Mediterrane) landen, grepen deze gelegenheid aan om bij ‘hun’ parlementslid te lobbyen voor de opschorting van het associatieverdrag en een humanere politiek tegenover de Palestijnen.

De laatste, en eigenlijk belangrijkste dag van het project was dinsdag. In de voormiddag trok de kleurige groep per fiets door Brussel, langs verschillende krantenredacties, persagentschappen en lokale bezienswaardigheden.
De eindbestemming was het Luxemburgplein en het Europees Parlement. De fietsers werden er ontvangen door de Britse Europarlementsleden en gaven er enkele opmerkelijke speeches ten berde. De kracht van deze ontmoeting lag ontegensprekelijk in het feit dat verschillende ‘Peace Cyclisten’ hun persoonlijke getuigenis brachten over hoe zij de bezetting en het leven in Palestina hebben ervaren. De boodschap is aangekomen, zoveel was zeker.
Om het geheel nog wat extra kracht bij te zetten werd de petitie plechtig overhandigd.

Op hetzelfde moment was er trouwens een delegatie van de Association Belgo-Palestinienne (ABP) die met dezelfde eisen en vragen naar een aantal Belgische Europarlementsleden trok. ABP zorgde voor de ontmoetingen in het parlement ook voor een presentatie op het Luxemburgplein, opgeluisterd met toespraken en muziek.

In september plant de Peace Cycle een nieuwe tocht tussen de Jordaanse hoofdstad Amman en Jeruzalem, doorheen de Westelijke Jordaanoever en Israël. Alle info is te vinden op www.thepeacecycle.com.