Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Groen! en SLP populairst in debat voor Gentse studenten

Groen! en SLP populairst in debat voor Gentse studenten

GENT – Op donderdag 14 mei ging een politiek debat door in de Hoogpoort-campus van de Gentse Artevelde hogeschool. Alle partijen waren vertegenwoordigd, behalve PVDA, LSP en CAP. In een overvolle aula bleek na enkele applausmetingen dat Groen! en SLP het populairst waren bij de studenten.

debat1.jpg

Wat speelt er allemaal af in het hoofd van een student als hij of zij een stemhokje binnenstapt? Het is niet slecht om daar eens over na te denken voor je als politicus aan een debat voor studenten deelneemt. De ene deed dat vorige donderdag al wat beter dan de andere. Waren aanwezig op het debat: voor Groen! was Vera Dua er, voor SLP Geert Lambert, voor SP.A Bart Van Malderen, voor CD&V Veli Yüksel voor N-VA Helga Stevens, voor LDD Boudewijn Bouckaert en voor Vlaams Belang Karim Van Overmeire. Voor Open VLD kwam Jean-Jacques De Gucht veel te laat, waardoor hij er nog ‘in moest komen’ op het einde van het debat. Open VLD liet daardoor allesbehalve een goede indruk na.

Weinig jeugdonderwerpen

Over onderwerpen als cultuur, jeugdbeleid en sport werd er vreemdgenoeg weinig of niets gezegd. Alle partijen zitten met één iets in hun kop: uit de crisis geraken. Het hoofdthema van deze verkiezingen. Was het debat daarom saai voor een bende studenten? Bijlange niet. Van moderator Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van de krant De Standaard, mochten de aanwezige studenten juichen en uitjouwen wanneer ze het eens of oneens waren met de politici.

Waar ging het debat dan wel allemaal over? Over Vijnck, werkgelegenheid, stemrecht/stemplicht, belastingen, wachtlijsten, de ‘sterke programmapunten’ en het falen van CD&V.

Welzijn

Vera Dua heeft kritiek op het beleid van CD&V. “CD&V verslijt nu zijn derde minister Welzijn,” vertelt ze. “In de sociale sector zijn de wachtlijsten nog nooit zo groot geweest zoals nu. CD&V heeft niet gerealiseerd wat ze beloofd hebben. Peeters focust te veel op infrastructuur en mobiliteit.” Ook N-VA en Vlaams Belang hadden het over de wachtlijsten. Veli Yüksel heeft een antwoord klaar: “CD&V heeft 95% van het regeerakkoord gerealiseerd. We hebben wel geïnvesteerd in de wachtlijsten, zelfs meer dan de regering Paars-Groen. Het grote probleem is dat de bevolking veroudert en de zorg daardoor toeneemt.” Daarnaast is voor CD&V een belastingverlaging nu volledig uit den boze, terwijl LDD dat wel in haar programma opneemt.

debat2.jpg

Vijnck

Vandermeersch kreeg van de Arteveldestudenten verschillende vragenmails toegestuurd. De meeste vragen gingen over de zaak Vijnck. Geert Lambert wou het volgende erover kwijt: hij wil dat de politiek terug gezond wordt, dat er minder verwijten naar elkaars kop gesmeten worden en dat er terug met de essentie rekening gehouden wordt: iedere partij moet gewoon zeggen waarvoor die staat. Punt. Bouckaert had het over het feit dat er geen ‘bewijzen’ waren dat Vijnck iets gekregen had om terug naar Lijst Dedecker te gaan. Een argument dat de andere politiekers weglachten.

Veel kritiek dus op de politiek van Dedecker, die het ene schandaal achter het andere wil blootleggen. Bouckaert verdedigt zich: “Het is net goed dat er klokkenluiders zijn. Wij willen de overheid zuiveren.”

Toch zeggen CD&V, VLD, N-VA en Vlaams Belang geen neen op de vraag of ze een coalitie zouden willen met de partij van Dedecker. De Gucht en Yüksel: “Laat ons hopen dat het niet nodig is. Stevens en Van Overmeire: “Dat is aan de kiezer om dat te beslissen.” Groen!, SLP en SP.A zijn duidelijk: “Met Vlaams Belang en Lijst Dedecker vormen wij geen coalitie.” Bouckaert sluit zelf niets uit, en zegt dat LDD zelfs met Groen! in zee wil gaan moest het erop aankomen.

SLP en Groen! populair

Hoewel SLP en Groen! niet de grootste partijen zijn, kregen ze toch het meest enthousiaste applaus van de studenten. Dat was niet uit medelijden. Geert Lambert legde in het begin uit waarom zijn partij nu worstelt om de kiesdrempel te halen. “SLP komt niet in de media.” Toch maakt Lambert een sterke indruk: “Een kleine partij heeft de luxe om vernieuwend te gaan denken. Wij willen echt iets veranderen en 'out of the box' denken. De kiesdrempel halen is voor ons de uitdaging. Niet tevreden, geld terug: indien je niet tevreden bent van ons, dan mag je de volgende keer anders stemmen.”

