Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Morgen op NATO-top: geen betogers gezien

De Morgen op NATO-top: geen betogers gezien

Afgelopen weekend verzamelden de regeringsleiders van NATO in Straatsburg. De Morgen stuurde twee reporters (Maarten Rabaey en Frank Schlömer) en besteedt in haar maandag editie twee volle bladzijden aan de top onder de titel “Verjaarsdagstop NAVO wordt overschaduwt door rellen en loodzwaar dossier Afghanistan.”.

De Morgen besteed 1 bladzijde aan de top zelf en één bladzijde aan de protesten tegen de top (blz14 en 15). Dat ziet er dus goed uit zou je zo denken. De Morgen gaat de stem van vredesbeweging een volle bladzijde lang belichten. De foto's voorspellen nochtans niet veel goeds. Twee foto's met vuur: de ene een brandend hotel en de andere brandende barricades. Het zijn foto's van de persagentschappen (zoals nagenoeg alle andere foto's uit deze maandag editie, één uitzondering: Tim Dirven mocht portretten maken van de opvolger van Frieda Van Wyck). Ik heb de hoop dus toch nog niet opgegeven en verwacht dat de twee journalisten op de rest van de pagina uitgebreid het standpunt van vredesbeweging zullen weergeven.

Euh.... niets daarvan.

Maarten en Frank vertellen uitgebreid over hun eigen lijdensweg om op te top te geraken. Door de veiligheidsmaatregelen en slechte coördinatie tussen Duitse en Franse politie diensten mocht de bus met Belgische journalisten immers de grens niet over. Maarten en Frank mochten dus even proeven van wat duizenden vredesactivisten overkwam de dagen voordien en dag van de grote betoging. Ze waren zo onder de indruk dat dat het enige nieuws is dat zelf gegaard hebben over de protesten. De rest van het stuk herneemt immers enkele citaten van Europe 1, France 3 en een ander ongenoemd medium.

De enigen die ze met naam en toenaam aan het woord laten zijn de secretaris generaal van het Elysée, de Franse minister van Binnenlandse zaken en de burgemeester van Straatsburg. Niet dat ze één van deze heren en dame op een persconferentie zagen, laat staan één van hen interviewden, ze zagen ze 's avonds op TV en citeren uit nieuwsuitzendingen.

De twee slagen erin om geen enkele betoger, vredesactivist of vertegenwoordiger van vredesbeweging aan het woord te laten, wellicht kwamen die ook niet aan het woord op de Franse TV zenders. Maarten en Frank hebben ook nog een pagina uitleg over wat op top zelf besproken werd, maar om eerlijk te zijn vertrouw voor dat soort nieuws liever op andere (gratis) bronnen: Democracy Now en Zmag bijvoorbeeld die een pertinente analyse van Noam Chomsky brengen.

de beelden en uitleg die in

de beelden en uitleg die in de mainstream media rond de top , de protesten en heel het geheel zijn vrijgegeve zijn egt pure sensatie.
jammer dat het "normale nieuws" tegenwoordig meer weg begint te hebbe van de gemiddelde dag allemaal of story,,

De morgen op Nato top -de betere kijk! aansluitend bij han

Maarten en frank Schlomer als journalisten van de profesionele pers illustreren hierdoor hun gewone manier van doen:de waarheid geweld aan doen en de zijde van de pseudo -progressieven te kiezen en de burger DOM en ONGEINFORMEERD te houden. Daarvoor worden zij immers betaald want dit zijn broodschrijvers. Er is dus geen enkele reden om hun gejank dat ze worden ONTSLAGEN op begrip te ontvangen. Zij overleven door de burger te belazeren en zijn uitsluitend met hun eigenste job zekerheid begaan. Jaren zijn deze lieden reeds bezig om de volksmens en burger in slaap te wiegen en een rad voor de ogen te draaien. Dat soort journalisten kan ons gestolen worden en het is de hoogste tijd dat de burger beseft dat wat hij zelf doet enkel beter zal doen en zeker waarheidsgetrouwer.De ICT geeft een kans om via vrije software een eigen netwerk uit te bouwen en de mistoestanden aan te klagen.
Hopelijk gaat een andere wind waaien.

