Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Studenten: "Machtsvertoon in Leuven is overdreven"

Studenten: "Machtsvertoon in Leuven is overdreven"

LEUVEN – België ontvangt vandaag, morgen en overmorgen alle Europese onderwijsministers en hun ambtentaren voor de Bolognaconferentie. Tien jaar na het tekenen van het Bolognaverdrag gaan ze de eerste twee dagen in Leuven en de laatste dag in Louvain-la-Neuve de toekomst van het hoger onderwijs bespreken. Verschillende Europese studentenverenigingen plannen meerdere acties om druk uit te oefenen op de ministers. De politie van Leuven zet de grote middelen in.

Ook verschillende Belgische studentenverenigingen plannen acties om hun belangen in de verf te zetten. Over het algemeen willen ze een verlaging van de studiekosten en een betere studentenmobiliteit doorheen Europa. ResPACT, een platform voor 32 verschillende organisaties uit Noord –en Zuid-België, is de grootste drijvende kracht achter deze acties. De Leuvense politie wil kost wat kost rellen vermijden en voorziet dan ook verschillende veiligheidsmaatregelen, waaronder veiligheidsperimeters.

“Ik weet niet hoeveel agenten er precies opgetrommeld zijn, maar hun machtsvertoon is volgens mij wat overdreven,” vertelt Sander Vandecapelle van het platform ResPACT, dat deze dagen verschillende vreedzame acties plant. “We vragen ons af of ze niet eerder de betogende studenten willen intimideren, in plaats van de kleine groeperingen die slechte bedoelingen hebben.”

Op de site van Politie Leuven kan je uitleg vinden over de verschillende politiemaatregelen. Naast de aanwezigheid van de talrijke agenten, zullen er ook twee veiligheidsperimeters van kracht gaan. Een van die perimeters gaat vandaag van kracht (maandag 27 april) van 16.00 uur tot 23.00, waarbij vooral de Grote Markt ontoegankelijk wordt. Morgen geldt een veiligheidsperimeter rond het Ladeuzeplein van 06.00 uur tot 18.00 uur.

In de veiligheidsperimeters zijn volgende beperkingen van kracht (bron: http://www.politieleuven.be):
- Alle verkeer (auto's, bussen, taxi's, fietsen, bromfietsen en voetgangers is verboden).
- Parkeren van auto's, bromfietsen en fietsen is verboden. Op maandag 27 april gaat dit in vanaf 15.00 uur, op dinsdag 28 april vanaf 02.00uur.
- Enkel personen in bezit van een doorgangsbewijs krijgen - te voet - toegang.
- Garages zijn niet bereikbaar.
- Parking Ladeuze zal op dinsdag 28 april niet bereikbaar zijn.
- Alle terrassen moeten opgeruimd en gestapeld worden (op maandag vanaf 15.00 uur in de sector Grote Markt - Naamsestraat, op dinsdag tot 18.00 uur in de sector Ladeuzeplein).
- Er is geen horeca- of andere handelsactiviteit mogelijk. Dat wil onder meer zeggen dat laden en lossen niet wordt toegelaten en dat klanten geen doorgang krijgen.

ResPACT voert actie
In 1983 ondertekende België het Pact van New York, waarin letterlijk staat in artikel 13 dat “het hoger onderwijs door middel van alle passende maatregelen en in het bijzonder door de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs voor een iedereen toegankelijk dient te worden gemaakt". Zo is de platformnaam ResPACT ontstaan. De ResPACT-campagne eist dan ook dat dit Pact gerespecteerd wordt.

Er zijn 32 verschillende organisaties die het platform steunen en ondertussen zijn er al zo’n 40.000 mensen die op de site (www.respact.be) een petitie getekend hebben. Concreet zijn ze tegen de liberalisering of vermarkting van het hoger onderwijs. De studiekosten in het hoger onderwijs zijn te hoog volgens hen. Ook het ontstaan van elite-universiteiten voor ‘luxe-studenten’ met veel geld, en omgekeerd tweede -en derderangsuniversiteiten waar ‘minderwaardige diploma’s’ afgeleverd worden, willen ze vermijden. Door de crisis gaat men nu ook besparen in het onderwijs, wat een slechte evolutie is (inschrijvingsgelden verhogen en werkdruk op personeel verhoogt).

Vandaag organiseert ResPACT al een ludieke actie in Leuven. Sander Vandecapelle legt uit: “Vanavond worden de Europese ministers van Onderwijs door Tobback verwelkomd aan het Leuvense stadhuis (rond 18u). Wij gaan om 17u30 vertrekken van het Ladeuzenplein en gaan proberen om zo dicht mogelijk te komen bij het stadhuis. Het is een ludieke actie: we zullen een begrafenisstoet houden en een doodskist meedragen. Zo willen we het democratisch onderwijs begraven.”

Morgen gaan er in praktisch alle studentensteden (Leuven,  Gent, Antwerpen, Brussel: zowel VUB als ULB, Luik, Charleroi, Namen, Louvain-la-Neuve) prebetogingen zijn, waarna de betogers per trein naar Brussel zullen trekken. Daar zal er een grote nationale betoging plaatsvinden om 14u, die vertrekt vanuit het noordstation. Sander Vandecapelle: “Wij gaan daar een optocht doen langs het Vlaams en Waals kabinet van Onderwijs, om uiteindelijk te eindigen aan het Schumanplein, bij het Europese Parlement. Daar zullen er speeches en optredens te zien zijn.”

Gelijk

En gelijk hebben ze. Ik was daarnet in Leuven, waar een kleine 'betoging' werd gehouden, omdat de Europese ministers net waren aangekomen en ook om reclame te maken voor de betoging morgen, en ik vond een helikopter voor pakweg 50 man (hoewel ik zeer slecht ben in getallen inschatten) toch wel lichtjes overdreven.. Aan de veiligheidsperimeters staat ook enorm veel politie en het Fochplein stond vol combi's. Vond het beetje absurd om te zien, het meeste volk dat in Leuven was, zat daar gewoon rustig van de zon te genieten.

bravo

ce sont le nantis qui font chier le peuple

Kamp

Bij studenten heb je altijd kampbewakers, om nog niet te spreken van de kapo.