Voor Groen! mag de kiesdrempel halen geen probleem vormen als we de peilingen mogen geloven. Vera Dua: “De partij staat er goed voor, we verwachten goede resultaten. Wij bieden een oplossing voor de ecologische crisis. Een groene economie kan zorgen voor garanties voor de toekomst."

Zowel SLP als Groen! vinden het een spijtige zaak dat ze nog steeds maar één vraag per maand mogen stellen in het Parlement, wat ze een belachelijke regel vinden.

debat3.jpg

Werkgelegenheid

Een thema dat de jeugd uiteraard wel 100% kan boeien dan. Jobs. Vera Dua: “We zitten nu in een ecologische, economische en sociale crisis. We moeten een omslag maken zodanig dat er jobs gecreëerd worden. Wij gaan voor een groene New Deal: We willen investeren in energiegebouwen om zo ook 100 000 extra jobs in Vlaanderen creëren.” Ook SLP heeft concrete plannen. Lambert: “We willen de private woonmarkt activeren en een deal met verhuurders sluiten. Zij zijn meestal zelf zelfstandigen. We willen ze toch huurgeld betalen in de maand(en) dat hun woningen niet gehuurd worden. In ruil daarvoor moeten de huurders investeren in de kwaliteit van die woning (bijvoorbeeld zorgen voor dubbel glas en isolatie). Zo creëren we ook meer jobs.” Yeli Yüksel belooft ook meer werkgelegenheid. “CD&V wil meer innovatie en toekomst. We moeten zuurstof in economie, infrastructuur en bouwwerken pompen. Zodat we meer werkkansen creëren. Wij zijn sterk in moeilijke tijden.” Bart Van Malderen van SP.A is ook voor meer jobs: “Jobs en onderwijsbeleid zijn heel belangrijk. Een heel deel van de samenleving komt niet aan de bak. We moeten de vicieuze cirkel van achterstellingen doorbreken.”

Vlaams Belang vs LDD

Bouckaert en Van Overmeire zitten wat ongemakkelijk naast elkaar. Van Overmeire beseft dat er waarschijnlijk heel wat stemmers zullen overlopen naar LDD. Van Overmeire: “LDD is de ‘lite’ versie van het Vlaams Belang. Wij zijn de enige partij waar men echt al schrik heeft van gehad. Het huidige immigratiebeleid is een ramp. Wij zijn een partij die heel veel emoties losmaakt, rechtuit. U weet wat u aan ons hebt.” Bouckaert probeert de studenten alsvolgt te verleiden: “Vlaanderen heeft heel veel geluk. Welvaart wordt grondig bedreigd door staatsschuld en corruptie. Geef er eens een ‘sjot’ in. Kies eens voor vernieuwing en verandering.”

N-VA hamert op onafhankelijk Vlaanderen

Stevens van N-VA legt voortdurend de nadruk op een onafhankelijk Vlaanderen. “Neem afrit Vlaanderen, want België werkt niet. Wij kiezen niet voor postjes, maar voor geloofwaardigheid en inhoud. Op zowel federaal als Vlaams vlak blijven we dezelfde taal blijven spreken. We willen de Vlaamse bevoegdheden die we hebben maximaliseren. Meer Vlaanderen? stem voor N-VA.” Aldus Helga Stevens.

debat4.jpg

Stemrecht of stemplicht?

“Moet er in België stemrecht of stemplicht zijn?” vroeg Peter Vandermeersch. Groen en SLP zijn voor stemrecht. Lijst Dedecker is daar ook voor, maar maakt een kanttekening en zegt dat er nu een systeem ‘opkomstplicht’ is. “Want niet-stemmers worden nu praktisch toch niet vervolgd. Erken toch eens die vrijheid van die mensen.” SP.A, CD&V, N-VA en LDD zijn voor stemplicht. Vlaams Belang is voor een ‘opkomstplicht’. Lambert voegt daaraan toe: “Misschien is het niet verkeerd hier eens een uitgebreid debat rond te voeren.”

Waarom moet men op uw partij stemmen?

Op het laatste geeft Van Malderen, die Freya Vanden Bossche verving, een simpele en wat droge uitleg waarom we op S.PA zouden moeten stemmen. “Vandaag zitten we met ruziemakend koppel CD&V en VLD en moeten we een keuze maken tussen een rechtervleugel of een linkervleugel, met heel goede ministers. Als je kiest voor de linkervleugel, kies dan voor SP.A.”

Jean-Jacques De Gucht, die het minst gezegd had omdat hij veel te laat arriveerde: “VLD is een ‘echte’ liberale partij die gelooft in mensen. De maatschappij moet vooruit. We moeten de welvaart die onze ouders gecreëerd hebben kunnen behouden.”