Re: geen betogers gezien

Re: geen betogers gezien

Beste Han,

Als de 'vredesbeweging' de volgende keer betoogt zonder gemaskerde nozems in zijn rangen toe te laten, die een hotel (Ibis Pont de l'Europe, Straatsburg) in brand staken (en daarmee levens in gevaar bracht en de inkomensbron van lokale, hardwerkende, mensen vernietigde - in tijden van economische crisis, il faut le faire), maakte ze m.i. meer kans om met een geweldloze boodschap het nieuws te halen, niet?
Misschien is het ook nuttig te vermelden dat een groot deel van de Belgische journalisten, wij inbegrepen, in hetzelfde hotel verbleven. Hadden ze enkele uren eerder brandbommen binnengegooid dan telde de Belgische pers meteen een paar leden minder. Wat had je dan geschreven?
Misschien is het ook nuttig te vermelden dat ik enkele uren daarvoor vanuit hetzelfde hotel nog een laatste artikel doorstuurde over de G20-top en de betogingen in Londen, waar het wel mogelijk was om manifestaties (PutPeopleFirst, G20 Meltdown, Climate Camp, Critical Mass,...) én de G20-top te verslaan.
En nee, dat lag niet alleen aan de (oproer)politie (die maakte ook in Londen het leven van betogers en verslaggevers moeilijk), dat lag vooral aan de betogers zelf. Ze waren beter georganiseerd, ze hadden talrijke interessante opinies en ze waren niet bang om hun gezicht te tonen (op een paar enkelingen na). Dus toegegeven, ik kon geen betogers ontmoeten in Straatsburg. Diegene die ik wel heb gezien waren te laf om hun maskers af te zetten.

Met vriendelijke groet,
Maarten

PS: Het is overigens intellectueel oneerlijk De Morgen te verwijten dat we de vredesbeweging niet aan het woord zouden laten. Dat gebeurt met de regelmaat van de klok, zowel in onze verslaggeving als op onze opiniepagina's.

aan: 'walterboef'

Beste,

Zoals elke burger hebt u uiteraard recht op uw eigen mening.
Maar graag had ik de volgende keer uw volle naam gelezen bij uw stukje vitriool.
Schuwt u soms het democratisch debat, met open vizier?

Mvg,
Maarten

Geen betogers kunnen ontmoeten

Beste Maarten

Eerst en vooral ben ik het met je eens dat men dergelijk debat en discussie best niet anoniem voert. Als je niet in eigen naam dingen durft te schrijven dan schrijf je ze beter niet, tenzij je zeer goede redenen hebt om anoniem te blijven.

Daarnaast denk ik niet dat ik mij in mijn stukje hierboven vergrijp aan de veralgemening als dat De Morgen nooit de vredesbeweging aan het woord zou laten. Ik heb het hierboven over de krant van één dag over de berichtgeving rond de NATO-top.

Of de vredesbeweging vrijwillig gemaskerde mannen toeliet in haar betoging is nog maar de vraag. Jouw vermoeden dat dat zo was zou een reden te meer moeten zijn om hen daarover te interpelleren. Ik denk dat de Belgische delegaties die daar aanwezig waren daar allemaal een mening over hebben.

Jullie hadden hen via ons of rechtstreeks kunnen contacteren. Zij vonden dit allen zeer schadelijk, vooral omdat het voor het eerst was dat er een Europees netwerk van vredesbewegingen tegen de NATO betoogde en door dat geweld van het BlackBlock die beweging dreigt gecriminaliseerd te worden (zoals je zelf aangeeft).

Diana Johnstone maakte daar een goede analyse over
http://counterpunch.org/johnstone04072009.html

Als je met organisatoren had gepraat dan had je bijvoorbeeld kunnen horen dat het hen onmogelijk werd gemaakt om die betoging goed te organiseren. Duitse organisatoren en stewards konden de grens niet over terwijl het Duitse BlackBlock probleemloos zijn gang kon gaan.

Het leek wel alsof deze betoging moest en zou ontaarden, dat is trouwens ook wat de buurtbewoners daarover vertelden: "onze wijk werd geofferd".

Groeten

han

De morgen op nato top... géén betogers gezien

Maarten

Moeten meningen op één gezicht worden geplakt??
Mijn door u als "vitriool" ervaren respons is het resultaat van een mening onder verschillende mensen overeengekomen. Dus géén pennnevruchtje van een enkeling.
Uw woordgebruik als "nozems" en uw vingertje naar de vredesbeweging die voor veiligheid zou moeten zorgen en uw drang om te lokaliseren doen mij denken aan de methode in het door EDWIN BLACK gepubliceerde boek "IBM en de Holocaust"ISBN 90-215-9812-4 en zeker een aanrader voor U.
Meent U beter af te zijn met het kennen van de identiteit van iemand die iets post na samenspraak en overleg met een groep mensen die zich niet langer laat beduvelen door een non kritische pers.Vreedzaam protest negatief te brengen is niet jullie rol van objectief en betaalde informanten.Je loon wordt voor een groot stuk uit de belastingspot betaald!! .Hierdoor komt jullie taak op de helling te staan! Voelt gij u misschien bedreigd door hetgeen de goedgemeente denkt??
Protest moet omdat het tot doel heeft nutteloos bloedvergieten te VOORKOMEN.Het aldus vrijgekomen geld uit de arbeid van de slachtoffers afkomstig is voor vreedzame en duurzame ontwikkeling te besteedbaar. Arbeid schept de rijkdom die door de banken zonder schroom werd verspild onder het goedkeurend oog en actieve medewerking van onze politici. Dehaene maakte op tv zelfs reclame voor L&H en zit nu in de vetpot van Europa!!! Reynders saboteert zelfs de belastingaangiften per pc!!
Het is nooit te laat om tot inzicht te komen maarten

han

Gepost door han
06.04.2009