Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Straatsburg] Een dagje actie met blackblock en spanningen in het dorp...

[Straatsburg] Een dagje actie met blackblock en spanningen in het dorp...

Straatsburg, 2 april 2009

blackblock2.JPG
Het was een late avond gisteren na het posten van de blog hebben we nog verschillende pogingen ondernomen om onze video van de brugactie te posten. Helaas zonder succes. De internetverbinding op het kamp was te zwak. Vrij frustrerend als je er zo hard aan gewerkt hebt om het snel af te krijgen en het toch niet kan posten. Enfin tegen 2h00 ‘s morgens hebben Jan en Marc Antoon ook hun foto’s en teksten gepost. Na wat nagepraat over de dag, maken we de slaapplaatsen klaar. Zitbankjes dichtklappen en voila je hebt een bedje.

De gsm-wekker die om 9h00 afging kwam hard aan. Ik kijk naar beneden de rest ligt nog vast te snurken. Stilaan wordt iedereen wakker al dan niet met tegenzin. Het is een vandaag een prachtige zonnige dag enfin toch een motivatie om de buitenlucht in te gaan. Samen trekken we naar de kampkeuken voor een ontbijt. Vandaag hadden ze zelf muesli en sojamelk. Le "Sabot", de keukenploeg die gisteren vastzat aan de grens is uiteindelijk toch in het kamp geraakt met een aantal mensen die de grens over mochten. Mijn dag kan niet meer stuk.

Na het ontbijt doen we nog eens een poging om onze video op te laden in de alternatieve mediatent. Na enkele pogingen waar de verbinding halverwege het uploaden werd afgebroken gaven we het op. Het is bijna middag. Ik trek gefrustreerd terug naar onze mobilhome. In de camper tref ik een journaliste aan. Ze stelde zich voor als Vivianne van Time Magazine. Ze was bij Marc Antoon aan het vissen naar informatie over de georganiseerde acties. Marc Antoon verwees haar naar de actieorganisaties van het kamp. Ze vroeg of we mensen kenden van organisatie Ik gaf haar het nummer van Roel van Vredesactie die ze meteen belde. Hij kwam naar de camper en werd meteen geïnterviewd over de acties de komende dagen, de organisatie en de beweegredenen. Benieuwd of hij volgende week in Time Magazine staat.

Hier en daar had ik opgevangen dat de blackblockers - de gesluierde anarchisten in het zwart - heel kwaad zijn over de dood van een jongeman tijdens de betoging tegen de G20 in Londen. Tijdens hun meeting waren er verontwaardigde reacties, de omstandigheden waar de jongeman stierf zijn volgen hen onduidelijk. Volgens hen heeft de politie schuld aan zijn dood.

We besluiten nog even af te wachten. Als we een ander onderwerp kunnen filmen doen we het en anders gaan we naar de actie. We vragen wat rond maar het is vrij moeilijk om in het dorp te filmen. Overal hangen bordjes verboden te filmen of foto’s te trekken. Beetje frustrerend voor een videoteam. We hadden heel wat ideetjes om een sfeer op de camping in beeld te brengen. Er gebeurd hier vanalles. Op de website staat dat het een autonoom dorp "auto gérer" is maar alles gaat toch niet vanzelf hoor. Er zijn ondertussen al enkele duizenden activisten toegekomen op de camping. Vier vrijwillige gaarkeukenteams zorgen ervoor dat de activistenmagen gevuld zijn met warme, voedzame vegetarische maaltijden. Het Nederlandse Rampenplan, het Belgische Kokkerellen, Le Sabot uit Berlijn en Folkskuchen uit Hannover.

Daarnaast is er ook sanitaire ed. geïnstalleerd dat onderhouden wordt door vrijwilligers. En tenslotte is er de infotent, mediatent en een hele securityteam die de boel een beetje bewaakt. Elk team organiseert haar dienst met meetings 's ochtend en taakverdelingen.

Het grootste probleem is de circulatie van informatie in de camping over mogelijke acties. Het duurt even voor je aan de juiste info geraakt, zeker als niet weet om hoe laat de verschillende groepen hun meetings houden. Dat blijkt ook later na de actie van de dag. Mensen klampen elkaar aan voor informatie waardoor geruchten snel de ronde doen en mensen zich laten meeslepen

We zien de blackblocker zich verzamelen aan het infopunt. Ik en Nieves besluiten de betoging te gaan filmen. Anders hebben we niets om handen als we in het kamp toch niet mogen filmen. De zwartgeklede groep met capuchons heeft iets grimmig. Waarvoor is de actie vraag ik de gemaskerde blackblocker achter zijn grote “Zuzammen kämpfen” spandoek. Het kwam er op neer dat de actie vandaag vooral een betoging is tegen de politierepressie die volgens hem o.a. in Londen geleid heeft tot de dood van een jongeman. Waar de betoging naartoe zal gaan is ook onduidelijk. Ze gaan proberen naar het centrum van Straatsburg te wandelen. Het centrum ligt 6km van het kamp. Benieuwd hoe ver ze geraken.

