Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Lezers protesteren tegen ontslagen bij De Morgen

Lezers protesteren tegen ontslagen bij De Morgen

Ruim 150 lezers kwamen deze namiddag afgezakt naar Brussel om er te protesteren tegen de 13 ontslagen op de redactie van De Morgen. Van 15u tot 17u kwamen er tal van bekende figuren een stukje voorlezen of hun ongenoegen uiten tegenover de ontslagen. Om de actie te beëindigen lazen de deelnemers hardop de laatste column die Bernard Dewulf schreef voor de krant.

001_han_719_600.jpg

Het ontslag van 13 medewerkers op De Morgen blijft voor beroering zorgen. Eerst was er de redactie die een dag staakte, toen waren het columnisten van krant die aankondigden een maand lang niets meer te zullen schrijven en nu zijn ook de lezers in actie geschoten.

Sinds het ontslag werd aangekondigd gonst het het op de sociale netwerk website Facebook van de solidariteitsinitiatieven. Voor nagenoeg elk ontslagen redactie lid werd een Facebook-pagina aangemaakt door de een verbolgen lezer. Martine Stylen nam samen met Geert Briers het initiatief om ook in de reële wereld actie te gaan voeren. Via Facebook mobiliseerden ze op enkele dagen 150 lezers en een schare bekende figuren om hun protest te laten horen voor de redactielokalen van De Morgen.

001_han_6791_600.jpg

Als op Facebook 100 mensen zeggen dat ze gaan komen mag je er op rekenen dat er amper 10 daarvan ook echt aanwezig zullen zijn. Voor deze actie was het echter anders. Niet alle 130 mensen die op Facebook toezegden waren aanwezig, toch waren er ruim 150 mensen komen opdagen. Opvallend aanwezig waren natuurlijk 13 ontslagen medewerkers maar ook heel wat redactieleden van De Morgen die 'mogen' blijven en toch hun ongenoegen nog eens kwamen uiten.

Opvallend afwezig waren dan weer de camera's van VTM, VRT of fototoestellen van de geschreven pers. Gelukkig was Belga aanwezig wat misschien zal resulteren in een verslagje in dag- en weekbladen.

001_han_7105_600.jpg

"Met Dewulf verdwijnt de meest literaire/poëtische columnist in Vlaanderen, met Vandeweghe een van de weinig kritische sportjournalisten en een van de weinigen die over meer dan enkel voetbal met dossierkennis kan schrijven, met Bultinck een meer dan behoorlijk opinieredacteur die De Gedachte uitwerkte tot een belangrijk katern in de krant. Filip Claus, ook iemand die niet meer past in de toekomst van de krant, was twee jaar geleden nog een van de fotografen in de reeks De Grootste Fotografen", aldus de initiatiefnemers.

Onder andere Charles Ducal, Didi de Paris, Geert Van Istendael, Mieke Neuville, Annelies Verbeke en Elvis Peeters kwamen dat toelichten, in de verf zetten en jawel sommigen waren nog veel scherper in hun kritiek.

001_han_7002_600.jpg

Geert Van Istendael verwoordde het namens Pen als volgt:
"Moet de krant, zoals dat heet, nu eens eindelijk écht gaan renderen? Dat riekt naar commerciële censuur. PEN bestrijdt iedere vorm van censuur, ook de commerciële. Daarbij, hoe hoog moet dat rendement dan eigenlijk wel zijn? Altijd hoger? De hele wereld heeft de laatste maanden kunnen zien waar ongebreidelde winsthonger toe leidt. Het lijkt wel of de krant moedwillig de journalistiek de rug toekeert om te luisteren naar de lokroep van de commercie."

"Of wijkt de krant al te zeer af van het portfolio van De Persgroep? Afwijken, niet in de pas lopen, de stroomlijn doorbreken, dat was toch de reden waarom Paul Goossens en zijn medestanders destijds De Morgen hebben gesticht. Dat was toch de reden waarom tienduizenden lezers iedere dag opnieuw naar De Morgen grepen. Het lijkt wel of de krant moedwillig haar eigen reden van bestaan afschaft."

Martine Stylen wil alvast niet bij de pakken blijven zitten. "Eerst moet ik wat werk dat vooruit schoof inhalen, dan alle teksten die hier vandaag werden voorgedragen publiceren en dan... we spreken wel af via Facebook".

Verslaggeving over lezersactie De Morgen

Tegen alle verwachtingen in (de mijne toch), publiceert demorgen.be een niet onaardig verslagje van de actie.

Zie: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/863844/2009/0...

Belga bericht

Dat is een Belga bericht.
Staat het ook in de geschreven krant?

In de geschreven krant heb

In de geschreven krant heb ik het nog niet gezien. Nochtans al twee keer doorbladerd. Op 'Voor Bernard Dewulf' kan je nog verschillende linken vinden.

... maar het verslagje

... maar het verslagje online is inderdaad niet onaardig.

Ook niet in De Standaard

Ook in De Standaard lees ik niets over de actie.

Heb ik slecht gekeken??

Is er mij iets ontgaan

Zowel op de websites De Morgen, De redactie als De Standaard lees ik hetzelfde Belga Bericht.
Alle drie bevatten ze min of meer hetzelfde zinnetje: "Hierbij werden onder meer de laatste columns voorgelezen van Bernard Dewulf en Hans Vandeweghe en uitvergrote foto's getoond van Filip Claus"

Misschien heb ik niet goed gekeken maar die uitvergrote foto's van Filip Claus heb ik niet gezien.

ontgaan?

Han je hebt idd goed gekeken, die foto's stonden er niet. Was gepland maar à la limite niet klaargeraakt.
Dat wijst er dus op dat de belga-berichtgeving voor groot deel gebaseerd is op wat wij VOORAF hebben doorgegeven (toen de foto's dus nog een optie waren)

!!!