Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Pispottenfestival: "Brussel moet beter plasbeleid krijgen"

Pispottenfestival: "Brussel moet beter plasbeleid krijgen"

BRUSSEL-- Op woensdag 29 april organiseert de vzw Chez Nous/Bij Ons voor de derde keer het pispottenfestival. Chez Nous/Bij Ons is een inloophuis waar vooral daklozen opvang en steun vinden. Samen met een heleboel andere organisaties zoals bijvoorbeeld de straatverplegers willen ze het gebrek aan openbare toiletten in Brussel aanklagen. Om het festival op een leuke manier aan te kondigen organiseerden ze een bezoekje aan het Brusselse riolenmuseum voor al wie maar wilde.

pispotten1.JPG

Het protest van Bij Ons loont ook, zo komen er deze zomer eindelijk negen urinoirs en twee openbare toiletten in Brussel. Volgens de organisatie is dit een eerste positieve stap, alleen ligt het kostenplaatje wat hoog. "Waarom moeten die toiletten 660 000 euro kosten? Ons lijkt dat toch een beetje overdreven. Voor ons hoeven de toiletten helemaal niet zelfreinigend te zijn," zegt Manu Chiguero medewerker van Bij Ons. Hij vindt dat de stad Brussel een kans laat liggen. "Ze zouden beter mensen die al jaren werkloos zijn op die manier terug aan werk helpen. Zij kunnen die wc's toch gemakkelijk onderhouden."

pispotten2.JPG

Een ander probleem is dat je waarschijnlijk zal moeten betalen om de toiletten te mogen gebruiken. Manu Chiguero ziet dat idee helemaal niet zitten. "Voor een dakloze is de keuze snel gemaakt, een euro geven om naar de wc te kunnen of een euro betalen voor een maaltijd. Hij zal er niet lang over twijfelen. Trouwens ook andere mensen hebben geen zin om te betalen voor een toiletbezoek."

pispotten3.JPG

Het festivalcomité wil ook buurtbewoners betrekken bij het plaatsen van de wc's. "Het zijn deze mensen die de last dragen van het wildplassen, wij vinden het dan ook niet meer dan normaal om naar hen te luisteren. We vragen ons af of de stad Brussel er ook zo over denkt?", zegt Chiguero. Ook bij het festival zelf zijn buurtbewoners betrokken. "We proberen met zoveel mogelijk mensen samen te werken. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen uit de Anneessens wijk die ook helpen bij het festival. Het moet een feest worden voor iedereen."

pispotten6.JPG

Het Pispottenfestival vindt plaats op woensdag 29 april op de Nieuwe Graanmarkt in Brussel. Verschillende bands zullen er optreden, en je kan er helemaal gratis naar gaan kijken. Het festival start om 12 uur 's middags.

pispotten7.JPG
pispotten8.JPG
pispotten9.JPG
pispotten15.JPG
pispotten10.JPG
pispotten11.JPG
pispotten12.JPG
pispotten13.JPG
pispotten14.JPG
pispotten16.JPG

http://tinyurl.com/ppf2009

Pispotten Web Site :

http://tinyurl.com/ppf2009

http://tinyurl.com/ppf2009

Pispotten Web Site :

http://tinyurl.com/ppf2009

http://tinyurl.com/ppf2009

Pispotten Web Site :

http://tinyurl.com/ppf2009