Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Platform "Israël koloniseert, Dexia financiert" voert actie voor Dexia-kantoor

Platform "Israël koloniseert, Dexia financiert" voert actie voor Dexia-kantoor

BRUSSEL -- Gisteren hield het platform "Israel koloniseert, Dexia financiert" een tussentijdse actie voor het Dexia-gebouw op het Brusselse Rogierplein, naar aanleiding van de Algemene Vergadering van Dexia. Een delegatie van het platform gaf een 4000-tal protestkaarten van Dexia-klanten af aan Dexia. Heel wat organisaties en zelfs gemeenten hebben de petitie ondertekend. Dexia financiert rechtstreeks Israëlische kolonies via kredieten aan Israëlische gemeenten. Al sinds enkele maanden voert het platform "Israel koloniseert, Dexia financiert" een campagne tegen deze rechtstreekse financiering van de bezetting. Ze eisen dat Dexia de financiering van de bezetting stopzet.

foto11.JPG

Mario Franssen - Intal.

Mario Is coördinator van de campagne "Israël koloniseert, Dexia financiert": "Dit is een tussentijdse mobilisatie-actie in onze campagne naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van Dexia. We hebben zelf enkele aandelen en konden er vragen stellen. "

"We merken dat de campagne populaire blijft. We hebben al 4000 protestkaarten verzameld, 27 gemeenten hebben de motie ondertekend van campagne. Ze gaan dus zelf Dexia aanspreken en hen vragen om de banden met Israël te verbreken. En zes gemeenten hebben het platform ondertekend dwz dat ze mee onderhandelen in het platform en met ons campagnemateriaal werken. We zitten in een positieve dynamiek met de campagne en iedereen is gemotiveerd om door te gaan tot Dexia beslist om alle banden met de bezetting te verbreken."

Hoe reageert Dexia?
"Dexia reageert met een standaardbrief waarin staat dat:
1. De percentage van hun kredieten is afgenomen van 5 procent tot minder dan 1 procent. 2. Dat ze ook Arabische gemeentes financieren 3. Dat ze enkel kolonies financieren die door Israël zijn erkent."

"Dit zijn voor ons drie argumenten die niet relevant zijn. We willen dat Dexia alle banden met de bezetting verbreekt. 1. Het feit dat het 1 procent is betekend dat ze het nog altijd doen. 2. Dat ze ook Arabische gemeentes financieren is voor ons van geen enkel belang. Wat ze goed doen mogen ze blijven doen. 3. Dat ze enkel kolonies financieren die door Israël erkent zijn betekend in feite dat ze zich niets aantrekken van het internationaal recht. Als Israël het goed vindt, is het ook goed voor Dexia. We vinden dat een Belgische groep niet zo kan werken."

"Daarnaast hebben ze ons maandag laten weten dat ze alle nieuwe kredieten aan de kolonies gestopt hebben maar we kunnen dat niet verifiëren en ze zeggen ook niets over toekomstige financiering. En de kredieten die er al zijn blijven ook lopen. Ook de antwoorden die we kregen op onze vragen in de AV zijn onvoldoende. We gaan dus zeker door met de campagne. De petitie-actie, de motie bij de gemeenten en de protestkaarten. "

Welke vragen zijn er gesteld op de aandeelhoudersvergadering?

"We hebben op de Algemene Vergadering vijf vragen gesteld. Is Dexia van plan om in te gaan op de eisen van het Platform. Hoeveel geld Dexia juist leent aan de kolonies. Ze hebben het over percentages maar wij willen cijfers zien. Of de lening van 8 miljoen euro die vorig jaar toegekend is aan Jeruzalem inbegrepen is in die cijfers. Want Oost Jeruzalem is bezet gebied. Ten vierde hebben we de vraag gesteld hoe relevant de ethische code is van Dexia die zegt dat Dexia zich niet mag inmengen met activiteiten die tegen de mensenrechten zijn. En ten laatste hebben we gevraagd of Dexia de nodige provisies heeft aangelegd omdat er schadeclaims kunnen volgen van klanten die Dexia ter verantwoording kunnen roepen voor de schade die de Palestijnen hebben geleden. De antwoorden waren voor ons alleszins onvoldoende. "

foto3.JPG

Eric Goeman - Attac Vlaanderen

"We sluiten ons als Attac Vlaanderen aan bij de campagne omdat het een combinatie is van de twee elementen. Ten eerste als het over de strijd gaat in het Midden Oosten is het voor ons duidelijk dat Israël een bezetter is en een racistische staat. Ten tweede gaat het ook over fiscaliteit en de manier waarop banken zich gedragen. Het feit dat Dexia investeert in de kolonisatie die al is veroordeeld door de VN, is voor Attac een reden om de campagne ter vervoegen. We vinden dit een zeer concreet strijdpunt. Ik denk dat het belangrijk is dat een boel sociale bewegingen daarrond werken. "

George Spriet - Vrede vzw
"Alles wat de koloniale bezetting helpt goedpraten of helpt uitbouwen is voor ons fout en tegen het internationaal recht. Het moment dat duidelijk werd dat Dexia de Israëlische kolonies financiert en er op initiatief van Intal een campagne is rond gevormd, zijn we er ook direct mee gaan achterstaan. Dexia is een heel zichtbaar voorbeeld van rechtstreekse steun aan de bezetting. Het is belangrijk dat ook onze elite zoals Dehaene en co wordt gewezen op de gevolgen van hun optredens. "

foto10.JPG

Najla uit Brussel (links op foto)

"Ik ben via Intal en La Generation Palestine zelf betrokken bij de campagne. Ik vind het belangrijke dat we ageren tegen bedrijven die mee participeren aan de kolonisatie van Palestina. Het is niet omdat het Dexia is, dat we moeten laten begaan. Ik heb zelf geen Dexia-rekening maar in mijn omgeving zijn er verschillende mensen met een Dexia-rekening. Ze weten sinds de campagne dat Dexia de bezetting financiert. En wachten af of Dexia van mening veranderd om hun geld al dan niet weg te halen."

foto12.JPG

Jasmien uit Brussel
"Ik steun elke boycot van zowel rechtstreekse als onrechtstreekse steun aan de bezetting. Zuid Afrika is een goed voorbeeld waar een boycot een einde heeft gemaakt aan de apartheidspolitiek. Wij als Belgen hebben ook recht om het onrecht in de wereld aan te klagen. Die rechten moeten we ook opnemen. De mensen moeten bewust zijn van waar onze bedrijven en onze regering mee samenwerkt. Boycot is iets waar we collectief heel sterk in kunnen staan. De mensen moeten er meer in geloven."

foto13.JPG
foto1.JPG
foto2.JPG
foto5.JPG
foto6.JPG
foto7.JPG
foto14.JPG
foto15.JPG
foto16.JPG
foto9.JPG

Bekijk de AV van Dexia on-line

De vijf vragen die het platform op de AV stelde werden door Dhr. Dehaene beantwoord. Je kan dit on-line bekijken op de website van Dexia. (je moet je wel registreren)
De tweede spreker is Philippe Pourbaix, vertegenwoordiger van het platform tijdens de AV.
Oordeel zelf of de reactie van Dexia volstaat.

http://www.thomson-webcast.net/uk/dispatching/?event_id=b9abc02a1833d49a...

Vind je dat het niet volstaat? Steun dan de campagne door de online e-mail petitie te versturen.
http://www.intal.be/nl/emailcampagne/israel-koloniseert-dexia-financiert