balckblock3.JPG
Aanvankelijk begint de betoging vrij rustig. Met enkele honderden in het zwart gekleed en gemaskerd blackblockers wandelen ze richting Neuhof, de buitenwijk van Straatsburg. Stilaan begonnen de gemoederen te verhitten bij het zien van een politiewegversperring. Ze nemen een zijstraat in en belanden in de sociale woonwijk. Net over een woonblok moest de militaire kazerne eraan geloven. Met straatstenen smijten enkele blackblockers de ruiten in. Verder moesten ook bushokjes met reclame op eraan geloven evenals vuilnisbakken die ze in het midden van de straat kantelden. Aan een groot kruispunt richten de blackblockers een blokkade op met hekken en hout. Ondertussen kwam er een colonne politie aangelopen in gevechtsuitrusting.

kazerne.JPG
De ruiten van de legerkazerne worden ingeslagen
vuilbak.JPG
Vuilbakken in brand gestoken
fences.JPG
Kruispunt wordt gebarricadeerd
politie.JPG
De politie reageert met traangas en chargeert

Straatstenen werden richting politie gegooid en de politie reageerde met traangas en stormden richting blackblockers. Ik trok Nieves weg en we gingen op een veilige afstand staan. Een honderdtal robocops herbezetten het kruispunt en de omliggende straten. De blackblockers lopen weg achtervolgd door de politie. We verliezen hen uit het oog en wandelen enkele kilometers terug naar het actiedorp. De actie laat een wrange nasmaak na. Ik stel me de vraag over de zin van dit geweld en wat de blackblockers ermee zullen/willen bereiken. In een schaars interview dat ik met moeite met een blackblocker kon maken vertelde een blackblocker me dat ze het geweld gerechtvaardigd vindt omdat het NAVO-geweld vele erger is. “En trouwens met woorden alleen ga je het NAVO-geweld niet bekampen,” zegt ze.

clowns.JPG
Clowns proberen op een ludieke manier de situatie te ontmijnen
huis.JPG
Een oud vrouwtje uit de buurt kijkt uit het raam naar de belegerde straat

Ook in het dorp ontstaat er een klein conflictje tussen de pacifistische actiegroepen en de blackblockers. De geweldloze actievoerders hielden een geweldloze actietraining in een klein hoekje van de camping voor de aanwezige pers. Ze legden hun tactieken uit van het geweldloze actievoeren. Dit om de beeldvorming van de vredesactivist na de gebeurtenissen van deze middag een beetje evenwichtiger te maken. Plots komen een paar blackblockers zeggen dat de pers stante pede moest vertrekken en er in het actiedorp niet mag gefilmd worden. Om de situatie te ontmijnen houden de vredesactivisten hun actietraining voor de pers net buiten de camping.

In het actiedorp is de situatie ondertussen een beetje gespannen. Enkele honderden blackblocker zitten in het bos vlakbij omsingeld door de politie. Volgens het Legalteam zouden er ook 260 blackblockers gearresteerd zijn. Er circuleert een helikopter op de camping, wat de nervositeit op de camping verhoogt. In het bos vlakbij zien we rook opstijgen van traangas. We zijn moe van de betoging en de lange wandeling en zaten net rustig te eten. Toen iemand met een megafoon riep “de politie wil het kamp binnenstormen en iedereen evacueren, allemaal verzamelen aan de groene meetingtent.” De wildste geruchten beginnen de ronde te doen over omsingeling door politie. We maken ons bord leeg en wandelen richting meetingtent.

De meetingtent is nokvol Hans Lammerant van Vredesactie en een aantal anderen hebben de handen vol om de gemoederen te bedaren. De stand van zaken wordt meegedeeld en de nadruk gelegd op het ontmijnen van de situatie in het bos door te gaan onderhandelen met de politie. Een groep besluit om ook eten te gaan brengen naar de blackblockers in het bos. Uiteindelijk zijn er nog enkelen opgepakt in de politie gewoon vertrokken en zijn de blackblockers terug naar het kamp gekomen. Een aantal gearresteerden zijn al vrijgelaten de rest wordt over de grens gezet.

Het is al laat. Ik doe nog een poging om in de mediatent de video van gisteren nog eens op te laden. Inez van Vredesactie was er ook aan het bloggen geslagen op indymedia. Enkele uren later tevergeefs, ik krijg de video niet opgeladen. Morgen dan maar op zoek gaan naar een internetcafé.

UPDATE:
Bekijk de videoreportage van de dag

Bekijk hier alle reportages

Time Magazine

In truth, the peace movement has seen some of its fire snuffed out by the departure of President Bush from the White House. After years in which the U.S. President was routinely burned in effigy at such events, there were no anti-American slogans or defaced portraits of Obama visible in the protest camp on Thursday. Asked if Obama had complicated the activists' message, Roel Stynen, 28, a Belgian philosophy graduate from the organization Vredesactie (Peace Action), answered, "Yes, definitely. The Belgian government has said as much, that it was a lot easier to refuse requests from Bush." The demonstrators hurled their bottles at riot police in central Strasbourg on Thursday afternoon before being dispersed by tear gas. Some things have not changed. While activists may take comfort in the arrival of the usual suspects to protest at the NATO summit, it won't help delegates find a sense of common purpose for the next decade.

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1889320,00.html

Keltoum

Gepost door Keltoum
03.04.2009